Mustafa Arı
Allah Kur’an-ı Kerim’de bütün insanları doğru yolda bulunmaya davet ediyor. Kur’an ve Hadis-i Şerif’lere göre nasıl bir insan olmalıyız!.
Her işe besmele ile yani Allah’ın adı ile başlayan, tövbe eden ve bağışlanma dileyen, dua eden bir insan olmamız isteniyor.
Kainatın kitabını okuyan ve tefekkür eden, darlıkta ve varlıkta daima imtihan edileceğini, hesaba çekileceğini bilen, malını mülkünü Allah yolunda harcayan, helal yiyen ve Allah’ın helal kıldığını haram saymayan…
Başına gelen kötülüğün kendi nefsinden kaynaklandığını bilen…
İşlediği kötülüğün, günahın cezasını göreceğini ve çekeceğini bilen, kötülüğü iyilikle savuşturan…
Yaptığı hayrın boşa gitmeyeceğine inanan, nimetlere şükreden…
Cehenneme götüren amellerden yüz çeviren…
Sabreden ve birbirine sabrı hakkı tavsiye eden, Rabbinin rızasını arayan…
İnsanlara iyiliği tavsiye eden kötülükten men eden, sakındıran, İyiliğe çağırmayı hikmetle ve güzel sözle yapabilen…
Emanetleri ehline veren, sahabeleri örnek alıp onların izinden giden-gidebilen…
Başkasına verilen nimete göz dikmeyen, başkalarının kusurlarıyla değil de kendi kusurlarıyla ilgilenen, kötülüğün ardından hemen bir iyilik hayır yapan…
Hakkı batılla karıştırmayan, istikametten takvadan ayrılmayan, ölümü unutmayan, başıboş bırakılmayacağını bilen…
İnsanları Allah yolundan alıkoymayan, fakir ve kimsesizlerden yüz çevirmeyen, zan peşinde koşmayan, zan ve taklitten uzak duran…
İlim isteyen ve İlmin sonsuz olduğunu bilen, bilmediği şeyin peşine düşmeyen…
Kalü Bela’da verdiği söze bağlı kalan, Allah’ın çizdiği sınırları aşmayan, azmayan, yumuşak kalpli olan, Allah yolunda sıkıntı ve meşakkatlere, çilelere katlanan…
Ne mutlu böyle bir insan olabilenlere…
KARDEŞLİK
Kardeş deyince aynı anne ve babadan doğan kişiler aklımıza gelir. Aynı dini benimseyenlere de kardeş diyoruz. Hepimiz din kardeşiyiz. Kitabımız Kur’an’ın ifadesiyle, “Bütün müminler kardeştirler.”
Kardeş olmak, sevinçte ve kederde beraber olmayı göze almaktır. Kardeşlik, sevmek, saymak, güvenmek, yardımlaşmak ve dayanışma demektir. Kardeşlerin birbirleri üzerinde hakları vardır. Kardeşlik haklarını bilip uygulamalıyız. Kardeşliği bozacak durumlardan uzak durmalıyız.
Kardeşler, miras hususunda anlaşabilmeli, birbirlerine düşman olmamalıdırlar. Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. O’na yardımını kesmez. O’na yalan söylemez. O’na zulmetmez. Din kardeşinin ayıbını örtenin Allah dünya ve ahrette kusurunu örter. Kardeş kardeşe zarar vermemelidir. Maalesef, “sen şu sun, ben buyum” diye ayırım yapanlar, en ufak bir meseleden kavga çıkarıp dargın duranlar, trafikte bir dakika beklemek yerine küfrü basanlar daha neler neler…
Geliniz gerçek manada kardeş olalım; sevgiyi, saygıyı ön planda tutalım. Peygamberimiz Medine’ye hicret edince orada devamlı kavga eden Evs ve Hazrec kabilesini kardeş yaptı. Yani Mekkeli muhacirlerle, Medineli Müslümanları kardeş ilan etti. Kardeşler birbirlerine köstek değil, destek olmalıdırlar.
Hazreti Yusuf’u kıskançlık yüzünden kardeşleri kuyuya attılar. Ama o Mısır’a sultan oldu. Kıtlık senesinde kardeşlerine yardım etti. Kardeşler birbirlerinin iyiliklerine sevinirler, başlarına gelen felaketlere üzülürler.
Hz. Adem’in oğlu Kabil, kardeşi Habil’i kıskançlık yüzünden öldürdü. ( Maide: 27-30 ) Peygamberimiz kardeşlik hakkında: “Birbirinizle kinleşmeyin, hasetleşmeyin, birbirinizden yüz çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları kardeş olunuz.” buyurmuştur.
Kardeşimiz zalim de olsa yardım edilmesini tavsiye etmiştir Zalime yardım ise O’nu zulmünden el çektirmektir. (alıkoymaktır)
Hülasa! Kardeşlerimizle dinimizin emrettiği şekilde güzel geçinelim. Kardeşler kendi aralarında konuşarak, anlaşarak işlerini tatlılıkla halletmenin yollarını aramalıdırlar. SELAM VE DUA İLE…