Mustafa Arı
Fedakarlık, insanın yaptığı takdirde diğer insanlara ve topluma yararlı olacağı güzel davranışlara denir.
Fedakarlık; insanın sahip olduğu, değer verdiği şeyleri seve seve feda etmesi, her türlü zahmetlere göğüs gererek davası uğruna sebat etmesidir. Allah rızası için inandığı değerler uğruna, insanlık adına kendi menfaatlerinden vazgeçmesidir.
Fedakarlık sözünde “FEDA” ek olarak da “KAR” sözcüğü vardır. Bazen kendinizi “FEDA” edersiniz, bazen de “KAR” edersiniz. Beklentisiz yapılan her şey, kişiye saygınlık kazandırır. Kişi kendini faydalı bir şey yaptığı için daha değerli hisseder. İnsanların yaptıkları fedakarlıklar kişiliklerini gösterir. herkes bir çeşit fedakarlık yapabilir. Kimileri imkanlarından, kimileri ilminden, kimileri makam ve rütbesinden, fadakarlık yapar.
Dünyada her şeyin bir ölçüsü vardır, sevginin ölçüsü dе fеdаkаrlıktır. Fеdаkаr olmayan kimsenin sevgisine inanılmaz. Birbirlerini seven kişiler, sevdikleri uğruna bazı güçlükleri, bazı fedakarlıkları göze almalılar. Ama bunu sadece erkek ya da kadın yaparsa, bir süre sonra o ilişkinin dengesi bozulur. Aşk karşılıklı olmalıdır. “Niye ben, o fedakar olsun! Hep ben, biraz da o fedakarlık yapsın!” deriz değil mi?
Her zaman fedakarlık yapmak zorundayız. Vermeden alamayız. Fedakarlık yapmanın üç prensibi var. Birincisi; verirken beklentisiz olmak, ikincisi; doğru insana vermek, üçüncüsü de; doğru şey vermek. Bu üç prensibe göre fedakarlık yaparsanız mutlu olursunuz. Ama ne kadar fedakarlık yaparsanız yapın, gün gelir keşke yapmasaydım diyeceğiniz olur.
Fedakar bir insan, sahip olduğu, sevdiği, değer verdiği her şeyi gerektiği durumlarda hiç düşünmeden, seve seve feda eder.