Karacabey’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yılı kapsamında, Karacabey Belediyesi ve Harmanlı Mahalle Muhtarlığı işbirliğinde düzenlenen, “1. Harmanlı Tarım Şenliği” organizasyon ve içerik bakımından tam not aldı.
Karacabey Ticaret Borsası Harmanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde geçtiğimiz Cuma günü gerçekleşen Tarım Şenliği programına Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Murat Uyanık, İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, siyasiler, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Tarım Şenliği’nin açılışında konuşan Harmanlı Mahalle Muhtarı Erdem Çolak, böylesine önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu şenliğin Harmanlı’da yapılmasını sağlayan Belediye Başkanı Ali Özkan’a da köy halkı adına teşekkür eden Muhtar Çolak, şunları söyledi: “Bundan tam 97 yıl önce 2 yıl 2 ay 10 gün işgal altında kalan, her türlü Yunan baskı ve zulmüne uğrayan atalarımız, 26 Ağustos 1922 sabahı Ulu Önder Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir” emri ile 14 Eylül 1922 günü kahraman ordumuzun zaferi ile kurtuluşa ermiştir. Tüm vatan şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz. Geçmişimizi unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. Bundan 97 yıl önce milli şuur ve beraberlikle güzel vatanımızı işgalden kurtardığımız gibi bugün de aynı şuur ve inançla iç ve dış mihraklara fırsat vermeyeceğiz.
Değerli misafirlerimiz, gerçekleştirmekte olduğumuz 14 Eylül Kurtuluş Günü etkinliği tarım şenliğinde köyümüzün tarım tarihinden bahsetmek istiyorum. Harmanlı, 42 bin dönüm tarım alanı ile ilçemizin en çok tarım alanına sahip bölgesidir. Köyümüzde halen binaları mevcut olan yel değirmenlerimizin Cumhuriyet öncesi Saraya ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında da İstanbul’un un ihtiyacını karşıladığı bilinmektedir. Yine o yıllarda Kirmikir Üzümü adıyla ün yapmış üzüm pekmezi ve sirke gibi ürünlerimiz de mevcuttu.
Değişen dünya ve ülke ihtiyaçlarına göre ayak uyduran üreticilerimiz, ihtiyaca yönelik soğan ve domates başta olmak üzere İran, Irak, Kuveyt, Rusya gibi çeşitli ülkelere köyümüz meydanından tırlar dolusu ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamıştır. Günümüz tarımında ise ortalama 20 bin dönüm hububat ve mısır ekilmektedir. Bunun yanında 3’er bin dönüm civarında ayçiçeği ve domates ekimi yapılmaktadır. Yılına göre şu tezgahlarda gördüğünüz ürünlerin tümü geçim kaynağı olarak ticari amaçla üretilmektedir.
Harmanlı’da tarımdan söz ederken Sütaş’ı unutmak mümkün mü? Ülkemizin sütçüsü, süt ürünlerinin lideri ve vergi rekortmeni Sayın Muharrem Yılmaz’ın babası merhum Sadık Yılmaz’ı, köyümüzün Hacı abisi Sütaş’ın ilk ocağını burada yakarak üretime başlamıştır. Kendilerini rahmetle anıyorum, mekanı cennet olsun.
Değerli hemşehrilerimiz, sözlerimi tamamlarken 1. Geleneksel Tarım Şenliği’mizde bu yıl verilecek ödülleri muhtarlık olarak kendi ölçülerinize göre belirledik. Ancak bundan sonra her yıl devamı gelecek olan şenliğimizde verilecek ödüller, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Emin Dingin ile yaptığımız istişarelerde Karacabey Ticaret Borsası Harmanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin laboratuarlarında yapılacak bilimsel incelemeler sonucuna göre verilecektir. Bu arada Sayın İlçe Milli Eğitim Müdürü’müzün bilim projesi olan, içinde bulunduğumuz okul bahçesinde her hafta organik tarım pazarı kurulmasının ilk adımı Harmanlı 1. Tarım Şenliği ile bu hayalimizin de ilk adımını atmış oluyoruz. Kendilerine köyümüz halkı adına çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Programda konuşan Belediye Başkanı Ali Özkan da, Karacabey’in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yılını kutladı. Belediye olarak tarıma büyük önem verdiklerini vurgulayan Özkan, “Karacabey’imizin güzelliklerini ortaya çıkarmaya devam ediyoruz. Tarihimizden mutlaka ibret almalıyız. Tarih tekerrür etmemeli. Türkiye ile kıyaslanamayacak büyüklükte olan Yunanlılar tarafından işgal edilmek kabul edilebilir bir durum değildi. İşte bu Yunanlılara karşı Atatürk önderliğindeki Türk ordumuz, bizleri işgalden kurtardı. Birlik ve beraberliğimizi korumalıyız. Teknolojik ilerlemeyi sağlamalıyız. Ülkemizin çevresindeki bu Kurtlar Sofrası’nda güvenliğimizi güçlendirmeliyiz. Emperyalizme karşı dimdik durmalıyız. Bu kurtuluş günü etkinliklerimiz kapsamında yöresel ürünlerimizi de ön plana çıkarmak istedik. Bu doğrultuda Harmanlı Mahallesi’nde gerçekleştirdiğimiz tarım şenliğinin oldukça fayda sağlayacağını düşünüyorum. Bu tür etkinlikleri daha da arttırarak Karacabey’i tanıtmayı amaçlıyoruz. Stantlarda gördüğümüz çeşit çeşit ürünler oldukça kaliteli. Karacabey, her anlamda gelişiyor ve büyüyor. İşte yeni otoyolun avantajını iyi kullanmalı, yeni pazarlar bulmalıyız. İlçemizin tüm güzelliklerini ve zenginliklerini tüm ülkeye yaymak istiyoruz.” diye konuştu.
Ardından Tarım Şenliği töreninde, bölgede aktif çiftçilik yapan üreticiler, verimli üretim gibi çeşitli kriterler göz önünde tutularak madalya ile ödüllendirildi. Ayrıca en genç ve en yaşlı çiftçilere de plaket takdim edildi. Yine şenlikte kurulan stantlarda, köydeki tarım ve hayvancılık faaliyetleri hakkında konuklara bilgiler verildi. Bu stantlarda yöresel ürünler sergilenirken, bazı üreticiler de satış yaptı. Etkinliğin tarım odaklı oluşu organizasyonun her noktasına yansıtıldı. Gelen misafirlere kavun, karpuz, erik suyu ve salçalı ekmek gibi tamamen yöresel ürünlerden oluşan ikramlar sunuldu. Etkinlik kapsamında ayrıca, Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği ekibi de konuklara konser verdi.