Karacabey Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Ramazan Bay, 2019 yılı trafik cezalarını ilçe kamuoyuyla paylaştı. Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişikliğin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle trafik cezalarına gelen zam oranları da belli oldu. 1 Ocak 2019’dan itibaren uygulanmaya başlanılan trafik cezası miktarları da yeniden hesaplandı.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karacabey Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Ramazan Bay, “Alkollü araç kullanmamak, araç takip mesafesini korumak, hatalı sollamalar yapmamak ve emniyet kemeri kullanmak, trafikte güvenli sürüş için belirlenen belli başlı trafik kuralları arasında yer alıyor. Kuralları ihlal ederek hem kendisinin hem de yayanın can güvenliğini tehlike altına atan sürücü, trafik cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Zamlı trafik cezaları ve itiraz yolları hakkında bilgi sahibi olmanın yanında, can güvenliği için trafik kurallarına uymakta da fayda var.” dedi.
Buna göre, 2019 yılında en düşük trafik cezası, trafik işaret ve işaretçilerine uymayanlara 108 lira olarak kesilecek.
Zamlı tarifeye göre 2019 yılında; alkollü araç kullananlar için ödenecek ceza 1.002 TL olarak belirlendi. İkinci kez alkollü olarak araç kullanırken tespit edilmesi halinde ceza 1.256 TL olarak ödenecek, 3 ve 3’ten fazlasında ise ceza 2.018 TL olacak.
Kırmızı ışıkta geçenler 235 TL’ye çıktı. Kırmızı ışık kuralını, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde ilk kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 30 gün, ikinci kez üç kez ihlal ettiği tespit edilenlerin 45 gün, üçüncü veya daha fazla kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 60 gün süreyle sürücü belgeleri alınacak.
Ehliyetsiz araç kullananlara 2.018 TL, eğer araç sahibi ceza alan kişi değilse araç sahibine de 2.018 TL ceza kesilecek.
Emniyet şeridini ihlal edenler 1.002 TL ceza ödeyecek.
Araç kullanırken cep telefonu kullananlara verilen 108 TL olan idari para cezası, 2019 yılı için 235 TL olacak.
Yayaların trafikteki geçiş önceliğine dikkat etmeyenlere uygulanan para cezası 235 TL’den 488 TL’ye çıkarılacak.
Spin ve drift (makas atmak) olarak ifade edilen tehlikeli hareketleri yapanlar ise 5 bin 10 lira para cezası ile cezalandırılacaklar ve 60 gün trafikten men edilecekler.
Abartı egzoz kullananlara da 1.002 TL ceza kesilecek.
Çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihazlar, mevzuatta belirlenen araçların dışında kullanılamayacak. Buna uymayanlara 1.002 TL idari para cezası uygulanacak.
Muayenesiz araçların trafikte kullanımını engellemek amacıyla 108 TL olarak uygulanan idari para cezası, 235 TL’ye çıkarılacak.
Kamyon ve tırlarda emniyet şerit ihlaline 488 TL idari para cezası, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına şerit değiştirme veya ters yönde araç sürme gibi ihlaller için ise 1.002 TL idari para cezası getirilecek.
Hız sınırlarında % 10-30 ve % 30 üzeri şeklinde uygulanan 2 kademeli yaptırım, % 50’den fazlası şeklinde 3’e çıkarıldı. Hız sınırını;
% 10-30 aşmada 235 TL, % 30-50 aşmada 488 TL, % 50’den fazla aşmada ise 1.002 TL idari para cezası uygulanacak. İhlalin 1 yıl içinde 5 kez tekrar etmesi halinde, sürücü belgesi 1 yıl süreyle alınacak. 5 yıl içinde bu kapsamda sürücü belgesi ikinci kez geri alınanlara, “sürücü belgesi iptali” yapılacak.
Bilinmesi gereken diğer trafik cezaları
Araçta yüksek seste müzik dinlemek. Araç üzerinde bulunan her türlü ekipmanın çalışmaması. Sadece park ışıklarıyla araç sürmek. Yağmur ve siste sis lambası kullanmamak. Ruhsat olmadan trafiğe çıkmak ya da ruhsatta trafik tescil belgesi, trafik belgesi ve plaka bilgilerinden birinin eksik olması. Araçlarda zorunlu olarak bulundurulması gereken ekipmanların eksikliği. Araç üzerinde teknik bir değişiklik yapılınca bunun bildirilmemesi (renk değişikliği vs.). Ehliyet belgesi sınıfının dışında bir araç kullanmak (örneğin A2 ehliyetle B sınıfı araç kullanmak). Sürücü belgesi iptal edilmiş bir sürücünün araç kullanması. Kavşak dönüşlerinin uygun olmaması ve yayaya yol vermemek. Şerit değiştirme kurallarına uymamak. Seyir halindeyken araçtan çöp atmak. Kaza yaptıktan sonra kaza yerinden ayrılmak. Motosiklet sürücülerinin koruma başlığı, gözlüğü takmaması ve yolcuların koruma başlığı takmaması. Aracı tescil ettirmeden trafiğe çıkarma. Taksimetre ve takograf cihazı bulundurmama.
Trafik cezasında indirim yapılabilir
Araç sürücüleri trafik cezalarını 15 gün içinde ödediği takdirde, % 25 indirim uygulanıyor. 15 günü geçen ödenmemiş trafik cezalarında indirim hakkı bulunmuyor. Her ay sonunda gecikmeye giren trafik cezaları, % 5 oranında faiz eklenerek artıyor. Bu nedenle kesilen trafik cezasını ilk 15 gün içinde ödemekte fayda var. Bunun dışında trafik cezasında herhangi bir indirim yolu bulunmuyor.
Trafik cezasına itiraz edilebilir
Trafik cezası gıyapta plakaya ve trafik memurunun yüz yüze ceza yazması olmak üzere 2 farklı şekilde kesiliyor. Eğer trafik cezası gıyapta kesilmişse, itiraz süresi cezanın tebliğ edildiği tarihinden itibaren 15 gündür. Ancak trafik memurunun yüz yüze kestiği trafik cezalarında tebliğ tarihi aynı gündür ve 15 günlük itiraz süresi hemen başlar.
Trafik cezalarına itirazlar 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılır. İtirazlarda dava dilekçesi, Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı fotokopisi, Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatı fotokopisi, ruhsat fotokopisi, kimlik ve ehliyet fotokopisinin ibraz edilmesi gerekir. İtirazlarda herhangi bir mahkeme görülmez. Karar, dosyanın incelemesinin ardından verilir.
Trafik cezaları nereye ödenir?
Trafik cezaları internet üzerinden online ya da belirli kurumlar yoluyla nakit olarak ödenebilir. Sistemde ayrıca, motorlu taşıt sorgulaması ve kredi kartıyla ödeme, kredi kartıyla ödeme bilgisi sorgulama, motorlu taşıtlar vergisi hesaplama ve kasko değerleri gibi birçok seçenek yer alıyor. Plaka, TC kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ve tescil tarihini girerek sorgulama yaptıktan sonra ödeme işlemine geçebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi’nin resmi internet sitesinden kredi kartıyla yapılan trafik cezası ödemesinde sırasıyla şu yol izlenmelidir:
İnternet sitesinde açılan ekrana plakayı yazın. TC kimlik veya vergi numaranızı girin. Tescil tarihini yazarak “tamam” tuşuna basın. Kredi kartı bilgilerinizi girerek ödeme yapın. Ödemenizi kredi kartıyla yapacaksanız, 02:00-22:00 saatleri arasında sistemi kullanabilirsiniz. Trafik cezası, vergi daireleri, PTT şubeleri ve banka şubeleri yoluyla nakit olarak da ödenebilir.
Adınıza düzenlenmiş bir trafik cezası var mı?
Günümüzde Mobese kameraları yoluyla da trafik cezası kesilebiliyor ve birçok sürücünün bundan haberi olmuyor. Trafik kazalarında veya trafik kuralları ihlal edildiğinde mobese yoluyla kesilen cezalar, sürücülere geç ulaşabiliyor. Bu durumda da cezalar gecikmeye girebiliyor. Bu gibi olumsuz bir durumla karşılaşmamak için kesilmiş bir trafik cezası olup olmadığı sorgulatılabilir. Sorgulama için Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden “trafik cezası borç sorgulama” işlemi yapılabilir.
Trafik cezası sorgulama işleminde ad, soyad, TC kimlik numarası ve doğum yılı bilgileri girilerek; Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama, Sürücü Belgesine Yazılan Ceza Sorgulama, Tüzel Kişi Ceza Sorgulama ve Otoparka Çekilen Araç Sorgulama bölümlerinden birine tıklanarak sorgulama yapılabilir.