Karacabey’de İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 99. yılını kutlama ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nü bu yıl Şehit Yüzbaşı Atilla Savaş Acarca Ortaokulu’nca düzenledi. Dün Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde izleyicinin beğenisine sunulan etkinlikte öğrencilerin performansları tam not aldı.
Programa; Karacabey Kaymakamı Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan, Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Günay, İlçe Emniyet Müdürü Sakıp Yalta, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Murat Uyanık, İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, siyasiler, daire amirler, STK’lar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, okul müdürleri öğrenciler ve çok sayıda ilçe halkı katıldı.
İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan etkinliğin sunumunu, Türkçe Öğretmeni Merve Yılmaz gerçekleştirdi. Günün anlamını ve önemini belirten konuşmayı yapan Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ertan Akça ise, “İstiklal Marşı’nı anlamak için onun hangi koşullarda yazıldığını bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirme yapmamız gerekir.” dedi.
İstiklal Marşı’nın nasıl yazıldığına dikkat çeken Akça, “Yıl 1921.Şanlı ordumuz Eskişehir İnönü önlerinde düşmanla girdiği savaştan zaferler çıktığı günler. Şanlı bayrağımızın ve kahraman Türk milletimizin simgesi olacak milli bir marş yazılması için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yarışma açılmış ve kazanana para ödülü verileceği duyurulmuştur. Ülkenin her tarafından birçok şair duygulu ve heyecanlı şiirleriyle yarışmaya katılmıştır. Ancak tanınmış şair Mehmet Akif’in yarışmaya katılmadığı görülür. Nedeni sorulduğunda, “Milli Marş para ile yazılmaz” cevabını verir. Arkadaşlarının ısrarları üzerine ve kazanırsa ödülünü kahraman ordumuza vereceği şartı ile yarışmaya katılır. Türk milletinin zaferini, yüceliğini ve bayrağımızın kutsallığını olağanüstü duygularla anlatan İstiklal Marşı, yarışmaya katılan 724 şiir arasından 1. seçilerek, Hamdullah Suphi Tanrı Öven tarafından Büyük Millet Meclisi’nde okunmuştur. Tüm milletvekilleri tarafından büyük bir coşku içinde iki kez ayakta dinlenen istiklal şiiri 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli marşımız olarak kabul edilmiştir.
Mehmet Akif, Osmanlı Devleti’nin çok iyi yetiştirdiği milli bir şair, ideal bir öğretmen, branşına hâkim bir veteriner, cesur bir gazeteci, Kurtuluş Savaşı’nda iyi bir asker, Türk gencine ufuk çizen başarılı bir politikacıdır. O, hayata veda edeceği anda, “Hocam kalk, bir istiklal marşı daha yaz, yaz ki kıymetini anlasınlar” diye haykıran talebesine; “Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın” diyen kutlu bir vatanseverdir.”
Akça’nın konuşmasının ardından sahne alan öğrenciler başarılı performansları ile katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Öğrencilerin hazırladığı 12 Mart adlı oratoryo da büyük alkış topladı. Müzik öğretmenleri Doğuş Ören ve Erhan Kızılkaya öncülüğünde hazırlanan, ‘Kahramanlık Türküleri’ni seslendiren öğrenciler ise mest etti. Öğrencilerin başarıyla sergilediği İstiklal Marşı’nın kabulü piyesi salonu dolduran izleyenleri adeta büyüledi.
Etkinliğin sonlarına doğru sahneye çıkan, “İstiklâl Marşı’nı Ezbere ve Güzel Okuma Yarışması”nda birinci olan Karacabey Anadolu İmam Hatip Lisesi Süleyman Dereci’nin performansı da alkışlar eşliğinde büyük beğeni topladı.
Dolu dolu geçen program ‘İstiklal Marşı’nı Ezbere Okuma’ ile‘Kompozisyon Yazma’ Yarışması’nda derece alanların ödül töreni ile devam etti.
“İstiklâl Marşı’nı Ezbere ve Güzel Okuma Yarışması”nda; 1. Karacabey Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Süleyman Dereci, 2. Şehit Özcan Özsoy Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Zeynep Kantar, 3. İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencisi Nazlı Şahin; “Kompozisyon Yazma Yarışması”nda ise; 1.İstiklal Ortaokulu Öğrencisi Metehan Uzun, 2. Şehit Serkan Şahin Ortaokulu öğrencisi Esma Uysal,3. Dağkadı Ortaokulu öğrencisi Gülsena Yavaş oldu.
Başarılı öğrenciler ödüllerini Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan ve Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Günay’ın elinden aldı.