Mustafa Arı
İnsanın hayata kattığı güzellikleri, yaptığı fedakarlıkları ya da fenalıklarını da görebiliriz. Küpte ne varsa o sızıyor. Güzel insanların hayata kattıkları ve halleri çevreye huzur verir.
Güzel inanlar başta geçimli insanlardır. Herkesin her şeyi bildiği yerde onlar sınırlarını bilirler. Hiçbir işi yarım bırakmazlar. Sözlerinde dururlar. Çalışkan ve edeplidirler. Hiç kimseyi yarı yolda bırakmazlar. Yaptıklarını ve hayata kattıklarını önemserler. Başlarına gelenden şikayet etmezler ve hatayı kendilerinden bilirler. Kimseyi kırmazlar. Kendi muhasebesinden kaçmazlar. Hiç kimseyle dalga geçmezler. İstikameti doğru tutmaya gayret ederler. Hatasız değiller ama hatada ısrar etmezler. Güven kaynağı olur ve güveni boşa çıkarmazlar. İnsanlara kendilerini iyi hissettiren kişilerdir. Tebessümü kimseden esirgemezler. Hayır işlediklerinde sessizce yaparlar. Alkış için takla atmazlar. Kaybetseler de yalan söylemezler. Yalancı şahitlik yapmaktan ve yalan konuşmaktan sakınırlar. Tatlı dil ve güzel sözlüdürler. Adildirler.
Güzel insanlar, Cenabı Hakkın kendisine verdiği nimetlere şükretmeyi bilen kimselerdir. Özür dilemekten gocunmazlar. Önyargılı olmazlar, yaptığı iyilikleri şova çevirmezler. Paylaşmayı severler. Samimi ve içtendirler. İlgi çekmeye çalışmazlar. Dillerini olumlu bir şekilde kullanırlar. Konuştukları insanlara isimleriyle seslenirler. Evine, ailesine, sevdiklerine zaman ayırırlar. Onlarda k1üsme huyu yok. Ne yapıp edip sorunlarını aşmanın yolunu buluyorlar. Haram ve çirkin işlerden uzak durmaya çalışırlar.
Atalarımız güzelden 40 gün sonra usanırsın ama güzel huylu ve ahlaklı insandan bir ömür boyu usanmazsın derler. Güzel insanların hali rütbeyle, şöhretle, makamla, servetle değil, ihlası ve takvasıyla belli olurlar. Güzel insanların daha birçok güzel vasıfları vardır.
Bizim kültürümüzde en güzel örnek alacağımız insan, en başta Peygamber Efendimizdir.
İşte anlatmaya çalıştığım bu gibi vasıfları hayatımıza geçirirsek hem dünyada, hem de ahirette Allah’ın huzuruna yüz akı ile çıkma imkanını buluruz.
İYİLİKLE KÖTÜLÜK BİR OLMAZ
İyilikle kötülük bir değildir. Ey inanan kişi! Sen kötülüğü en güzel şekilde başından sav. O zaman seninle arasında düşmanlık bulunan kişinin yakın bir dost gibi olduğunu görürsün. (Fussilet:34)
İyilik; Allah’ın rızasını kazanmaya sebep olan güzel işlerdir. Müslüman iyilik yapan ve başkalarının iyiliğini isteyen kişidir.
İyilik yapmanın yolları çoktur. Müslüman, eli, dili ve malı ile yapabileceği kadar iyilikte bulunmalıdır. Bu, onun görevidir. Allah mutlaka yaptığımız iyilikleri bilir ve karşılığını verir.
Sokakta, caddede, mahallede, çarşıda, pazarda, taşı, pisliği, dikeni, taşı kısaca insanlara eziyet veren ve tiksinti uyandıran bir şeyi ortadan kaldırmak iyiliktir. Yaşlı yahut hasta birinin işlerini görmek iyiliktir. Allah ve Resulünün bizden yapılmasını istedikleri, akıl ve vicdanın hoş gördüğü bir şeyi yapmak iyiliktir. Hatta kötülükten sakınmak ve başkalarına kötülük yapmamaya çalışmak da iyiliktir. Bütün bu iyilikler de sadakadır.
İyilik etmenin de başlıca üç şekli vardır:
1- Yapılan bir iyiliğe karşılık iyilik etmektir. Yapılan bir iyiliğe teşekkür etmek, ya da benzeri bir iyilikle karşılık vermek, insanın en doğal görevidir.
2- Karşılık beklemeden iyilik etmektir.
3- Kötülük edene iyilik etmektir ki, yapılan iyiliklerin en üst seviyesi de budur. Bu nedenle halkımız arasında, “İyiliğe iyilik her kişinin karıdır. Kötülüğe iyilik ise, er kişinin karıdır.” denilmiştir.
Efendimiz (sav) bazı ahlaki prensipleri tavsiye ederken şöyle buyurmuşlardır: Seninle ilgisini kesenden, sen ilgini kesme! Sana vermeyene sen ver! Sana kötülük edeni sen bağışla!
Dünya üzerinde birçok kötülük vardır. Kuşkusuz ki bunların sebepleri de çoktur.
1- İnsanın bencilliği, 2- İnsanın para, mal ve mülk hırsı, 3- İnsanların ruhsal yapılarının farklı olması, 4- İnsanların iyi eğitim alamamaları.
Kötülüğün temeli insana dayanmaktadır. Kıskançlık, başkalarını çekememe, daha fazla kazanma hırsı, gibi düşüncelerden dolayı başka insanlara, canlılara ve doğaya zarar verilmektedir. İyilik hiçbir zaman boşa gitmeyecek tek yatırımdır.