Süt ürünleri sektörünün yenilikçi markalarından Eker, “Otizmli Bireyler Eker’le İş Gücünde” projesini, Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından gerçekleştirilen ve üç binin üzerinde iş dünyası profesyonelinin katıldığı 27. İnsan Yönetimi Kongresi’nde anlattı.
Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen organizasyonda proje ile ilgili detayları katılımcılar ile paylaşan Eker Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevra Eker Güryel, otizmli bireyler için iş ve gelecek imkanı yarattıklarını söyledi. Nevra Eker, Tohum Otizm Vakfı’nın desteğiyle oluşturulan iş koçu destekli çalışma programı sayesinde otizmli bireyler için uygun çalışma koşullarını oluşturduklarını belirtti.
“Projemiz için ortağımız Andros firmasından ilham aldık”
“Eker olarak otizmli bireyleri iş gücüne kazandırdığımız projemiz için, 2006 yılından bu yana ortağımız olan Andros firmasından ilham aldık. Andros, hali hazırda Fransa’da bu tip bir projeyi yürütüyordu. 2016 yılından bu yana 12 otizmli bireyin istihdam edildiği projeyi yerinde inceledik ve ülkemizde de bu tip bir proje gerçekleştirebilmek adına uzun süreli çalışmalar yürüttük.
Hayata geçirdiğimiz proje ile birlikte Eker Fabrikası’nda 2018 yılından bu yana iş koçlarımızın süpervizörlüğünde 5 otizmli bireye iş sağlıyoruz. Onların fabrika içinde yaşadıkları zorlukları ve sıkıntıları inceliyor, kısa süre içerisinde bu konular hakkında çözümler üretiyoruz. Çalışmak ve Eker ailesinin bir parçası olmak, onların gelişimine büyük katkı sağlıyor ve onları çok mutlu ediyor. Her yıl bu projemizi geliştirerek toplamda 12 otizmli bireye istihdam sağlamayı hedefliyoruz.”
“Tohum Otizm Vakfı ile iş birliği yaptık”
Otizmli bireylerin iş gücüne eklenmesi için uzman kişi ve kurumlardan destek alması gerektiğini belirten Nevra Eker Güryel, projenin adaptasyon süreci ile ilgili de şu bilgileri verdi: “Otizmli bireylerin hayatına değer katmak adına bu tip projelerde uzmanlardan danışmanlık almak gerekiyor. Biz de Eker olarak Tohum Otizm Vakfı ile iş birliğine gittik. İş koçları, Tohum Otizm Vakfı tarafından eğitildi. Otizmli çalışanlarımızın hangi iş istasyonunda daha güvenli ve verimli çalışabilecekleri ile ilgili uzun süreli etütler yaptık. Bunun sonucunda onlar için en doğru çalışma istasyonunun paketleme bölümü olduğuna karar verdik. Kendilerinin çalışmalarını yakından gördüğümüzde çok titiz, dikkatli, odaklı ve mükemmeliyetçi olduklarını gördük. Projemizin başlangıcından itibaren yeni başlayan her otizmli birey için bir adaptasyon süreci planladık. Bu süreçte otizmli birey çalışma ortamını, yapacağı işi, fabrika ortamını örendi ve benimsedi. İş koçlarımız da onları sürekli takip ederek ihtiyaçlarını yakından öğreniyorlar. Biz de geliştirmelerimizi yapıyoruz.”
“Otizmli çalışanlarımız ile diğer çalışanlarımız arasında bir fark görmüyoruz”
Nevra Eker Güryel, otizmli bireylerin iş değerlendirme süreçleri ile ilgili şu bilgileri de katılımcılar ile paylaştı: “Biz otizmli çalışanlarımızın iş sonuçlarını, diğer çalışanlarımız için geçerli olan kıstaslar doğrultusunda değerlendiriyoruz. Elde ettiğimiz veriler otizmli gençlerimizin en az diğer çalışanlarımız kadar verimli şekilde iş yaptığını bize gösteriyor. Ayrıca diğer çalışanlarımız da otizmli çalışma arkadaşlarına destek vermek için çok hevesli. Verdiğimiz eğitimlerle hiç bilmeyen çalışanlarımız dahi otizmin farkına vardı; hatta bazıları kendi çocuklarında otizmi erken teşhis etme ve tedavi yöntemlerine başlama şansı elde etti. Bu tip gelişmeler, diğer şirketlerin de bu alanda projeler üretmesi açısından çok cesaret verici. Çünkü biz bu projenin sadece Eker ile sınırlı olmamasını, diğer tüm şirketlerde de uygulanmasını istiyoruz.
“Destek vermeye hazırız”
İstersek bu tip projeleri bütün Türkiye’de yaygınlaştırabilir, daha fazla otizmli bireyin iş hayatına katılmasına vesile olabiliriz. Eker olarak bu projeyi yapmak isteyen kurumlara yol göstermeye ve destek vermeye hazırız. Bu tip projelerde iş koçlarının maliyetlerinin kamu kurum ve kuruluşları tarafından karşılanması, diğer firmaların da bu projeye dahil olması açısından çok önemli. Bu konuda Tohum Otizm Derneği aracılığıyla Cumhurbaşkanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı komisyonlarında ilgili kişilerle görüşmelerimizi yapıyoruz.
“Bu gençler, hepimizin evlatları olabilirdi”
Bu gençler sizin, hepimizin evlatları olabilirdi. İş dünyasında yönetim becerileri gelişmiş kişiler olarak onlara bu fırsatları verme yükümlülüğümüz var. 1 milyona yakın kişiyi kapıların ardına kapatmak yerine, onlara iş ve gelecek imkanı yaratmalıyız. Otizmli Bireyler Eker’le İş Gücünde projemizde gördüğümüz gibi bu o kadar da zor bir şey değil. Tüm şirketleri, bu tip projelerin parçası olmaya davet ediyoruz.”
Eker, gerçekleştirdiği projeler ile toplumsal değer yaratmaya önümüzdeki dönemde de devam edeceğini duyurdu.