İsmail Hakkı Özsarı
Gencin biri vaktiyle ilim öğreten bir dergâha kaydolur. Burada tamı tamına beş yıl eğitim gördükten sonra ayrılmaya karar verir. Çünkü her şeyi öğrendiğine inanmaktadır. Hocasına başvurur. Hocası ise öğrencisinin bu isteğine karşı çıkar ve şöyle der: “Bak evladım beş yıl diğer ilimleri tahsil ettin. Bir yıl da siyaset ilimi tahsil etmelisin.”
Genç öğrenci bu öneriye pek kulak asmaz. Dergâhtan ayrılarak yurdun dört bir yanını dolaşmaya başlar. Günün birinde gittiği köyde vakit namazını kılmak için camiye gider. Namaz kılındıktan sonra imama yaklaşır ve falan sureyi yanlış okudun diye uyarır. Bunun üzerine imam çok bozulur ve cemaate dönerek şöyle der: “Ben size hep söylüyorum içimizden zındıklar, şeytanlar çıkabilir. İşte bu adam şeytanın ta kendisi.”
Bunun üzerine cemaat hep birden adamın üzerine çullanır ve saçını başını yolar.
Öğrenci hocasının “siyaset ilmi tahsil etmelisin” demekle ne demek istediğini anlamıştır. Tekrar dergâha geri döner. Bir yıl süreyle siyaset ilmi tahsil eder.
Tekrar aynı köye gider. Tekrar aynı camide aynı imam arkasında vakit namazını kılar. Siyaset ilmini öğrenen biri olarak imamdan intikam alma zamanının geldiğine kanaat getirir. Cemaate dönerek: “Eeeey Cemaat-i Müslimin! Şu imama bakın, ne kadar nur yüzlü, ne kadar mübarek bir adam. Her kim ki onun saçından sakalından bir tel koparıp saklarsa cennetliktir” der.
Tabi sonunda olanlar olur. İmamın yolunmadık ne saçı ne de sakalı kalır.
Sevgili okurlarım, anlattığım bu öykü, siyasetin ülkemizde hangi anlamda kullanıldığına dair güzel bir öyküdür. Bu düşünceyi destekleyen birçok söylem de dilimize girmiştir.
“SİYASETÇİ ADAM”
“SİYASET YAPMA”
“SİYASET GİREN YERDEN DÜRÜSTLÜK ÇIKAR.” ve benzerleri…
Oysa siyaset, yönetme bilimi ve sanatıdır. Siyaset, birey ve gruplar arasında güçle ve liderlikle ilgili olan rekabettir. Siyaset, bir toplumda çatışma halinde olan çıkarların uzlaştırılması faaliyetidir.
Bizim toplumumuzda siyaset denilince maalesef ve maalesef, bir takım hünerlerle, çoğu kez dürüst ve ahlaki olmayan uygulamalarla karakterize edilen etkinlikler anlaşılmaktadır.