İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Bursalıların en pahalı suyu kullandığını ısrarla vurguluyor. Kent Meydanı’nda konu ile ilgili başlatılan imza kampanyasında bir açıklama yapan Türkoğlu, “Katı Atık Toplama Bedelini kaldırdık denilerek işin içinden çıkılamaz.” dedi.
İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanlığı’nca düzenlenen etkinlikte konuşan Selçuk Türkoğlu, şunları söyledi; “Hatırlanacağı gibi 16 Eylül Çarşamba günü İYİ Parti Bursa Teşkilatları olarak, Acemler’deki BUSKİ binasının önünde, Bursalıların en pahalı suyu kullandığını yüksek perdeden dile getirdik.
Orada yaptığımız basın açıklamasında, ‘VELHASIL BURSA’DA SU FATURALARI KAZIKTAN İBARETTİR’ diye haykırdık ve cep yakan su sayaçlarını BUSKİ’nin kapısına fırlatıp attık. Türkiye genelinde ses getiren eylemimizden sonra ne oldu biliyor musunuz? Kelimenin tam anlamıyla tatlı su kurnazlığı yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ‘Faturalardaki katı atık bedelini kaldırıp suyu ucuzlattım’ diyerek işin içinden kolayca sıyrılamaya kalktı. Bir de son derece acemice bir algı operasyonuna girişerek, Bursa’da suyun, İstanbul’dan ucuz olduğunu iddia etmeye çalıştı. Bunu yaparken de aslında iyice komik duruma düşerek battıkça battı. Güya, Çevre ve Şehircilik Bakanı ile de görüşerek, ilçe belediyeleri adına tahsil edilen Katı Atık Toplama Bedellerini faturalardan çıkardıklarını, gerim gerim gerilerek açıkladı.
18 yıldır ülkeyi algı operasyonları ile yönetenlerin, Belediye Başkanlarının da aynı ucuz yöntemi uygulamasının nesine şaşıracaktık ki? Sevgili dostlar, buradan bir kez daha haykırıyoruz; ‘Katı Atık Toplama bedellerini kaldırıp suyu ucuzlattım’ diyerek kendini Bursa’daki su soygunundan bu kadar kolay kurtaramazsın Sayın Aktaş!
Bak madem anlamadın, bu defa sana, bir ilköğretim okulu öğrencisi Hilal’e anlatır gibi anlatalım! Bir kere ilçe belediyelerinin çoğu, senin ‘kaldırdım’ dediğin, Katı Atık Toplama Bedelini vatandaştan, ama aynı isim altında ama başka ad altında, bir şekilde mutlaka geri alacak. Bu bir.
İYİ Parti Bursa Teşkilatı olarak bizler, suyun genel anlamda pahalı oluşundan söz ettik, yani senin anladığın gibi sadece katı atık toplama bedelleri kaldırılsın eylemi yapmadık. Bu iki.
Kaldı ki, ilçe belediyeleri adına tahsil ettiğin katı atık toplama bedellerini de, zaten nasılsa dava açamazlar veya mahsuplaşırız diye ödemiyorsun. Bunu biz söylemiyoruz, Sayıştay Raporu’nun 33. ve 34. Sayfaları söylüyor. Bu üç.
Ayrıca aynı raporun 22. sayfasında da Kaynak Su Bedellerine el koyduğun yazıyor. Bugün yine vücut kimyan bozulacak biliyoruz ama bize kızma, kızacaksan Sayıştay’a kız ve istersen aç bir daha oku. Mesela 2014 yılından bu yana Kestel Belediyesi’ne tam tamına 19 milyon TL ödememişsin. O halde soruyoruz; Kestel’in yıllık bütçesinin neredeyse 3’te biri kadar olan bu para nerede? İşte bu da dört Sayın Aktaş.
“İddia ediyoruz en pahalı su Bursa’da!”
Hadi gelin, Hilal’e anlatır gibi anlatmaya devam edelim; BUSKİ’de bugün itibarı ile 1 metreküp suyun fiyatı 3.86 TL, İSKİ’de ise 4.50 TL. Buna bakarak Bursa’da su İstanbul’dan ucuz diyorsun öyle mi? Yemezler Sayın Aktaş!
Bir kere İstanbul Büyükşehir Belediyesi her 2,5 metreküp su tüketiminin, 500 litresini, yani yarım metreküpünü, insani su hakkı olarak ücretsiz veriyor. Bu ücretsiz verilen suyu faturaya yansıtırken tüketilen miktardan çıkardığımızda da, İSKİ’de suyun metreküp fiyatı 3.60 TL’ye düşüyor. Demek ki neymiş Sayın Aktaş? Bursa’da su İstanbul’dan ve diğer tüm Büyükşehirlerden asla ucuz değilmiş. Bitti mi, bitmedi!
İstanbul ile Bursa’nın, suyu abonelerine ulaştırana kadar yaptıkları yatırım veya diğer maliyet kriterleri bir mi? Tabi ki Hayır. Bursa’da su Doğancı Barajı’ndan yer çekimi kuvveti ile hiçbir ek maliyete ihtiyaç duymadan, şehre neredeyse kendiliğinden geliyor. İstanbul’da ise Kırklareli’ndeki Istıranca Ormanları’ndan ve Düzce’deki Melen Çayı’ndan bir dizi ek maliyetlerle, neredeyse bin dereden su getirilerek ulaştırılıyor.
Gelelim devamına; BUSKİ faturalarında, İSKİ’de olmayan su tüketim bedelinin %25’i kadar Atık Su Bedeli var mı, var. Yine Su Tüketim Bedelinin %12.5’u kadar Çevre Temizlik Bedeli mevcut mu, mevcut. Fatura başına meskende 2.5 TL, işyerlerinde 7 TL Bakım Bedeli alınıyor mu, alınıyor. Tüm bu kalemleri alt alta eklediğimizde BUSKİ Faturaları şiştikçe şişiyor mu? Evet aynen öyle oluyor. İşte o yüzden Sayın Aktaş; bizler, ‘VELHASIL BURSA’DA SU FATURALARI KAZIKTAN İBARETTİR’ diye haykırıyoruz, bundan böyle de haykırmaya devam edeceğiz.
Ne zamana kadar? Ta ki siz; farklı kalemler altında aldığınız ve faturaları şişiren, alt tahsilat rakamlarından vazgeçene ve suyun birim fiyatında indirime gidinceye kadar. Ve ta ki siz; su cenneti Bursa’da, su fiyatını İstanbul başta olmak üzere, diğer 20 civarındaki Büyükşehir Belediyesinden de ucuza çekinceye kadar.
Bugün burada imza kampanyası başlatarak, Bursa’da ki SU SOYGUNUNU protesto etmeyi sürdürüyoruz. Bugün burada Osmangazi İlçe Başkanlığımız tarafından başlatılan ve 14 Ekim’e kadar devam edecek olan imza kampanyasından sonra da konuyu, BURSALILAR ADINA ısrarla takip edeceğimizi buradan bir kez daha beyan ediyoruz.
Evet sevgili dostlar ne demiştik? Bursa’da artık tek kale maç devri bitti. Vatandaşın yanında artık kararlı ve cesur, iyi yürekli insanlar var ve bu iyi insanlar; her şey daha iyi olsun diye, bundan böyle hep ama hep sahalarda olacaklar. Bu da böyle biline.”