Mahiye Morgül
Ekrandan öğrenme başladı. İlk dersimiz Menderes’in idamı.
Küçücük çocuklara idam sahnesini öğretiyoruz. Tam da öğrenci intiharlarının yürekler dağladığı bir dönemde. Vahşet eğitimi veriyoruz.
Önceki yıl mahkeme kararıyla kaldırttığımız 4. Sınıf İnsan Hakları Ders kitabında bu çizgi filmdekine benzer cellatlı metinler ve görseller vardı. Kitapta masallardaki kötü karakterleri öne çıkartan bir anlatım biçimi seçilmişti; kesik başlar, kafa uçurmalar, kardeşin kardeşe kıydığı, idam fermanları, zehirlemeler, acımasızlıklar, vb. kâbus gibi anlatımlarla doluydu. Kitaba velilerden gereken tepki gelmedi.
MEB şimdi evlerde velinin de izlediği bir yönteme geçince vahşet eğitimi yapıldığı fark edildi. Umarım veliler bu bahaneyle çocuklarının ders kitaplarına bu gözle bir daha bakarlar.
Zannediliyor ki bu münferit bir olaydır. Öyle değil. Bu bir ekip işidir, ekibin üst düzey sorumlusu Ziya Selçuk ve Talim Terbiye Kurulu Başkanı Burhanettin Dönmez ve hatta önceki Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş’tur. Çünkü Durmuş’un kurucusu ve sahibi olduğu EDAM Şirketi’nin 3 bin kişilik kadrosu evde öğrenme modeline 2004 yılından beri hazırlık yapmaktadır. İsteyen şirketin yayınlarına bakabilir, Evde İlmihal kitaplarına kadar yazdılar, bastılar.
Ziya Selçuk şimdi evde öğrenmenin ilk gününde yayınlanan çizgi filmle ilgili olarak halktan özür dilerken, halkımızın pek alışık olmadığı bir şey söyledi: “Paket yayınlarda bu gibi denetimden kaçan durumlar olabilmektedir.”
Biz daha önce eğitimde özel paket program diye bir şey hiç duyduk mu?
Sormak gerek; sözünü ettiğiniz paket program nerede hazırlandı?
Siz ki, eğitimi özelleştirmek üzere görevlisiniz, uzaktan öğrenmenin paket programlarını hazırlayan özel şirketin adı nedir?
Soracaklarımız bundan ibaret değildir.
21 Aralık 2019 akşamı HaberTürk kanalında Teketek‘teydiniz. “2040 yılında gelecek olan bir değişime hazırlıklı olmak için NANO ROBOT NESİLLER yetiştireceğiz” demiştiniz. Nano Robot Nesil eğitiminin paket programını da aynı özel şirkete mi hazırlatacaksınız?
Biliyoruz ki bu düzeyde bir hazırlık 3 bin kişiyle çalışan EDAM şirketinde olanaklıdır. MEB onaylı birçok ders kitabı orada basıma hazırlanmıştır. Bu şirketin Ensar Vakfı ile ortak yazarları konferansçıları olduğu bilinmektedir. 2017 yılından beri okutulan 1.sınıf Türkçe ders kitabının bu şirkette hazırlandığı da bilinmektedir. 2019-2020 yılında kullanılmaya devam edilen bu Türkçe-1 kitabını uzaktan öğrenmeye geçilir geçilmez başka bir özel şirkete hazırlatmış olamayacağına göre, bugün sözünü ettiği PAKET VİDEO DERS PROGRAMI da aynı şirketin ürünüdür. Bunu kuvvetle tahmin ediyorum.
Ders kitaplarına davalar açmış bir eğitimci yazar olarak bugün halka izlettirilen şu çizgi film de aynı ellerden geçmiş, aynı kafadan ve aynı felsefeyle üretilmiştir. Çünkü mevcut ders kitaplarında da aynı yaklaşım egemendir.
Ve dahası, bugün çocuğun eğitim hakkı TV aracılığıyla da kötüye kullanılmıştır. Bundan sonrası da gelecek, şaşırmayalım. Partisiz Ziya Selçuk’un Tansu Çiller tarafından oraya getirildiğini düşünenlerdenim. Sayın Erdoğan’ı zora sokacak işler yapmak suretiyle iktidarı yıpratacağı kanaatindeyim. İlk günden ilk yıpratmayı yaptı bile. Bakan Selçuk görevinden azledilmelidir. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütçeden geçirmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şu anda uzaktan öğretimle sıkıştırılmaktadır.
Eğer Öğretmen Meslek Kanunu meclise gelseydi, Eğitim Fakülteleri kapatılacak, Öğretmen Akademileri resmen açılacaktı. Koronayı fırsata çevirdi Ziya Selçuk, evde ekrandan öğrenme başlattı. “Bakmakla öğrenilseydi köpek kasaplık öğrenirdi” der atalarımız. Eğitime korona darbesi indi.
Sahi Ziya Selçuk neyin özrünü diledi?