KEVSER YÖRÜR (DİŞ HEKİMİ) – kevseryorur@hotmail.com
Sağlığın her alanında olduğu gibi Ortodonti’de de doğru bilinen birçok yanlış var. Haydi gelin madde madde bilgi kirliliğine son verip, yanlışları düzeltelim:
* Ortodontik tedavi erken yaşta uygulanmalıdır. Yetişkinlerde yapılmaz. ‘Yanlış!’
Diş çapraşıklıkları gibi birçok problem her yaşta (60-70 yaş fark etmez yeter ki ağızdaki dişler sağlam olsun) yetişkinlik döneminde bile düzeltilebilir. Kemiksel bozuklukların tedavisi ise büyüme ve gelişimin bitmediği erken dönemde tedavi edilmelidir.
* Ortodontik tedaviyi ‘her diş hekimi’ yapabilir. ‘Yanlış!’
Ortodontik tedaviyi bu konuda kendini geliştirmiş, derin bilgi birikimine sahip; klinik deneyimi yeterli diş hekimleri uygulayabilir. Çünkü ‘ortodonti’ çene ve yüz bölgesinin büyüme ve gelişimini etkileyen ciddi bir alandır.
* Ortodontik tedavi sadece ortodontistler tarafından uygulanır. ‘Yanlış!’
Diş hekimliği fakültelerinde beş yıllık öğrenim süresi boyunca, tüm temel bilimler öğretilmektedir. Ortodonti’de bu bilimlerden biridir. Öğrendiklerini geliştirmek, teknolojik gelişmeleri takip ederek güncel bilgiler edinmek her alanda olduğu gibi ortodontide de olmazsa olmaz kuraldır. Klinik tecrübe için gereken şey vaka çeşitliliği ve zamandır. Bu nedenle her branşta olduğu gibi ortodontide de tedavi başarısı, hekiminizin uzman olup olmamasından çok kinik deneyimine ve bilgi birikimine bağlıdır. Çünkü diş hekimliği el becerisine bağlı bir ‘Sanat’tır.
* Ortodontik tedavi pahalıdır. ‘Yanlış!’
Ortodontinin, en büyük mucizesi dişlerinizin en doğal hali ile size sağlığını ve estetiğini ömür boyu kalacak şekilde sunmasıdır. Kullanılan malzemeler ve tedavi süresine göre maliyetler değişir. Diğer tedavilere göre (protez, dolgu, çekim vb.) edinilen sonuç düşünüldüğünde oldukça ekonomik bir tedavidir. Çünkü tüm maliyet bir kerede alınmaz, aylık kontrollerde taksitlere bölünür ve aldığınız hizmet ömürlüktür.
* Ortodontik tedavi diş çürütür. ‘Yanlış!’
Tedavi süresince hekiminizin tavsiyelerine uyduğunuz takdirde asla dişler zarar görmeyecektir. Şu bir gerçek ki ortodontik tedavi boyunca ağızda tel olduğu için dişlerde daha fazla gıda birikimi olur, bu da çürüğe yatkın bir ortam oluşturur. Bu nedenle ağız bakımına çok daha fazla özen gösterilmelidir.
* Ortodontik tedavi uzun sürer. ‘Yanlış!’
Tedavi süresini belirleyen birçok farklı değişken olmakla birlikte (hastanın yaşı, dişlerinin durumu, kemiksel problem varlığı vb.) gelişen teknoloji ile birlikte tedavi süreleri oldukça kısalmıştır.
* Ortodontik tedavi çok ağrılıdır. ‘Yanlış!’
Ortodontik tedavi uygulama esnasında anestezi gerektirmeyen ağrısız bir işlemdir. Tedavi başında; alışma sürecinde ilk haftalarda basınç ve ağız yaraları oluşabilir, bunlar da kısa sürede geçer.
* Ortodontik tedavi sadece dişlere uygulanan teller ile yapılır. ‘Yanlış!’
Daha önceki yazılarımızda da değindiğimiz gibi son gelişmeler ile braketler ve teller olmadan Telsiz Ortodonti ile şeffaf plaklar sayesinde de dişleri düzeltebilmekteyiz.
Yanlış bildiklerimiz o kadar çok ki, bir sonraki yazımızda kaldığımız yerden devam etmek üzere; hepinize sağlıklı dişler güzel gülüşler dileriz.