Dündar Özseçen
İnsanlığın başına gelen ve giderek yayılan coronavirüs, iktisadi hayatı da etkilemeye başladı. Dünyada insanların giderek can derdiyle birlikte karın doyurma derdine de düşeceğinin işaretleri verilmeye başlandı. Eğer bu virüsle mücadele süresi uzarsa ve Nisan ayının içerisine sarkarsa, şimdilik kış ayları nedeniyle tarlasına pek uğramayan çiftçilerimiz ile Karacabey tarımını derinden etkileyeceği kaçınılmaz gibi görünüyor.
Güzel Karacabey’imizin iftihar vesilesi olan tarımda işçilik konusu, diğer şehirlerimizden gelen kardeşlerimizle karşılanmaktadır. Bölgemize tarımda çalışmak için gelen kardeşlerimizin birçoğu da Güneydoğu illerinden gelmektedir.
Zaman daralıyor. Bu işçi kardeşlerimiz Nisan ayının 20’sinde bölgemize gelmeye başlamalı ve 1 Mayıs’a kadar da tarım alanlarında olmalıdır. Onun için de Karacabey çiftçisinin sıkıntı çekmemesi, tarlaların zamanında ekilip dikilmesi, üretimin durmaması için yetkililerin şimdiden önlemler alması gerekmektedir.
Bu doğrultuda, bölgemize gelecek olan tarım işçilerinin ve bölge halkımızın virüs riskinden uzak tutulması önemlidir.
Bölgemize gelecek tarım işçilerinin tespitinin yapılması, kalacak ve barınacakları yerlerinin belirlenip dezenfekte edilmesi, konaklama yerlerinin badana ve boyalarının yapılması büyük önem arz etmektedir.
Bu yıl olağanüstü bir yıldır. Başka illerden gelecek tarım işçilerinin Karacabey’de üretime katkı sağlayacak olmalarından önce sağlıklarının korunmasına özen gösterilmelidir.
Bu konuda başta Kaymakamlık olmak üzere Belediye, İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası ve muhtarlarımızın el ele vererek, vakit geçirmeden bu konu üzerinde şimdiden kafa yormaları ve çözüm üretmeleri gerekir. Bizden hatırlatması…
Karacabey çiftçisinin tarım işçilerine, tarım işçilerinin de Karacabey çiftçisine ihtiyacı var. Coronavirüs, bu üretim zincirinin halkalarına zarar vermemelidir. Kaldı ki bu iş en az virüsle mücadele kadar önemlidir. Türkiye ve Karacabey’imiz üretmelidir. Gıda için el ele vermemiz gereklidir ve mücadeleden başka çıkar yol yoktur. Böylelikle hem sağlığımızı koruyacak, hem de üretmeye devam edeceğiz.
Onun için de bulunduğumuz bu puslu havada virüsle mücadeleye odaklanmışken, yarın öbür gün oluşabilecek sıkıntılara karşı bir hatırlatalım ve dikkatleri bu noktaya çekerek uyaralım dedik. İnşallah işçisiyle çiftçisiyle huzurlu ve sağlıklı bir üretim yılı geçiririz. Bol bereketli günler dilerim.