Mustafa Arı
İsraf lüzumsuz yere harcamak, ihtiyaçtan fazla tüketmek, saçıp savurmaktır. Allah israfı haram kılmıştır. Kur’an-ı Kerim’de: “Yiyiniz içiniz israf etmeyiniz. Allah israf edenleri sevmez.” (Araf Suresi: 31-Enam suresi: 141)
İslam’ın emri İktisattır,tutumlu olup orta yolu tutmaktır.
Yine Kur’an-ı Kerim’de bir ayette: “Onlar (Rahman’ın Has kulları) harcadıklarında ne israf neden cimrilik ederler ikisi arasında orta bir yol tutarlar.” (Furkan Suresi: 67)
Dinimiz insan hayatının dengede olmasını istiyor. İnançta, amelde, ahlakta, mal kazanmak ve harcamada, sevmede, nefret etmede ne aşırılık ne tembellik ve gevşeklik ne ifrat ne tefrit…
İsrafın yapıldığı yerler; yeme içmede, giyim kuşamda, zamanda, enerjide, nimetlerimiz israf olmasın. Geleceğimiz israf olmasın.
İnsanlar maalesef üretmeden tüketmek istiyorlar. Türkiye’nin geri kalmasının bir sebebi de budur. Bir yerde arz çok, talep as ise bolluk olur. Talep çok arz az ise enflasyon olur.
Tüketici kredisi, tüketimi kolaylaştırıyor ama çok ailenin bütçesinin yok ediyor.
Keza vadeli satışlar da öyle.
Giyimde modası geçti diye kullanıma elverişli eşyalar eskimeden atılıyor.
Eski siyasilerden Osman Bölükbaşı bir konuşmasında şöyle demiş: “Memuru süslü avrat, zengini hayırsız evlat, politikacıyı kuru inat batırır.”
İnsanın,“Mal benim istediğim gibi kullanma hakkına sahibim” deme özgürlüğü yoktur.
İslam’da helal kazanma ve bu kazancı uygun şekilde kullanmak esastır. Bakın İstanbul’da Fatih semtinde, “Sanki Yedim Camii” vardır. Keçeci Hayrettin Efendi canının her istediğini, “Sanki yedim” diyerek bir kumbaraya atıyor, yıllar sonra kumbara açıldığında çok paranın olduğunu görüyor. Ve bu parayla cami yapmaya karar veriyor. Bu caminin adını “Sanki Yedim Camii” koyuyor. Camii ibadete açık. Hayrettin Efendi’nin de amel defteri açık öyle değil mi?
Rabbimiz bizlere lütfettiği bütün nimetlerin değerini bilelim.
Hiçbir nimetini ölçüsüzce israf etmeyelim. Baktığımızı boşa geçirmeyelim. Yemede, içmede, giyim kuşamda, harcamalarımızda ihtiyaç fazlasından kaçınalım.
Doğal kaynaklarımızı koruyalım. Allah’ın verdiği her nimetin bir gün hesabını vereceğimizi unutmayalım. “Sonra size verdiğim nimetlerden sizi hesaba çekeceğim” (Tekasür Suresi:8)
Lükse dalmadan, israfa girmeden infak ahlakını kuşanalım.Bir ayetle yazımızı sonlandıralım:
“Elini boynuna bağlı tutma (cimrilik yapma), büsbütün de açıp saçma, sonra kınanır kaybettiklerinin hasretini çeker durursun.” (İsra suresi:29)
İsrafa karşı olup tutumlu olma yolunda gayret gösterelim.