Belediye Başkanı Ali Özkan, son meclis oturumunda Sayıştay raporları, katı atık toplama bedellerinin alınıp alınmayacağı ve içkili mekanlarla ilgili sessizliğini bozdu.
Karacabey Belediye Meclisi’nin önceki akşam gerçekleştirilen toplantısına, yalnızca gazeteniz YÖREM’in gündeme taşıyabildiği konular damga vurdu. Son günlerde ilçe kamuoyunda geniş yankı bulan Sayıştay raporları, katı atık toplama bedellerinin alınıp alınmayacağı ve içkili mekanlarla ilgili şu ana kadar açıklama yapmayan Belediye Başkanı Ali Özkan, son meclis oturumunda sessizliğini bozdu.
Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde yapılan Ekim ayı Meclis Toplantısı Ali Özkan başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya MHP’li Meclis Üyesi Gamze Aydın ile CHP’li Hasan Hüseyin Kula mazeretleri sebebiyle katılmadı. Oldukça sakin geçen meclis oturumunda gündem dışı gelenlerle birlikte 6 madde karara bağlandı. Toplantıda alınan kararlarda daha çok imar konularının yer aldığı gözlendi.
Ancak bu oturuma damga vuran konular gündem maddeleri dışından geldi. CHP ve İYİ Parti’nin meclise sunduğu önergeler kapsamında yanıt bekleyen Sayıştay raporları, katı atık bedellerinin vatandaştan alınıp alınmayacağı konusundaki belirsizlik ve içkili mekanlarla (pavyonlar) ilgili bu zamana kadar açıklama yapmayan Belediye Başkanı Ali Özkan, bu kez sessizliğini bozdu ve söz konusu konulara açıklık getirdi.
“Sayıştay’ın nihai kararı sonrası kamuoyunu bilgilendireceğim”
Hatırlanacağı üzere Sayıştay’ın Karacabey Belediyesi’nde 2019 yılına ait yaptığı denetimlerde Fen, İmar, Zabıta, Muhasebe, Özel Kalem, Temizlik İşleri ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlükleri’nde mevzuata aykırı harcama kalemleri tespit ettiği öğrenilmişti. İddiaya göre, binlerce liralık kamu zararı oluşmuş ve başta Belediye Başkanı Ali Özkan olmak üzere, bazı başkan yardımcılarına ve ilgili personele ceza yağdığı vurgulanmıştı. Denetimlerde ayrıca en dikkat çeken konu ise; Belediye Başkanı Ali Özkan’ın 2019 Mahalli İdareler Seçimleri öncesi başkanlık tanıtımına yönelik yapılan televizyon programları, haber, afiş ve ilan bedellerini kendi cebinden değil de, belediye bütçesinden ödendiği görülmüştü. İşte yalnızca YÖREM’in gündeme taşıdığı bu konuda ilçe kamuoyu Başkan Özkan’dan açıklama bekliyordu.
Ekim ayı meclis oturumunda CHP Büyükşehir ve Karacabey Belediye Meclis Üyesi Murat Tanrıverdi, Sayıştay raporları konusunu sözlü olarak Belediye Başkanı Ali Özkan’a sorarak; “İlçe kamuoyu bu konuda sizden açıklama bekliyor Sayın Başkan!” dedi.
30 Aralık 2019 tarihinde Sayıştay tarafından Belediye’nin tüm birimlerinin incelendiğini ve bazı konularda kendisinden ve ilgili personelden açıklama istendiğini (savunma hakkı) belirten Belediye Başkanı Ali Özkan, “Bu konuda süreç hala devam etmektedir. Kesinleşen net bir şey yok. Biz bizden istenilen konularda açıklamamızı yapacağız ve bizlere iletilen her soruya yanıtını vereceğiz. Daha sonra da Sayıştay’dan gelen nihai raporu bekleyeceğiz. Bu rapor geldikten sonra kamuoyunu net bir şekilde bilgilendireceğim.” dedi.
“Katı atık toplama bedelleri yıl sonuna kadar alınmayacak”
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin son toplantısında; bugüne kadar BUSKİ faturaları ile tahsil edilen katı atık toplama bedellerinin artık BUSKİ tarafından değil, ilgili ilçe belediyelerince tahsil edileceği kararı yalnızca Bursa’da değil, Karacabey kamuoyunda da geniş yankı bulmuştu. Söz konusu toplantıda söz alan Yıldırım, İznik ve Mustafakemalpaşa Belediye Başkanları, bu konuda hukuki bir düzenleme çıkana kadar vatandaşlardan hiçbir şekilde katı atık toplama bedeli almayacaklarını müjdelemişti. Ancak o toplantıda ve sonrasında gözler Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’a çevrilmiş, Özkan’ın bu konudaki düşüncesi merak edilmişti.
Yine YÖREM’in gündeme getirdiği bu konuda da sessiz kalan ve ilçe halkını bilgilen-dirmeyen Belediye Başkanı Ali Özkan, İYİ Parti ve CHP’li meclis üyelerinin soru öner-geleri sonrası açıklama yapmak durumunda kaldı. Başkan Özkan, 31 Aralık 2020 tarihine kadar Karacabeyliler’den katı atık toplama bedeli alınmayacağını duyurdu.
Toplantıda yönetmeliği okuyan Başkan Özkan, yasa gereği katı atıkların toplanması hizmetinden yararlananların bu bedeli de ödemeleri gerektiğini söyledi. Bu kararın 27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Atıksu Altyapı Ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usül Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” ile belirlendiğine dikkat çeken Özkan, “Son Büyükşehir Meclis Toplantısı’nda alınan karar sonrası bugüne kadar BUSKİ faturaları ile tahsil edilen katı atık toplama bedellerinin artık BUSKİ tarafından değil, ilgili ilçe belediyelerince tahsil edileceği belirtilmişti. Ancak bir bütün halinde yönetmeliğin teknik altyapısının yetersiz olması bakanlıkça da göz önünde tutulmuş, yönetmeliğin “Uyum Süreci” başlıklı Geçici 1. Maddesi ile uygulanması 1 yıl için uzatılmıştır. Gelinen süreçte her yıl bahsedilen uyum süreci 1 yıl uzatılmış, en son olarak da 02/02/2019 tarihinde ilk kez 2 yıl uzatılmış durumdadır. Yönetmeliğin son hali itibarı ile uyum sürecinin sonu 31/12/2020 tarihidir. Karacabey Belediyesi olarak, bu uyum süreci sonuna kadar halkımızdan katı atık toplama bedeli almayacağız. Daha sonra ise, bu konuda çıkacak hukuki ve teknik düzenlemeye göre karar vereceğiz.” diye konuştu.
“İçkili yerlerin şehir dışına alınması için çok uğraş verdik”
Meclis toplantısının sonuna doğru, alkollü mekanların şehir dışına alınmasıyla ilgili açıklama yapma gereği hisseden Belediye Başkanı Ali Özkan, YÖREM Gazetesi İmtiyaz Sahibi Şaban Önen’in kaleme aldığı, “Başarısızlığınıza kılıf aramayın Sayın Özkan!” başlıklı haberde yer alan; “7 yılda Karacabey’e kazandırdığınız gözle görünür 11 adet pavyon dışında ne yaptınız? Ayrıca o pavyonları da halkın parasıyla yaptığınız gerçeği ortadadır. Bu arada vatandaş merak ediyor, Bu pavyonların kurdela kesimini kimlerle ve ne zaman yapacaksınız?” şeklindeki ifadelerine sert yanıt verdi.
Alkollü mekanların şehir dışına alınmasıyla ilgili çok uğraş verdiklerini vurgulayan Özkan, “Ancak birileri bu çabamızı görmüyor ya da görmek istemiyor. Üstelik bu da yetmezmiş gibi; “Bu pavyonların kurdela kesimini kimlerle ve ne zaman yapacaksınız?” şeklinde bir soru da sorabiliyor. Bakın biz göreve geldiğimiz günden bu yana hiçbir mekana içki ruhsatı vermedik. Üstelik Kahve6’nın karşısında bulunan, ruhsatlı ve tam zamanlı çalışan ve vatandaşlarda ciddi rahatsızlık veren bir pavyonu da kapattık. Bu içkili yerlerin şehir içinde olmasının tek sebebi geçmiş belediye başkanları ve yönetimleridir. Ve ne ilginçtir ki, bu gazeteci arkadaş da geçmiş dönemlerde belediye meclis üyeliği yapmış biridir. Şimdi kalkmış tatlı su kurnazlığı yaparak, ‘yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ misali bizlere laf söylüyor.
Şunu da belirtmek isterim ki, şehir içindeki bu içkili yerlere yasalar çerçevesinde ruhsat verilmiştir. Bu konuya herhangi bir sözüm yok. Ancak bu içkili mekanlara ruhsat veren geçmiş yönetimlerdir. Bunu da vurgulamak isterim. O nedenle herkes ilk önce kendini sorgulasın. Yalan yanlış ifadeler kullanmadan önce bir düşünsün. Bu içkili mekanları şehir içinden uzaklaştırmak için verdiğimiz çabayı ve uğraşı kimse görmezden gelemez.” ifadelerine yer verdi.