HASAN DUMAN’IN YAZISI
Araştırmacı Yazar ve gazetemizin köşe yazarlarından olan Şaban Yalazı, Karacabey’i kaleme aldığı kitabında 1530 yılında o günkü adıyla Debbağlar (Tabaklar) Mahallesi’nde 21 hanenin olduğunu ifade eder. Ve Yalazı, yine bir başka yazısında 1537 tarihli Tahrir Defteri’nde Mihaliç’te (Karacabey’de) toplamda 16 mahallenin yer aldığını, bu 16 mahalle arasında, ilçede faaliyet gösteren tüccarların hemen hemen tümünün işyerlerinin Debbağlar (Tabaklar) Mahallesi’nde olduğunu belirtir. O yıllardaki Tabaklar Mahallesi, bugün neredeyse sadece Dr. Rüştü Özüt Caddesi ‘nden ibaretti. 1530 tarihinde 21 hanenin bulunduğu Tabaklar’da bugün 83 bin 923 olan Karacabey nüfusunun yaklaşık 4 bin kişisi ikamet etmekte. Ve o Tabaklar Mahallesi’nin Dr. Rüştü Özüt Caddesi’ne bugün kadın eli değdi. Esnaf kadınlar Dr. Rüştü Özüt Caddesi’nin daha da güzelleşmesi adına yetkililerden buranın trafiğe kapatılmasını talep ediyor.
Tabaklar Mahallesi ilçenin var oluşundan bugüne önemini sürdüren bir mahalle. İlçe tarihinde neredeyse bütün esnafın işyerlerinin burada olduğu ve halkın alış verişlerini yaptığı önemli bir yer olarak biliniyor Tabaklar Mahallesi. Zamanında Tahıl dükkanlarının da bulunduğu, bugün Atatürk Kent Meydanı olan ve genelde 40 – 45 yaş jeneryasyonunun çocukluğunda bayram eğlencelerinin yapıldığı yer. Büyüklerden toplanan bayram harçlıklarının atlı karıncalarda, dönme dolaplarda, sucuk ekmekte harcandığı mahalle.
Araştırmacı Yazar ve gazetemizin köşe yazarlarından olan Şaban Yalazı, Karacabey’i kaleme aldığı kitabında 1530 yılında o günkü adıyla Debbağlar (Tabaklar) Mahallesi’nde 21 hanenin olduğunu ifade eder. Ve Yazar Şaban Yalazı, yine bir başka yazısında 1537 tarihli Tahrir Defteri’nde Mihaliç’te (Karacabey’de) toplamda 16 mahallenin yer aldığını, bu 16 mahalle arasında ilçede faaliyet gösteren tüccarların işyerlerinin Debbağlar (Tabaklar) Mahallesi’nde olduğunu belirtir. Ve o yıllardaki Tabaklar Mahallesi de bugün neredeyse sadece Dr. Rüştü Özüt Caddesi ‘nden ibaretti.
Gelelim 1537 yılında sadece 21 hanenin bulunduğu Debbağlar’dan Tabaklar Mahallesi’ne. Bugün hane sayısını hesaplamak mümkün değil, ancak nüfusu 83 bin 923 olan Karacabey’in yaklaşık 4 bin kişisi Tabaklar Mahallesi’nde ikamet etmekte.
Ve Tabaklar Mahallesi, geçmişte olduğu gibi bugün de ilçenin en önemli alış veriş merkezlerinden biri.
Geçmişte sadece Dr. Rüştü Özüt Caddesi’nden oluşan Tabaklar Mahallesi kendisini bugünün tarihine farklı bir özellikle yazdırıyor.
Bu özellik mahalle esnafının neredeyse tamamının kadın işletmecilerden oluşması. Halkının deyimiyle “Mahalleye kadın eli değdi.”
Dr. Rüştü Özüt Caddesi’ne girişte ilk olarak sol tarafta sizi EYLÜL ÇİKOLATA EVİ karşılıyor. Burasının işletmeciliğini Simge Kuruoğlu üstleniyor.
Burada düğün, nişan ve özel günler için sevdiklerinize çeşit çeşit çikolatalar alabilirsiniz. Bu çikolatalar sadece sevdikleriniz için değil tabi ki, kendinizi ödüllendirmek için de alıp o eşsiz tadlara sahip olabilirsiniz.
Az ileriden burnunuza gelen kokuyu takip ederseniz varacağınız yer MANTİLLA’dır.
Mantilla’yı uzun yıllar Belediye’nin çeşitli birimlerinde çalıştıktan sonra emekli olan Nevin Dağlıoğlu, Zuhal Bülbül ile birlikte işletiyor.
Burada günün her saatinde Çi Börek ve Mantı’nın eşsiz tadlarına bakabilirsiniz. Bu ikili zaman zaman özel sipesiyaller de yaparak müşterilerine farklı tadlar sunuyor.
Mantilla’nın hemen karşı köşesinde HANIMELİ HOBİ TUHAFİYE var. Bu işletmeyi de diğerlerinde olduğu gibi bir kadın işletiyor. Süheyla Göroğlu.
Süheyla Hanım’ın iş yerinde yok yok. Gerçeği aratmayan yapay çiçeklerden tutun da nişan ve düğün ihtiyacına yanıt verebilecek her türlü aksesuarlar mevcut.
Aynı yerde pasaj içerisinde bir kadın işletmeci daha var. Nuray Oduncu.
Nuray Hanım NR TASARIM adını verdiği işletmesinde, en şık kıyafetlerden ev aksesuarlarına ve özel tasarımlara kadar hepsini ilçe halkı ile buluşturuyor.
Börekleri, mantıları yediyseniz hemen yan tarafta Aylin Duran’ın işlettiği EMAY COFFEE HOUSE’den ister Türk kahvesi, ister Espresso, ister Americano, isterseniz bitki çayınızı yudumlayıp, enerji depolayabilirsiniz.
Ve aynı caddede biraz daha ilerlediğimizde karşımıza KEYF-İ ZİYAFET LOKANTASI çıkıyor. Burasının işletmecisi olan Gamze Demir, ev yemekleri ile ilçe halkına hizmet veriyor. Belediye’den emekli Fevzi Sak’ın kızı olan Gamze Demir, aile bütçesine katkı sunmak için açtığı lokantasında her gün birbirinden farklı lezzetleri damak zevkine düşkün ilçe halkı ile buluşturuyor.
İlçeye katkı sunma mücadelesi veren bu kadınların yetkililerden bir de istekleri var. Dr. Rüştü Özüt Caddesi’nin Kitapevi girişinden, yaklaşık 60 metre ilerisindeki köşede bulunan eczaneye kadar olan kısmın trafiğe kapatılması.
“O zaman bu sokağı bir görün kadın eli değmesi nasıl oluyormuş” diyorlar.
Bizden yetkililere duyurması.
Üretime katkı sunan gerek Dr. Rüştü Özüt Caddesi’nde bulunan, gerekse farklı mahallelerde ülke ekonomisine katkı sağlayan esnaf kadınlarımızı ve Dağkadı Üretici Kadınlar Derneği, Eskikaraağaç Mahallesi Kadınları Çevre Koruma ve Kalkındırma Derneği ile Kurşunlu Kadın Girişimciler Derneği’ni vermiş oldukları mücadeleden dolayı kutluyorum.