Yerli otomobil üretiminin de yapılacağı Bursa’da ihtiyaç duyulacak teknik elemanları yetiştirmek üzere Türkiye’de ilk kez açılacak olan Elektrikli Araçlar Dalı’nın müfredat çalışması Bursa’da yapıldı.
Yerli otomobil lansmanının hemen ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde açılacağı ilan edilen Elektrik Araçlar dalı için hazırlanan öğretim programlarının değerlendirilmesi amacıyla Bursa’da yapılan çalıştaya Ak Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Salih Canbal, Uludağ İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar ile birlikte okulların alan öğretmenleri ve sektör uzmanları katıldı.
Çalıştayda konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten “Milletçe, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm hakları ülkemize ait olan, tasarımcılarımızın ve mühendislerimizin emekleriyle yoğrulan, milli teknolojilerle üretilen, dünyaya adımızı duyuracak bir otomobile sahip olmak hayalinin gerçeğe dönüşmesinin gururunu yaşıyoruz. Bu gurur, yerli otomobilimizin üretim bölgesiyle ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği müjde ile Bursa için daha da katlandı, büyüdü. Bursa’nın otomotiv sektöründe kendini kanıtlamış ve dünya çapında kabul görmekte olan teknolojik birikimi, gerek yerli ve milli otomobilimizin yollara çıkarılmasında gerekse farklı pek çok sektörün önünü açılmasında ateşleyici olacaktır.” dedi.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Salih Canbal da yaptığı konuşmada, Bursa’da mesleki ve teknik eğitimle ilgili ciddi bir potansiyel olduğunu, bu potansiyelin tüm taraflarca harekete geçirilmiş olduğunu gözlemlediğini ve bundan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Canbal, “Bursa’nın mesleki ve teknik eğitim için önemli ve ayrı bir yeri var, sanayicilerimizin destekleri çok kıymetli ve aynı derecede önemli. Ayrıca yerli ve milli otomobilimizin Bursa’da üretileceğinin haberini aldığımız bugünlerde, bahsettiğim önem daha da artmıştır. Çalışmalarımızı 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda genele yayarak daha da yoğunlaştırmalı, yapılan tüm çalışmaların öğrenci ve sektörü ortak bir paydada buluşturacak şekilde ‘karşılıklı memnuniyet’ çerçevesinde sürdürmeliyiz. Öğrencilerimizin mesleklerini, sektör beklentileri doğrultusunda uygulamalı şekilde öğrenecekleri işbirliklerimizi geliştirmeli, öğretmenlerimizi bu sürecin ayrılmaz bir parçası haline getirmeliyiz. Türkiye’nin Otomobilinin üretiminde ihtiyaç duyulacak nitelikli teknik elemanların yetiştirilmesi, mesleki eğitimle mümkün olacaktır.” diye konuştu.
Mustafa Muharrem Tüfekçi, “Bakanlığımız 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda mesleki ve teknik eğitimi yeniden yapılandırırken çok sayıda yeni projeyi, kararlılıkla ve başarılı bir şekilde uygulamaya koymaktadır. Heyecanla takip ettiğimiz bu çalışmalar içinde Bursa da potansiyeli ve mevcut durumu itibariyle öne çıkmaktadır. Yerli ve milli otomobil heyecanını yaşadığımız 2020’nin ilk günleri itibariyle, İlimiz bünyesinde yürütülen bu kıymetli çalışmaların yanına bir yenisi daha eklendi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli otomobil üretim tesisleriyle ilgili olarak şehrimiz için verdiği müjdeli haberin ardından Bakanımız Sayın Ziya Selçuk da Bursa mesleki ve teknik eğitimini onurlandırdılar ve ülkemize yeni bir ilk için hizmet etme vazifesini verdiler, yerli otomobil için nitelikli işgücünün şehrimizden yetiştirilmeye başlanacağını ilan ettiler.” ifadelerine yer verdi.
Tüfekçi, sözlerini; “Yerli otomobil üretiminin de yapılacağı Bursa’da ihtiyaç duyulacak teknik elemanları yetiştirmek üzere ilk kez Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı’nda Elektrikli Araçlar dalı açılacak. Bu önemli misyon, Bakanlığımızın tensipleriyle Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne yüklendi. Okulumuz, özel sektör-kamu işbirliğinin sürdürülebilir hale getirildiği bir özellik taşımakta ve Avrupa’daki örneklerinin çok çok önünde yer almakta. İnanıyorum ki, gelecek hedefimiz doğrultusunda burada yürütülecek çalışmalar, ülkemiz mesleki ve teknik eğitim tarihi için mihenk taşları olacaklardır.” şeklinde sürdürdü.
Okul hakkında bilgi veren Uludağ İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar, Otomotiv sektörünün kalbinde OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin Bursalı sanayicilerin ilgisini yoğun bir biçimde çektiğini söyledi. Yerli otomobilin Bursa’da üretilecek olmasından dolayı memnuniyetini dile getiren Karacakayalılar, OİB MTAL’de bu alanda bölüm açılacak olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen çalıştayda; Elektrikli Araçlar dalı ile ilgili hazırlanan çerçeve öğretim programı ve haftalık ders çizelgeleri, üniversite, MEB uzmanları ve sektör temsilcileri tarafından değerlendirilerek okullarda okutulacak derslerin ve atölye uygulamalarının sektör ihtiyaçlarına göre şekillendirmesine yönelik planlamalar yapıldı.
Sınavla öğrenci alınacak
Elektrikli Araçlar dalı için oluşturulan müfredat doğrultusunda öğretmen eğitimleri gerçekleştirilecek. Öğrenciler bu alana, gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki sınavla alınacaklar. Elektrikli araçlar dalında öğrencilere hibrit araçlar, elektrikli araçlar, hidrojenle çalışan araçlar, pil teknolojisi, elektrikli motorlar, sensörler, görüntü işleme, led teknolojisi, CCTV (Kapalı Devre Kamera Sistemleri), mekanik sistemleri, şarj istasyonları teknolojisi, elektroliz teknolojileri ile ilgili yetkinlikler kazandırılacak.