“Halihazırda bir proje yokken, Özkan neye göre müjde verdi?”
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın, geçtiğimiz hafta AK Parti İlçe Başkanı Ertem İşcan’ı da yanına alarak ilçe halkına ‘hızlı tren müjdesi’ vermesi sonrası Karacabeyliler kadar Bursa kamuoyu da bu konuya odaklandı.
Ancak bölgemize hakim Bursa’nın tanınmış bazı araştırmacı gazetecileri, Özkan’ın ‘müjde’ olarak kamuoyuna sunduğu hızlı tren ile ilgili haberin nereden çıktığını sorguladı.
Özkan’ın dediği gibi şu an halihazırda bir projenin olmadığını savunan Bursalı gazeteciler, daha önceki yıllarda hızlı trenle ilgili bazı proje ve çalışmaların yapıldığını ancak bunların da askıya alındığını köşelerinde ayrıntılı olarak ele aldı.
Şimdi sadece Karacabeyliler değil, Bursalılar da Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın söz konusu hızlı tren projesi hakkında ne bildiğini sorguluyor. Kamuoyu, Özkan’dan bu konuda net ve gerçekçi bir açıklama bekliyor.
Bu kapsamda Olay Gazetesi Köşe Yazarı Ahmet Emin Yılmaz da, önceki gün kaleme aldığı, “Bursa’nın bitmeyen tren projesi yalnızca siyasilerin sorunu mu?” başlıklı yazısında Bursa’nın hızlı tren macerasını okurlarıyla paylaştı. Yılmaz, Bursa’ya ait şu an herhangi bir hızlı tren projesinin bulunmadığını belirterek, şu bilgilere yer verdi:
“Anımsıyoruz da… 70’li ve 80’li yıllarda rahmetli Ali Osman Sönmez’in Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olduğu dönemlerde sürekli gündemde tuttuğu kapsamlı bir ulaşım sorunları raporu vardı.
BTSO Meclis toplantıları ve Bakan ziyaretlerinde raporu işaret edip, “Sanayi daha da büyüyecek, fakat bu üretimi taşıyacak demiryolu da, liman da yok” derdi. “Bursa’ya yakışır uluslararası havaalanı” isterdi.
Aradan yıllar geçti…
Bursa’nın artık limanları var, o sorun ortadan kalktı. Havaalanı var, ama arzu edilen boyutlarda kullanılamıyor. Demiryolu yatırımı ise hâlâ en büyük sorun.
90’lı yıllarda Bandırma-Bursa-Ayazma Demiryolu Hattı’nın ilk etüt proje çalışmalarını bu sütunlardan duyurduk. O dönem DYP Bursa Milletvekili olan rahmetli Kadri Güçlü bu proje için kurulan TBMM Alt Komisyon Başkanı olarak çok emek verdi.
2000’li yıllarda Eskişehir ve İç Anadolu Bölgesi sanayici örgütleri “Gemlik Limanı’na demiryoluyla ulaşmak” isteğiyle harekete geçtiler. Onların lobisiyle Bandırma-Bursa-Osmaneli Demiryolu projesi gündeme alındı.
Hatta…
2010 yılında projeyi ihaleye çıkaran hükümet bir de jest yapıp Bursa-Osmaneli hattını hızlı trene çevirdi, yük treniyle limanlara ulaşım açıkladı.
Ne var ki…
Balat’ta 3 Aralık 2010’de temeli atılırken 2016’da yolculuk hedefi konan hızlı tren geçen bunca yıla karşın tüneller ve birkaç viyadük aşamasında kaldı.
Nisan ayında projenin önemli ayağı olan Balat-Gemlik Limanı hattı rantabl olmadığı gerekçesiyle iptal edildi. 14 Eylül’de de Yenişehir-Osmaneli hattı ile Bursa-Yenişehir hattı üstyapı ve elektromekanik ihaleleri iptal edildi.
Dahası…
1 Ağustos’ta yatırım programı revizyonu ile bizim projenin adı Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı olarak değişti, artık hızlı tren olmaktan da çıktı.
Söyleyeceğimiz şu:
AK Parti milletvekilleri iyi niyetli çalışmayla projenin bir an önce bitirilmesi için Ankara’daki herkesten destek istiyorlar. Oysa, Bursa için böylesine önemli bir yatırım yalnızca siyasilerin sorunu olmamalı.
Bursa her kesimiyle bu projeyi istediğini göstermeli. En çok yıllarca tren ve liman isteyen iş dünyası adına BTSO’nun sesi çıkmalı.
Sahi…
BTSO’nun kentin sorunlarına ilişkin sesini hiç duyan oldu mu? Gemlik treni gereksiz miydi? İhalesi iptal edilse de… Bursa’ya bir gün gelecek demiryolu hattında sanayi bölgeleri nedeniyle yük treni daha fazla önemseniyor.
Hatta…
Balat İstasyonu’ndan Gemlik Limanı’na ulaşacak yük treni hattı için geçen yıl önce Organize Sanayi Bölgesi içinde tevsi hattı projelendirildi. Böylece, sanayi ve liman olması gerektiği gibi demiryoluyla bağlanacaktı.
İlginç olan şu: TCDD’nin rantabl bulmadığı için projeyi askıya almasına, başta BTSO olmak üzere Bursa iş dünyası seyirci kaldı.”