Öğrencilerin nitelik ve yeteneklerini artırmak üzere yapılan çalışmalar ve bu kapsamda sektörel ihtiyaçlara yönelik açılan alanlar ile yapılan tanıtım faaliyetleri Mesleki Eğitim Merkezleri’ne olan talepleri artırdı. Önceki adıyla ‘çıraklık okulları’ olarak bilinen Mesleki Eğitim Merkezleri, yapılan yeni düzenlemeyle artık meslek lisesi diploması da verebiliyor.
Ekonominin temel taşı olan esnaf ve sanatkârların çırak ihtiyacının karşılanması, öğrencilerin ahilik kültüründen gelen usta-çırak ilişkisiyle iş başı eğitimi ve usta olarak yetiştirilmesi amacıyla eğitim veren Mesleki Eğitim Merkezleri (çıraklık eğitimi) zorunlu eğitim kapsamına alındı.
Öğrenciler haftada 1 gün okulda, 4 gün işletme ortamında işbaşında aldıkları eğitimlerle 11. sınıf sonunda Kalfalık, 12. Sınıf sonunda ise Ustalık Belgesi almaya hak kazanacaklar.
Bunların yanı sıra, fark derslerini tamamlayarak mezun olan öğrencilere İşyeri Açma Belgesi ve Meslek Lisesi Diploması da verilecek. Mezunlarının kendi alanlarında % 88 oranında istihdamı bulunan uygulamaya dayalı eğitimin ülkemizde öne çıkan okulları olan Mesleki Eğitim Merkezleri’nde öğrenciler, 9. sınıftan itibaren iş kazalarına karşı sigortalanmakta ve asgari ücretin en az 1/3’ü oranında maaş almaya başlayacaklar.
Mesleki Eğitim Merkezi programlarını bitiren öğrenciler, istekleri doğrultusunda fark derslerini tamamlayarak diploma almaları halinde yükseköğretime gidebilme hakkına sahip olabilecek. Öğrenciler, 29 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlayan yerleştirme dönemiyle birlikte Bursa’da bulunan 7 Mesleki Eğitim Merkezi’nden istediklerine herhangi bir sınav şartı olmaksızın e-okul üzerinden tercihte bulunabilecek.