İsmail Hakkı Özsarı
İnsan vücudunun yaklaşık olarak yüzde yetmiş beşi sudur. Bu suyun vücuttan atılma yollarından biri de boşaltımın bir parçası olan ter iledir.
Geçmişten günümüze bir çok bilim adamı, bilge insan, başarı için terin önemini anlatmaya çalışmışlardır. Bunlardan Edison şöyle der: “Sıkı bir çalışmanın yerini hiçbir şey alamaz. Başarı için yüzde bir ilham, yüzde doksan dokuz terdir. Başarı tatlıdır ama çoğunlukla ter kokar.”
Bir Türk Atasözü de, “İşleyen demir pas tutmaz” der. Başarı miras olarak kalmaz. Onun tek ölçütü alın teri ve akıl teridir.
Bir başarının değeri onun uğrunda dökülen ter ile ölçülür. Sırtı terlilere saygı duymak gerekir. Alın teri mütevazıdır. Kimse onun için şarkılar yazıp besteler yapmaz. Ama o hayatın ta ortasında hep vardır. Bir ülkeyi ayakta tutan politikacılar değildir. Alnı ve aklı terlilerdir.
Başarı için iki türlü ter gerekir. Alın teri. Akıl teri.
Alın teri gözle görülür. Döküldüğünde boncuk boncuktur. Mendil ile silinebilir. Akıl teri ise soyuttur. Gözle görülmez. Beynin içine doğru akar. Bedeni ile çalışanın başarısı alın terine, zihni ile çalışan başarısı ise akıl terine bağlıdır.
Geleneksel toplumlar için alın teri, modern toplumlar için ise akıl teri daha kutsaldır. Geleneksel toplumlarda yevmiye hakkı, modern toplumlarda telif hakkı daha değerlidir.
Geleneksel kültürde yetişmiş bir insan akıl terinin farkında bile değildir. Çünkü o görünmezdir.
Bizim toplumuzda akıl teri ile ekmeğini kazananlara şu tür yakıştırmalar bile yapılır. “Salla başı, al maaşı”, “Masa başında akşama kadar oturuyor”, “Terlemeden para kazanıyor”, “Beyaz yakalılar”,.vb.
Oysa alın terini herkes döker. Ama akıl teri böyle midir? Derken bilim adamı olabilir mi? Yine herkes yazar, şair olabilir mi? Akıl teri dökebilmek için artı yetenek gereklidir.
Ter mütevazıdır. Tıpkı bir bina yapılırken çok işe yaradığı halde, bina bitince kimse onun farkında değildir. Görünen beton, tuğla, ağaç, .vb. şeylerdir. Suyun gözü toktur. Binanın başarısında pay istemez.
İnsanın başarısında da terin rolü, bina yapımındaki suyunki gibidir. Bina yapılırken baş roldedir. İş bittiğinde şatafatlı törenlerde onu göremezsiniz. Sonuç olarak: Bir başarının terinin eksik olması tehlikelidir.