Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz’ın geçtiğimiz hafta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının artışına ilişkin yaptığı açıklamaları sonrası Karacabey’deki son durumu araştıran gazeteniz YÖREM, dikkat çeken ve bir o kadar da endişe verici sonuçlara ulaştı. Buna göre Karacabey’deki vaka yoğunluğunun arttığı öğrenilirken, özellikle aşı olmayan 20 yaş altı gençlerden kaynaklı ciddi sıkıntılar yaşandığı bilgisine ulaşıldı.
Edinilen bilgilere göre, Karacabey’de şuan için günlük pozitif vaka sayılarının yaklaşık 40 civarında seyrettiği, ilçe genelinde 200’ü aşkın 18 yaş altı olmak üzere ve gençlerden kaynaklı aileleri ve yakınlarıyla birlikte toplamda 700’e yaklaşan vakalar bulunduğu öğrenildi. Ayrıca, Karacabey Devlet Hastanesi’nde virüsten dolayı yatan hasta sayısının ise Karacabey dışından gelenlerle birlikte yaklaşık 20 kişi olduğu belirtildi.
Karacabey’in en az 2 doz aşılamada Bursa’nın en iyi ilçeleri arasında yer aldığı kaydedildi. Özellikle 20 yaş üstü aşılama oranlarında yüzde 90 sevilerine ulaşan Karacabey’in bu başarısını 20 yaş altında gösteremediği de vurgulandı. Karacabey’de 20 yaş altı aşılama oranlarının yüzde 20’ler seviyesinde olduğu öğrenildi.
Diğer yandan edinilen bir diğer önemli bilgilere göre, şuan ülkemizde görülen virüsün ölümcül ‘Delta Veryantı’ olduğu belirtildi. Özellikle diyabet ve obezite gibi hastalıklarda ‘ölümcül’ etkili olduğu vurgulanan bu delta virüsüne karşı vatandaşları uyaran İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, “Daha önce vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğunun tedbirlere uyması sayesinde ilçemizdeki vaka sayıları oldukça azdı ve Bursa’nın en düşük vakaya sahip ilçelerinin başındaydık. Havaların soğuması ile birlikte açık alanlardan kapalı mekânlara geçişler oldu. Vatandaşların maske takma konusunda rehavete kapıldıklarını görüyoruz. Sosyal mesafe kurallarına da uyulmadığına üzülerek şahit oluyoruz. Ayrıca sosyal medyada çıkan asılsız yazılara itibar ederek aşı olmaktan çekinen ciddi bir kesim de var. Aşı ve etkileri konusunda yüzlerce bilimsel çalışma yapılıyor. Yetkin kurumların onayından sonra kullanıma veriliyor. Hiç kimse sosyal medyadaki yalan yanlış bilimsel gerçeklikten uzak açıklamalara itibar etmemelidir.
Aşılanma yolu ile bireylerde bağışıklık sağlanır. Bu sayede kişi hastalıktan korunurken, aynı zamanda toplumsal bağışıklık da meydana gelir. Toplumda aşılı bireylerin sayısı arttıkça, aşılanmamış bireylerin hastalık etkeni ile temas olasılığı ve hastalığın o toplumda görülme sıklığı azalır. Dolayısıyla aşılanmamış her bir kişi, henüz aşılanma dönemine erişmemiş ya da aşılanması henüz tamamlanmamış kişiler için risk teşkil etmektedir. Bu kişi babanız, anneniz, kardeşiniz veya arkadaşınız olabilir. Kimsenin vebalini almayın. Bu nedenle aşı olun diyoruz. Çünkü aşı, virüsle karşılaştığında ya hastalığa engel oluyor ya da hafif atlatmamızı sağlıyor.” ifadelerine yer verdi.