Mustafakemalpaşalı Yazar Ekrem Hayri Peker’in Bursa üzerine yazdığı onuncu kitabı “1950-1960 Yılları Arasında Bursa’da Yaşanan İlginç Olaylar” yayımlandı. Bu kitabı okuyanların adeta 1950’li yıllarda bir yolculuğa çıkacaklarını söyleyen Yazar Ekrem Hayri Peker, “Bursa o kadar değişti ki; çocukluğumun ve gençliğimin Bursa’sını çocuklarıma anlatsam kısmen gördükleri ve yaşadıkları için bana inanırlar ama torunuma anlattığımda; ‘Dedemin kafası sulanmaya başladı’ diye düşünecek. Ve bildiğim, yaşadığım Bursa’yı yazmaya çalıştım. Çalışmalarımı 1950 yılından başlayarak incelediğim 11 yıllık yerel gazete haberleriyle zenginleştirdim.” dedi.
Bursa’yla ilgili yaptığı çalışmalara değinen Peker; Emirsultan-Heykel Arasında Nostaljik Bir Gezinti, Altıparmak-Muradiye-Çekirge Arasında Nostaljik Bir Gezinti, Keşiş Dağındaki Zeus, Bursa’da Sinema, 1950-1960’lı Yıllarda Bursa’da Kültürel ve Sosyal Değişim, 1930-1960 Yılları Arasında Bursa’da Eğlence, 1950-1960 Yılları arasında Yerel Basının Gözünden Bursa’da Sinema ve Magazin, Yerel Basında Bursa Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nun açılması gibi eserleri yayımladı.
Bu çalışmasında ise okuyucuları 1950’li yıllara götürmek istediğini belirten Peker, “Ayrıca Bursa yerel basında yer alan birbirinden ilginç haberleri Bursa sevdalılarına duyurmak istedim. Bulunan defineler, öldürülen fil ve boğa yılanları, deve güreşi, Bursa’yı ziyaret edenler, Cem Sultan’ın mezarının açılması, Vecihi Hürkuş’un uçakları, Bursa’nın eğlence kralı Hayri Küçük… gibi bir çok konu ve olaylar son kitabımda yer alacak.” ifadesini kullandı.
Ekrem Hayri Peker kimdir?
02 Ekim 1954 tarihinde Mustafakemalpaşa’da doğdu. Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdi. Evli iki çocuk babası. 30 yıldır tekstil sektöründe çalıştı. Dört yıl Özbekistan’da bulundu. Gözlemlerini ve Anadolu’yla bağlarını kitaplaştırdı.
Tekstil Teknik Dergisi, Konfeksiyon Teknik, Kimya Dergisi ve İran’da yayınlanan Nassaji Emrouz dergilerinin yazı kurullarında bulundu. Nano kimyasalların tekstil materyallerine uygulamalar konusunda üniversitelerde konferanslar verdi. İngiltere ve Pakistan’daki üniversitelerin düzenlendiği sempozyumlara çağrıldı. Gönderdiği bildiriler kabul edildi.
Ev Tekstili, Kauçuk Dergisi, Örme Dünyası, Türk-Chem dergilerinde ve Bursa’da Meydan, Kent ve Yeni Marmara Gazetesi, Pusula, Bursa’da Yaşam, Bursa Defteri, Şehrengiz, Bursa Araştırmaları Vakfı dergisi, Çini, Güney Bursa, Patikalar, Bursa Günlüğü, Yenişehir Gazetesi, Turan, Perspektif, HOSAB Dergilerinde ve TUGİK-TOSYÖV-ALTIN MİRAS gibi kuruluşların sitelerinde çeşitli makaleleri yayınlandı. Yanı sıra Bursa Söz, Bursa Life, Sonhaber16, Parlamentohaber, Çanakkalelin Sesi ve yazar portal.com sitelerinde de çok sayıda yazısı yayınlandı.
www.belgeseltarih.com ve tekstil sektörüne yönelik www.teksarge.com sitelerinin kurucularındandır.
Mesleki bilgilerini kitaplaştırdı. Tekstilcinin El Kitabı (2011), Tekstil el Kitabı (2013), Tekstile Giriş (2015), Tekstilciler İçin Baskı el Kitabı (2017) ve Örme El Kitabı (2019) adlarında beş kitap yazdı.
İflah olmaz bir tarih okurudur. Okuduklarını mühendis gözüyle incelikle yazıya dökmeye başladı. Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kuşçubaşı Hacı Sami Bey (2012-2017), Özbek Mektupları (2013), Anadolu’dan Kafkasya’ya Zekeriya Efendi (2015), İnegöl’de Nostaljik Bir Gezinti (2017) ve Yeşim Taşı Ön Türk Tarihinden ve Türk Tarihinden Kesitler (2017), Yeni Bir Cihan İmparatorluğu Kurma Mücadelesi TEŞKİLAT-I MAHSUSA, Emirsultan-Heykel Arasında Nostaljik Bir Gezinti, Altıparmak-Muradiye-Çekirge Arasında Nostaljik Bir Gezinti (2020), Çerkes Sürgünü, Keşiş Dağındaki Zeus, Bursa’da Sinema, Anadolu’dan Semerkant’a Semerkant’tan Anadolu’ya, Taşların Yolculuğu (2021), 1950-1960’lı Yıllarda Bursa’da Kültürel ve Sosyal Değişim, 1930-1960 Yılları Arasında Bursa’da Eğlence, Yerel Basının Gözünden Bursa’da Sinema, Magazin ve Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nun Açılması ve Bursa’nın Milli Çeteleri ve Abdürrezzak Sözgeçiren (2022) kitapları yayımlandı. Ayrıca Tekstile Giriş, Zeus’un İzinde, Özbek Mektupları, Kendi İşletme Dilini Yaratmak, Yeşim Taşı Tarih Türklerle Başlar ve Bursa Sinemaları adında altı kitabı dijital kitabı yayımlandı.