Bursa Uludağ Üniversitesi’nin (BUÜ) 2020-2021 Öğretim dönemi için yeni açılan fakülte, bölüm ve programlarında kontenjanlar belli olmaya başladı. Üniversitenin yeni dönem için Yükseköğretim Kurulu’na yaptığı başvurular gerçekleştirilen Genel Kurul toplantıları ile karara bağlanıyor.
Bu kapsamda ilk olarak yeni açılacak olan Diş Hekimliği Fakültesi için 60 öğrenci, Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi Bölümü için 60, İnegöl MYO İlk ve Acil Yardım Programı için 40, Teknik Bilimler MYO Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Programı için 40, İznik MYO Çini Sanatı ve Tasarımı Programı için 20, Harmancık MYO Mobilya ve Dekorasyon Programı için de 20 öğrenci kontenjanı verildi. YÖK, ilerleyen günlerde kalan bölüm ve programlar için de belirlenen kontenjan sayılarını Üniversite yönetimi ile paylaşmaya devam edecek.
Ancak yaklaşık 8 ay önce gündeme gelen ve BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz tarafından da olumlu karşılanan Karacabey ve Mustafakemalpaşa bölgesi için ortak kurulabilecek butik tarım üniversitesi konusunda şu ana kadar herhangi bir adım atılmaması ise üzüntüyle karşılandı.
Kontenjan sayılarının belirlenmesi hakkında değerlendirme yapan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Türkiye’nin en önemli üniversiteleri arasında yer alan Bursa Uludağ Üniversitesi’nin bilimsel ve akademik gelişmeler doğrultusunda yeni bölümler açmaya devam ettiğini söyledi. Özellikle Diş Hekimliği Fakültesi’nin sadece kent için değil, bölge halkı için de ciddi bir kolaylık sağlayacağına dikkati çeken Rektör Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; “Bilecik, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale illerinin hiçbirinde maalesef bugüne kadar bir diş hekimliği fakültesi kurulamamıştı. Üniversitemizin kağıt üzerinde var olan fakültesi de bugüne kadar faaliyete geçirilememişti. Hamd olsun bu dönem kentimizin siyasileri ve bürokratlarının da desteğini alarak Diş Hekimliği Fakültemizi eğitim öğretime açıyoruz. Üniversitemize, kentimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Öte yandan, tarım ve hayvancılığın başkenti konumundaki Karacabey için umut verilen Butik Tarım Üniversitesi ile ilgili geçen 8 ayda herhangi bir gelişme yaşanmaması dikkatlerden kaçmadı. Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz yılın Ekim ayında Karacabey Kaymakamı Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan, AK Parti İlçe Başkanı Ertem İşcan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü ile Karacabey Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Soner Altun, Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü’ne getirilen Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’a “hayırlı olsun” ziyareti gerçekleştirmişti. Söz konusu bu ziyarette Karacabey heyeti, Rektör Kılavuz ile çeşitli konularda istişarelerde bulunmuştu.
Kamuoyuna “son derece verimli geçen görüşme” olarak yansıtılan ziyarette, Karacabey ve Mustafakemalpaşa bölgesi için ortak kurulabilecek “Butik Tarım Üniversitesi”nin, Bursa’ya ve bölgeye çok önemli katkılar sağlayacağı konusu gündeme getirilmişti. Rektör Kılavuz da bu öneriye sıcak baktığını söylemişti. Ancak geçen süre zarfında bu konuda herhangi bir gelişme yaşanmadı. Ayrıca, bu görüşmenin iadeyi ziyareti ise geçtiğimiz Kasım ayında yapılmış, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, beraberindeki heyetle Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ı ziyaret etmişti. Butik Tarım Üniversitesi konusu bu ziyaretlerde de gündeme gelmiş ve yine olumlu karşılandığı belirtilmişti.
Bursa Uludağ Üniversitesi’nin 2020-2021 Öğretim dönemi için yeni açılan fakülte, bölüm ve programlarına yönelik kontenjanların belli olması sonrası, Karacabey kamuoyu da daha önce gündeme getirilen ‘Butik Tarım Üniversitesi’ni sorguladı. Bu konuda şu ana kadar ne gibi gelişme veya çalışmalar yapıldığını soran Karacabeyliler, Butik Tarım Üniversite ile ilgili ilçe kamuoyunun bilgilendirilmesini talep etti.
Yerli otomobil için teknik personel üniversiteden
Üniversitede ilk kez açılacak programlardan birisi de Teknik Bilimler MYO’nun Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Programı oldu. Rektör Kılavuz, yerli otomobilin Bursa’da üretileceğinin açıklanmasının ardından, elektrikli taşıt teknolojileri ve hibrid araçlar konusunda donanımlı personel yetiştirmek amacıyla bu programı açmak için girişimlere başladıkları ve yeni döneme yetiştirmeyi başardıklarını vurguladı. Geleceğin otomotiv teknolojileri konusunda donanımlı ve eğitimli personelin Bursa Uludağ Üniversitesi’nden çıkmasını hedeflediklerini kaydeden Kılavuz; “Mühendislik Fakültemizde uzun yıllardır Otomotiv Mühendisliği Bölümü ile üst düzey eğitim veriyoruz. Bunun yanı sıra Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’muz da sektöre kaliteli ve donanımlı teknik personel yetiştirilmesi adına çok verimli çalışıyor. Üniversite olarak her zaman güncel teknolojileri takip ediyor ve bu doğrultuda öğretim verilmesi için gayret ediyoruz. Yerli otomobilin elektrikli olması, gelecekte hibrid araçların önem kazanacak olması bizleri bu eğitimleri vermeye sevk etti. Yaptığımız alt yapı çalışmaları ve başvurular ile meslek yüksekokulu bünyesinde Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Programı açmayı başardık. Bu program özelinde son derece donanımlı bir de laboratuvar kuracağız. O konuyla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.” dedi.
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, kontenjanı belirlenen tüm bölüm ve programların ülke ekonomisine değer katacak sektörlere yönelik olduğunun altını çizdi.