CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporları’nda Bursa Şehir Hastanesi’yle ilgili bazı usulsüzleri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Sayıştay Raporları’nda hastane yapımında verilen sözlerin tutulmamasına rağmen herhangi bir kesinti yapılmaksızın şirketin parasını tam olarak alığına vurgu yapan Aydın, birçok tıbbi ekipmanın da kaydının olmamasının düşündürücü olduğunu söyledi.
Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı 2019 yılı Denetim Raporu’nda Bursa Şehir Hastanesi’yle ilgili onlarca tespitin yer aldığını belirten Erkan Aydın verdiği önergede ‘Yap-Kirala-Devret’ modeli ile yaptırılan Şehir Hastanesi’ni yapan şirketin verilen sözleri yerine getirmemesine rağmen paralarının ödendiğine dikkat çekti.
Bursa Şehir Hastanesi’nde kaydı yapılmayan tıbbi ekipmanların olduğunu ve bu cihazlar için Sağlık Bakanlığı’yla sözleşme yapılmadığına veya bağışsa bağış olduğuna dair bir kaydın bulunmamasının düşündürücü olduğunu ifade eden Aydın şunları söyledi: “Bu tıbbi ekipmanlar neden demirbaş listesine kaydedilmedi? Neden MKYS sistemine kaydedilip muhasebeleştirilmedi? Yurt dışından gelecek grip aşısına ulaşamadığımız, medikal firmalara olan borçları ayrıca yurt dışı ilaç firmalarına olan borçları ödeyemediğimiz bir dönemde oluşan bu kamu zararıyla bu ödemeler rahatlıkla yapılabilirdi. Sayıştay Raporları’nda görüyoruz ki en dikkat çeken şirketin verilen sözlerin birçoğunu yerine getirmemesine rağmen paralarını tam olarak almalarıdır ve Bakanlığın bu konularda herhangi bir yaptırım uygulamamasıdır. Raporda yer alan bir başka tespitte ise söz verilen peyzaj ve ağaçlandırma işlerinin yapılmadığı ancak bu hizmete ilişkin hizmet bedelinin tam olarak ödendiği görülmüş yani yapılmayan hizmet karşılığında herhangi bir kesinti yapılmamıştır.
Bu raporlarda Bursa Şehir Hastanesi’nde kiralamaya uygun yerlerin sözleşmede yer alan toplam sabit yatırım tutarı üzerinden yapılması ve birçok yerine getirilmeyen teknik eksikliklerin olduğunu görüyoruz. Ciddi bir kamu zararının olmasına rağmen neden hala bu şirketler kollanmaya çalışılmaktadır? Özellikle Sağlık Bakanlığı yetkilileri derhal millete bunun hesabını vermelidir.”
Aydın, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:
“1. Bursa Şehir Hastanesi’nde kiralamaya uygun yerlerin sözleşmede yer alan toplam sabit yatırım tutarı üzerinden yapılmasının gerekçesi nedir?
2. Bursa Şehir Hastanesinde kemoterapi ilaç hazırlama ve TPN hizmeti konusunda ihale yapılamaması sonucu karmaşık bir durum ortaya çıkmıştır. Cihazların bedelsiz olarak İdareye bırakılması ve söz konusu hizmetlerin İdare tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, söz konusu firmanın hastane yönetimi ile sözleşme yapmamasına rağmen cihazın kullanımı için gerekli olan sarf malzemesini bir bedel talep etmemekle birlikte bağış olduğuna dair bir bildirimde de bulunmadan, Bursa Şehir Hastanesine verdiği de anlaşılmaktadır. Söz konusu Şirketle ile neden sözleşme yapılmamıştır? Cihazlar hangi usule göre hastaneye alınmıştır? Cihazlar neden Bakanlıkça stok yönetimi için kullanılan MKYS sistemine kaydedilmemiş ve muhasebeleştirilmemiştir?
2. Bursa Şehir Hastanesi Peyzaj projesine neden sadık kalınmamıştır? Projenin gecikmesi nedeniyle nasıl bir görev zararı oluşmuştur? Bunun izin neden ilgili şirkete bir kesinti yapılmamıştır?
3. Bursa Şehir Hastanesi’ne alınan teknik şartnameye uygun olmayın kalemler nelerdir? Bu cihazlar neden ayrıntılı şekilde açıklanmamış, tanımlamaları neden açık ifadeyle yer almamıştır?
4. İdare ve/veya Görevli Şirket tarafından sunulması gereken bazı dokümanların muayene ve kabul komisyonlarına neden verilmemiştir ve komisyonlar eksik belgeleri neden tutanak altına alarak kabul etmiştir?
5. Bursa Şehir Hastanesi’nde toplam sabit yatırım tutarına dahil olan imalatların bir kısmının yapılmadığı, bir kısmının ise uygulama projesine ve/veya şartnameye aykırı olarak yapıldığı ortaya çıkmıştır.
6. Bunlar şöyle sıralanmıştır;
7. a) Şartları eşitlenmiş proje ek mahal listesi tavanlar bölümünde, “Hasta bakım alanlarının büyük bir kısmında kenarlarda alçıpan göbekte perforeli alüminyum asma tavan sisteminin kullanılması, koridor, hol, ve genel alanlarda taş yünü asma tavanının kullanılması, ana giriş holü, dekorasyon gerektiren tavanlar ve panel modüllerine uygun olmayan odalarda alçı asma tavanın kullanılması, genel tuvaletlerde, laboratuvar, steril alan, yoğun bakım ünitesi ve ameliyathane gibi odalarda alüminyum asma tavanın kullanılması planlanmaktadır.” denilmekte; ancak hasta bakım alanlarının büyük bir kısmında istenilen kenarlarda alçıpan göbekte perforjeli alüminyum asma tavan kullanılmamış olup alçıpan asma tavan yapılmıştır. Genel tuvaletlerde, laboratuvar, steril alan, yoğun bakım ünitesi gibi oda tavanlarında alüminyum asma tavan kullanılması istenilmiş olup alçıpan asma tavan yapılmıştır. Ameliyathane tavanında istenilen alüminyum asma tavan yerine alçıpan asma tavan yapılmıştır.
b) Deprem izolatörlerinin bir kısmı yapılmamıştır.
c) YGAP binasında ihale eki projede kat yükseklikleri 5 metre olmasına rağmen, yerinde bodrum kat 3.90, 1 ve 2. nci kat 4.20 metre yapılmıştır.
ç) Şartnameye göre 37 jeofizik profil serimi yapılması gerekirken. 10 tane yapılmıştır.
d) Hastane kurulu gücünün % 70 enerjisini sağlayacak güçte olması gereken dizel jeneratörün, bu kapasitede olmadığı tespit edilmiştir.
e) YGAP proje kotlarının uygulama ile örtüşmediği tespit edilmiştir.
Bu eksikliklerin gerekçeleri nelerdir? Kamu zararı ne kadardır. Kamu zararının giderilmesi için gerekli kesinti yapılmış mıdır? Yapılmadıysa neden yapılmamıştır?
8. Bursa Şehir Hastanesi’ne yer teslimi yapılmaksızın inşaat işlerine başlanmasının gerekçeleri nelerdir?”