Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Uludağ Organize Sanayi Bölgesi arasında imzalanan “Mesleki ve Teknik Eğitimde İşbirliği” protokolünün lansmanı Ali Osman sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Lansman toplantısına İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, Uludağ Organize Sanayi Bölgesi Temsilcisi Mete Tetik, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Şube Müdürleri ile okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Konuyla ilgili konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, “1943/te İlk icat edilen bilgisayar yani ENIAC 30 ton ağırlığında olup 167 metrekarelik alanı kapsıyordu. O dönemde bir bilim adamı 2000’li yıllarda 50 kg bilgisayar olabileceğini söylediğinde insanlar şaşkınlıkla ve çok imkânsız bir şey söylenmiş gibi ifadeler göstermişlerdi. Şuan benim kullandığım cep telefonu benim için bir bilgisayar. Dolayısıyla teknoloji öyle bir hal aldı ki hayallerin ötesine ulaştı. Burada bizi bir araya getiren de hayallerimiz. Bursa İl Milli Eğitim Müdürü olarak benim şehrime ülkeme ve insanlığa dair bazı hayallerim var. O hayalleri hedef haline getiren unsur bunları ortak hayalden ortak hedefe dönüştürebilme gayretini göstermek. Yaptığımız protokolün temeli de budur.” dedi.
Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Dülger, “Ülkemizi, ana gayemiz olan Türkiye’nin 2053 ve 2071 hedeflerine ulaştıracak olan siz genç neslimizsiniz. Bizim sizler üzerindeki hayallerimizi gerçekleştirmemiz Türkiye’nin 2071 vizyonu hedeflerine daha emin adımlarla yürümesi demektir. Bir yanda sanayi kuruluşları diğer yanda eğitimin yol göstericileri okul müdür ve öğretmenlerimiz ile bir araya geldik hayallerimizi hedefe, gerçeğe dönüştürebilme gayretiyle bir adım atıldı. 10 sene önce Alman Başbakanı Merkel diyor ki bizim için şu an en değerli olan alanında eğitim görmüş insanların yeniden teknolojiye uyumlarını sağlayabilme eğitimidir. 20-25 yaşında üst düzey eğim ve teknolojiyle mezun oluyorum ancak 40 yaşında kendimi yenilemeye ihtiyaç duyuyorum. Uludağ OSB ile yaptığımız protokolde bu da var. Öğretmen arkadaşlarımızın gelişen teknolojiye uyumunu sağlama planlaması. Protokolün öznesi öğrencilerin de çağın teknolojisinden haberdar olup uygulamayı görecek eğitim metodunu sağlayıp nitelikli hale getirmek. Bundan sonra sizi değerli kılacak tek unsur kalıyor o da sizin akıl edebilme gücünüz. Mesleki teknik eğitimde fayda göstermek isteyen 48 farklı alanda faaliyet gösteren 100 okulumuz var. 57 bin öğrenci. 5 bin 500 den fazla çalışma arkadaşımız var. Bu ciddi gücü doğru planlayıp organizasyonunu doğru yapabilirsek öğrencilerin yanında ülkemize verdiği katkıyı ölçemez hale geliriz. Eğitim aldığınız atölyelerin günün şartlarına uygun hale getirilmesi noktasında Uludağ OSB biz katkı verecek. Sanayisi ile mesleki eğitim bağının kopuk olduğu ülkelerde hiçbir başarı elde edilememiştir. Dünyadaki örneklere baktığımızda mesela Almanya sanayi ve eğitimin birbirine entegre olduğunu görüyoruz. Protokolümüz tekstil alanında olacak. 5 okulumuzla başlıyoruz çalışmamıza. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Protokol kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların önce ülkeye sonrada herkese olumlu bir dönüşü olacağını belirten Mete Tetik, “Yaptığımız ne iş olursa olsun en iyisini yapmak mecburiyetindeyiz. Yapacağımız çalışmalarla fark yaratmamız lazım. Dert yanmak yerine çözüm üretmek gerekiyor. Bu projede de böyle olacak. Öğrencilerimiz okullarında aldıkları teorik bilgileri, sanayide alacakları pratik eğitimlerle birleştirecekler. Bunun hepimize olumlu dönüşleri olacak. Başta Değerli İl Müdürüm Sabahattin Dülger olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.
Öğrencilerle deneyimlerini de paylaşan Mete Tetik, “Yaptığınız işin yanında mutlaka sanat ve sporla da uğraşın. Spor sağlıklı olmanızı, sanat ise ince olmanızı sağlar. Dünyadaki yapılan icatlar lise çağlarındaki temel bilgilerle gerçekleştirilmektedir. Üretimde fikirler çok önemli.” ifadesini kullandı.
Protokol kapsamında; Okulların atölye ve laboratuarlarının yeni teknolojilere dayalı olarak kurulması/donatılması; Alan öğrencilerine işletmelerde mesleki eğitim/staj imkânlarının sağlanması; Alan öğretmenlerine hizmet içi eğitim ve iş başı eğitim düzenlenmesi; Alan çerçeve öğretim programlarının güncellenmesi ve eğitim materyallerinin hazırlanması; Öğrencilere burs desteği sağlanması (2019-2020 için aylık 350 TL, toplam 60 öğrenci); Mesleki ve teknik eğitime yönelik etkinlikler ve farkındalık faaliyetlerinin düzenlenmesi gibi çalışmalar yapılacak.