Bursa Merinos Kültür Merkezi Kent Konseyi Erguvan Salonu’nda Kadın Kooperatifleri Çalıştayı yapıldı. Çalıştayın açılış oturumunda söz alan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, üretimden başlayan, satış ve pazarlamaya kadar uzanan bir süreç içerisinde kadın kooperatifleşmelerinin önemini vurguladı.
Kadın Kooperatiflerini Güçlendirme Çalıştayı’na; AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Erkut Öneş, Bursa Ticaret İl Müdürü Vekili Ahmet Demirtaş ile çok sayıda kooperatif üyesi katıldı.
Çalıştayda konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, “Birçok kurumun çatısı altında bulunan kadın kooperatifleri arasında bir koordinasyon oluşturduk ve bu çalışma meyvelerini vermeye başladı. İlgili Bakanlıklarımız arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. Şu an kadın kooperatiflerine yönelik olan bu işbirliğini sonraki zamanlarda farklı alanlara da taşıyacağız. Ülkemizin yüzde ellisini oluşturan kadınlarımızın ekonomiye katılmaması düşünülemez. Bu alandaki çalışmalarda etkin olmaya devam edeceğiz.” dedi.
“Bursa’da kadın tarımsal kalkınma kooperatiflerinin sayısı arttı”
Bursa genelinde kadın kooperatifçiliğinde dikkat çeken bir artış olduğuna dikkat çeken İl Tarım ve Orman Müdürü Aygül, “Kadın kooperatifçiliği konusunun çok geniş alanı kapsaması nedeniyle Bakanlığımız ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı arasında varılan mutabakat çerçevesinde Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü imzalanmıştır. Bu kapsamda ‘Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi ve Görünürlüklerinin Artırılması’ amacıyla bu çalıştay düzenlenmiştir. Öncelikle çalıştaya gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ediyorum.” ifadesin kullandı. Aygül, Türkiye’de kadınların bir araya gelerek kurduğu ve işlettiği kooperatiflerin sayısının son on yıl içinde 3 katına çıkarak 46’ya ulaştığını; Bursa’da ise tarımsal kooperatiflere kadınların ilgisinin giderek arttığını ve kadın tarımsal kalkınma kooperatiflerinin sayısının son beş yılda 4’e yükseldiğini kaydetti.
Aygül, “Toplamda 228 ortaklı oluşturulan kadın kooperatifleri, geleneksel ürünlerin üretimi ve pazarlaması alanında faaliyet göstermektedir. Kooperatif olgusu, kadınlara ekonomik anlamda yarar sağlamanın yanı sıra sosyal statü kazandırması bakımından da önemlidir. Kadınların toplum içinde güçlenmesi, üretimdeki statüsü ve bu statüye bağlı olarak geliştirmiş olduğu stratejiler ile oldukça bağlantılıdır.” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Bursa İl Müdürlüğü olarak yapılan eğitim faaliyetleri ile desteklemelerden söz eden Aygül, “Kadın kooperatiflerinin yaygınlaştırılması için farkındalık eğitimleri vermenin yanı sıra, kurulmuş kadın kooperatiflerinin etkinliklerinin ve verimliliklerinin artırılması için mevcut potansiyelleri doğrultusunda faaliyetler yürütmekteyiz. Bakanlığımız bununla ilgili kadın kooperatif ortaklarına yönelik projeler hazırlanması, eğitim çalışmalarının yapılması, üretim yerlerinin gıda üretim yeri mevzuatlarına uygun hale getirilmesi, ürettikleri ürünlerin ve etiketlerinin gıda üretim mevzuatlarına ve standartlara uygun hale getirilmesi, pazarlama kapasitelerinin geliştirilmesi, kooperatiflerin diğer kurum ve kuruluşlarla ilişkilerinde köprü olunması gibi pek çok konuda, Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifleriyle birlikte çalışmaktadır. Bunun yanında kooperatiflerimizin pazarlama ağını genişletmek için yeni dönemde şehir merkezinde ‘Çiftçi Pazarı Projesi’ hizmete girecektir. Ayrıca, Kalkınma Ajansı’na sunacağımız yeni bir proje ile sadece kadın kooperatiflerimizin değil, tüm kooperatiflerimizin pazarlama kapasitelerinin arttırılması ve tedarik zincirlerinde avantajlı duruma geçmelerine yönelik çalışmalar planlanmaktadır.” şeklinde konuştu.