Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, Bursalı firmaları bu yıl 4.’sü verilecek olan Yenileşim Ödülleri’ne katılmaya davet etti.
BUSİAD Başkanı Türkay, BUSİAD Evi’nde düzenlenen basın toplantısında, BUSİAD’ın bu yıl 41 yaşına girdiğini kaydederek, geçen yıldan başlayan gençleşme ve kadınların ağırlığının artırılması yönündeki çabaları, bu yıl daha da hızlandırdıklarını söyledi. Türkay, “Ayrıca 2019 yılını bizler, gelecek ve eğitim teması üzerine planlamaktayız. Bu doğrultuda 40 yıl içinde yaptığımız, Bursa ve Türkiye’de ses getiren çalışmalarımıza, yenilerini eklemek istiyoruz. 9 yıldır çok önemli bir etkinlik haline gelen Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu ve Yenileşim Ödülü’ne de özel bir önem veriyoruz” diye konuştu. Türkay, sözlerini şöyle sürdürdü: “2019’daki odaklandığımız noktalar gelecek, o geleceğe yönelik eğitim, gençleşme ve kadın ağırlığını artırmak. Bu sempozyumla bunların tamamına hitap edebileceğimize inanıyoruz. Yenilik ve yaratıcılık, doğrudan gelecek ve eğitimle ilgili. Gençlik de yeninin temsilcisi. Kadın da hiç kuşku yok ki, yaratıcılık da bir adım önde. İşte odaklandığımız bu hedefe ulaşmak için önemli bir farkındalık ayağı oluşturacak olan, Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu ile Yenileşim Ödülü’nün sizin de katkılarınız ile tüm Bursa ve Türkiye’ye duyurulmasını arzu ediyoruz. Sanıldığından da yakın olan geleceğin yeterince iyi anlaşılmasıyla ona yön verme şansına da sahip olacağız kuşkusuz. “
“Geleceği anlamaya çalışırken, ona dönük eğitimleri, ara elemandan, Ar-Ge Mühendisi ve Dijital Dönüşüm Mühendisi Yetiştirme Programlarına kadar sürüdürüyoruz” diyerek sözlerine devam eden Türkay, geleceğin üretim araçları, üretim şartları, istihdam ve pazarlama şekilleri üzerinde çalışırken, BUSİAD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Uzmanlık Grubu’nun da çok önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Bu yıl sempozyumun mottosunun “Yarına Yolculuk” olarak belirlendiğini kaydeden Türkay, “Bursa sanayisinden beklentimiz, Yenileşim Ödülleri’ne aktif katılımları. Bu ödül sürecine katılan firmalar, bir yandan iş süreçlerini farklı açılardan gözden geçirme imkanı bulacaklar, diğer taraftan yenilik ve yaratıcılık konusunda eğitim alma şansını da elde etmiş olacaklar. Ayrıca yeni trendler hakkında bilgi de alacaklar.” diye konuştu.
Türkay, ödül sürecine ilişkin şu bilgileri de verdi: “Ödül yönetmeliğinde; “Bursa Yenileşim Ödülü Bursa’da faaliyet gösteren kurumların yenileşim süreçlerini içselleştirmelerine ve yenileşimi yönetebilmelerine destek olmayı amaçlamaktadır” ifadesiyle anlamını bulan amacı, aslında varılmak istenen hedefin güzel bir özetidir. Ödül sürecinde 6 temel ölçüt belirlenmiştir. Bu ölçütler: “Liderlik, stratejinin yönetimi, bilgi, işbirlikleri ve diğer kaynakların yönetimi, çalışanların yönetimi, süreç yönetimi ve sonuçlar.
Bu temel ölçütler uzman kişiler tarafından yapılacak değerlendirme ve saha ziyaretleriyle puanlanacak ve ödül almaya hak kazanalar ortaya çıkacaktır. Yukarıda da bahsettiğim gibi, ödüle uzanmak elbette çok gurur verici ancak firmalar için bu yolculuğun tamamı, gerçekten fayda sağlayacak niteliktedir. O nedenle BUSİAD olarak tüm Bursalı firmalarımızı Yenileşim Ödülü’ne başvurmaya davet ediyoruz. Gerekli bilgileri www. busiad.org.tr adresinden edinmek de mümkün. Bu sürecin, Bursa’mıza ve ülkemize, geleceği yakalayan bir kalkınma anlayışı sağlamasını umuyorum.”
Toplantı sonunda basın mensuplarının ekonomi ve sektörel sorularını da yanıtlayan Türkay, Bursa ve Türkiye’nin özellikle tekstil ve otomotivde ciddi bir birikimi olduğunu belirtti. Türkay, “Batı Türkiye yerine Romanya, Fas, Mısır ve hatta Suriye’yi tekstilde alternatif yapmaya çalıştı ama olmadı. Bizdeki bilgi ve sanayi birikimi oralarda yok. Ayrıca biz çok esnek hareket edebiliyoruz.” dedi.
Yatırım ortamına ilişkin bir soru üzerine ise Türkay, “Yatırım için en doğru zaman. Şimdi yatırım yapılırsa işler açıldığında yaptığınız yatırım da oturmuş olur. Durgunluk dönemi yatırım için en uygun zamandır.” diye konuştu.
Oldukça iyimser olduğunu da kaydeden Türkay, “İş insanlarımızın tesislerini görünce gurur duyuyorum. Adapte olabilme yeteneğimiz çok güçlü. Böylece ekonomik hayatta sağ kalabiliyorlar.” dedi.