Venezuela’dan sıfır gümrükle yapılacak peynir ithalatına “Cinayet” diyen Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, devletin Birliklere ve üreticilere sahip çıkması ve daha fazla desteklemesi gerektiğini söyledi.
Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin 2019 Yılı Olağan Genel Kurulu Toplantısı, önceki gün S.S.Karacabey ve Köyleri Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde yapıldı. Genel Kurul’da konuşan Birlik Başkanı Nuri Karaca, üreticilerin sürekli mağdur edildiğini belirterek, “Sesimizi duyuramıyoruz. Maalesef üretici birlikleri her geçen yıl zayıflıyor.” dedi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcilerinin gözetiminde gerçekleşen genel kurulun Divan Başkanlığı’nı S.S Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hasan Karahasanoğlu üstlendi. 16 gündem maddesinin görüşülerek oy birliğiyle karara bağlandığı olağan genel kurulda dikkat çeken açıklamalar yapan Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, tüm zorluklara rağmen üyelerine en iyi hizmeti vermeye devam edeceklerini vurguladı.
Faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Birlik Başkanı Nuri Karaca, “2014 yılında 19 üye ile kurmuş olduğumuz birliğimizin faaliyetlerine her geçen gün, üye sayısı ve faaliyetler anlamında artırmayı ve ilçemizde yaygın olan hayvancılığı gelişmesi için üyelerimizin menfaatlerini savunmak, meselelerini çözmek için arkadaşlarımızla beraber çalıştık. Kuruluş tarihinden itibaren geçen 6 yılda inişli-çıkışlı üye sayımız oldu. Şu an itibariyle üye sayımız 125’tir. Ancak 2019 yılında besi desteği başvurusunda bulunan aktif üye sayımız ise 59’a düştü. Yani üretici zor durumda.” dedi.
Üretici birliklerinin her geçen yıl giderek zayıfladığına dikkat çeken Karaca, “İthalat bizlerin belini büküyor. Desteklemelerle ayakta kalmaya çalışıyoruz ama daha fazla desteklemeye ihtiyacımız var. Süt fiyatları çok düşük. Daha doğrusu fiyat artışları üreticiye yansımıyor. Örneğin 1 kilo süt 2.30 TL. Ancak marketlerde 8-9 liraya satılıyor. Aynı şekilde karkas etin kilosu 37-38 lira ama marketlerde ya da lüks yerlerde çok pahalı fiyatlara satılıyor. Üretici sürekli mağdur ediliyor. Maalesef sesimizi duyuramıyoruz. Üretici birlikleri her geçen yıl zayıflıyor. Bu hizmet bayrağını indirmemek için mücadele veriyoruz. Bunun için yönetim ve denetim kurulumuz, birliğimiz kurulduğundan beri maaş ve hakkı huzur almıyor. Ayrıca, hizmet binalarını bizlere, hayvancılık ve tarımsal örgütlere destek olmak için ortak kullanıma sunan S.S. Karacabey ve Köyleri Damızlık Yetiştiricileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne de teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Başkan Karaca ayrıca, Resmi Gazete’nin 21 Ağustos 2020 tarihli sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Venezuela’dan sıfır gümrükle 16 bin 600 ton tarım ve gıda ürünü ithalatı yapılacak olmasının cinayet olduğunu vurguladı. Özellikle peynir ithalatına dikkat çeken Karaca, “Türkiye’nin peynir üretimine, dış ticaretine bakıldığında Venezuela’dan ithalat yapmasını gerektirecek bir durum yok. Edindiğimiz bilgilere göre Türkiye’nin toplam peynir üretimi 2019 verileriyle 671 bin 497 ton. Yani kendi insanlarını bile doyuramayan bir ülkeden peynir ithalat etmek adeta cinayettir.” ifadesini kullandı.
Öte yandan gündemin 12. maddesinde yer alan; Birliğe giriş ve yıllık aidat gerçek kişilerde 2020 yılı için 280 TL, 2021 yılı için 300 TL; tüzel kişiliklerden 2020 yılı için 1400 TL, 2021 yılı için 1500 TL alınması ve bu konuda yönetim kuruluna yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.