Yaklaşık 18 yıl önce gündeme gelen ve o günden bu güne değin yılan hikayesine dönen hızlı tren konusunda geçtiğimiz hafta açıklama yapan Belediye Başkanı Ali Özkan, Karacabeylilere müjdeli haberler vermişti.
AK Parti İlçe Başkanı Ertem İşcan’la birlikte hızlı trenle ilgili basın açıklaması yapan Özkan, “İstanbul – İzmir Otoyolu bölgemizde turizm ve tarımsal faaliyetlerin yanı sıra sanayi içinde ciddi bir fırsat oldu. Ülkemizin iki önemli metropolüne en fazla 2 saatlik bir mesafede oluşumuz, bölgemizi pek çok alanda cazip hale getirmekte. Buna şimdilerde hızlı tren de eklenince, bölgemiz için önemli bir gelişme daha yaşandı. Bilecik-Bandırma arasında olacak etap, şehrimizde iki duraktan oluşacak. TEKNOSAB’ta yük ve yolcu durağı olarak yer alacak olan tren hattının ikinci yolcu durağı ise Taşlık Mahallesi olacak. Hızlı tren hattı, yük ve yolcu taşımacılığında kentimizi pek çok ilde olmayan ulaşım imkanlarına kavuşturacak. Bu güzel gelişme ilçemize hayırlı olsun. Bu ve geleceğe yönelik yeni projeleri de tüm yönleriyle planlayarak yapıyoruz.” diye konuşmuştu.
Başkan Özkan’ın bu açıklaması sonrası Karacabey’in yanı sıra tüm Bursa’ya hakim olan Gazeteci Yusuf Kayışoğlu, hızlı tren konusunu detaylıca ele aldı. Yeni Dönem Gazetesi’ndeki köşesinde Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın açıklamalarına yanıt niteliğinde olan bir yazı kaleme alan Yusuf Kayışoğlu, hevesleri adeta kursaklarda bıraktı.
Kayışoğlu, “Bursa’ya gelmeden Karacabey’e ulaşabilir mi?” başlıklı yazısında şunları kaydetti:
“Haberin kendisi sevindiriciydi.
Böyle haber bundan 10 yıl önce çok daha büyük heyecan yaratıyordu.
Çünkü, o zamanlar tren sözcüğünün kendisi bile yetiyordu.
Bursa gibi sanayi şehrinde trenin olmaması elbette düşündürücüydü.
Hele hele böyle büyük bir kentin havaalanın bugün bile var gibi oluşu Bursa için derin bir üzüntüdür.
Sanayinin temel kentlerinden birisi olduğu kadar 3 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin dördüncü büyük şehrinde, şehir içi uçuşların zoraki yapıldığı, yurtdışı uçuşların ise tam bir hayal olduğunu düşünürsek, tren sözcüğünün eskisi kadar ilgi çekmemesini normal karşılamalıyız.
Hele ki…
2016’da hizmete girecek vaadiyle 2012 yılında temeli atılan Bursa-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin 2020’ye girmek üzereyken, tünelleri ve birkaç viyadüğü olan bir projeden öteye geçememesi…
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın Ak Parti İlçe Başkanı Ertem İşcan ile birlikte yaptığı “Ankara-Bursa YHT Projesi Teknoloji Sanayi Bölgesi ile birlikte Karacabey ve Bandırma’ya kadar uzanacak” açıklaması…
Bursa’ya gelmesi tam 4 yıl gecikmiş ve ne zaman biteceği meçhul Bursa-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin Karacabey’e ne zaman ulaşır sorusunu ister istemez beraberinde getiriyor.
Bursa’ya gelmeden Karacabey’e gidemeyeceğine göre…
Hele hele Yenişehir-Bilecik Osmaneli hattıyla ilgili ihale iptal edilmişken Özkan’ın yaptığı açıklama her şeye rağmen Karacabey’de heyecan yaratmış olabilir mi?
Keşke, yaratsa…
Keşke, yüksek hızlı tren Bursa’ya oradan da Karacabey’e birkaç yıl içinde ulaşabilse…
Hani bir türkü var ya…
“Kara tren gecikir belki hiç gelmez
Dağlarda salınır da derdimi bilmez
Dumanın savurur halimi görmez
Gam dolar yüreğim gözyaşım dinmez” diye…
Bırakın yüksek hızlı treni kara tren bile gelmedi Bursa’ya…
Ve şu haber…
2016’da bitirileceği müjdelenirken, büyük umutlar yaratan Bursa-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi’yle ilgili Ahmet Emin Yılmaz abimiz, yüksek hızlı trenin yüksek hızlı olmayacağı yönündeki bilgilendirme yazısı…
Bir türlü bitirilemeyen Bursa-Ankara YHT Projesi’nin yüksek hızının da rafa kaldırıldığını ortaya koyuyordu.
Yani, bitmedi, bitmediği gibi ruhu da değiştiriliyor.
Bu durum yıllar öncesinden bir projenin akıbetini akla getiriyor.
Hatırlayın, İnegöl’den Görükle’ye kadar Bursa şehir içi trafiğini bypass etmek için otoyol kıvamında Bursa Çevre Yolu’nun temeli atılmıştı.
Birçok iktidar gelip geçmiş, Bursa çevreyolu 15 yıl gibi bir sürede o da yarım yamalak bitirilebilmişti.
Bursa-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi de buna benziyor.
Bitiş tarihinin üzerinden 5 yıl geçmek üzere ama hala ortada umut veren fiziki bir görüntü de yok. Kaldı ki…
Böyle bir projenin aradan geçen 8 yılın hesabıyla ihtiyaçlara göre dizayn edilmesi gerekir.
Gemlik Serbest Bölgesi, TEKNOSAB gibi yapıların göz ardı edilmemeli…
Karacabey’in projeye dahil edilmesini bu yönüyle önemsemek gerekiyor.
Ancak, Bursa’ya gelmemiş bir yüksek hızlı trenin Karacabey’e ulaşması için herhalde bir 10 yıl belki bir 10 yıl daha gerekecek…”