ESRA TUNÇ – ÖZEL ÖZKOCAMAN FEN VE ANADOLU LİSESİ REHBER ÖĞRETMENİ
6 Eylül 2021’de başlayan eğitim-öğretim yılı ilk dönemi, 21 Ocak 2022’de sona erecek. İlk, orta ve lise düzeyindeki öğrenciler, 24 Ocak 2022 – 4 Şubat 2022 tarihleri arasında yarıyıl tatiline çıkacak. Bu dönemin kritik bir dönem olduğunu düşünerek bazı önerileri öğrenci ve velilerimizle paylaşmak istiyorum. Öncelikle öğrencilerimize yönelik önerilerden başlayalım:
– Günde sekiz-dokuz saat uyumanız gerekiyor: Kısalan günler nedeniyle öğrenciler sabahları evden henüz gün aydınlanmamışken ayrılıyorlar. Bu durumda da uyku düzeninde bozukluklar, yorgunluk hali ve motivasyonda düşüşe neden olabilir. Bu süreçte uyku düzenine dikkat edilmelidir. Öğrenciler için ideal olan sekiz-dokuz saat gece uykusu göz ardı edilmemelidir.
– Spor yapmayı ihmal etmeyin: Zihinsel ve fiziksel sağlığınızı bunun yanında motivasyonunuzu korumak istiyorsanız daha fazla hareket etmelisiniz. Bütün gün ders çalışırsanız siz isteseniz de istemeseniz de motivasyonunuzu kaybederseniz. Sevdiğiniz sporlara vakit ayırın. Bunlara vaktim yok diyorsanız açık havada yirmi dakikalık bir yürüyüş bile size kendinizi iyi hissettirebilir.
– Kahvaltınızı ihmal etmeyin: Günler kısa olduğu güneş geç doğduğu için öğrenciler yataktan çıkmakta zorlanıp, kahvaltı öğününü atlayabiliyor. İyi bir kahvaltı, size gün boyunca ihtiyacınız olan enerjiyi kazandırır.
– Rehberlik servisini iyi kullanın: Motivasyon kaybınız artıyorsa, okuldaki rehber öğretmeninizle iletişime geçin. Durumunuzu çekinmeden anlatın. Güvendiğiniz bir uzmandan yardım almanız önemli.
Önemli olan diğer bir durum ise velilerimiz. Velilerimizin çocuklarına yönelik tavrı, inisiyatifleri çok önemli. Birkaç hususa değinelim:
– Çocuklarınızın üzerine çok fazla gitmeyin: Son sınavlarda zaman zaman anne-babalar çocuklarına baskı yapıyor. Bu dönemde çocuğunuzu yargılamak ve baskı kurmak yerine, yanında yer alarak performansını geliştirmesi yönünde yapıcı önerilerde bulunmaya gayret edin.
– Arkadaşlarıyla da vakit geçirmesine olanak sağlayın: Bu tatilin çocuklarınızın tatili olduğunu unutmayalım. Akranları ile iyi vakit geçirmek onları çok mutlu edecektir. Motive olacaklardır. Okul zamanında uygulanan kurallar kısmen gevşetilebilir. Akşam yatış saatleri biraz esnetilebilir. Tabi tatilin tamamen rahatlama ve bir rehavet olmaması yine ebeveynlere düşen bir görevdir. Bütün tatil dinlenerek geçirilmemeli en azından bir haftalık çalışma planı yapılmalıdır. Günde bir buçuk – iki saat ders çalışma, kitap okuma güzel olacaktır.
– Peki LGS ve YKS öğrencileri bu süreçte ne yapmalı? : Sınav grubu öğrencilerinin velilerine biraz daha yoğun iş düşüyor. Hem tatilin hem de sınava hazırlığın bir arada planlanması gerekiyor. Öğrencinin tatili hak ettiği ve dinlenmeye ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Fakat yaş grubuna göre planlar yapılarak sınav hazırlığına devam edilmelidir. Öğrenci stresten uzaklaştırılmalı fakat dinleme, konu tekrarı ve soru çözümlerini ihmal etmemelidir. Burada ölçülü olmak önemli.
– Öğrencilerde karne fobisi oluşturulmamalıdır: Karne, öğrencinin öğrenme süreci ve davranışlarında sadece geribildirimdir. Zayıf karne sadece ders sürecinin iyi gitmediğinin habercisidir, çocuğun zayıf olduğunun değil. Öğrenci şu psikolojiye girmemelidir. “Başarılıysam değerliyim ve yeterliyim, başarısız olursam kimse beni sevmeyecek.” Çocuğunuzun ilgi ve becerilerini iyi bilmeli, bu doğrultuda mutlu olacağı alanlara yönlendirmeliyiz. Okul- aile ve öğrenci iş birliği sağlanırsa bu beceriler ortaya çıkacaktır. Anne-baba sağlıklı rol – model olmalı, öğrenci için en iyi öğrenme ortamını oluşturmalıdır. Zayıf karne ile çocuk cezalandırılmamalı; motivasyon, ilgi ve dikkat ile zayıf karnenin düzetilmesine gayret gösterilmelidir. Düşük not bile almış olsa çocuğunuza hediye vermeniz ve sevgi göstermeniz çocuğunuzda çok büyük gelişmelerin temelini atacaktır.
Son olarak belirtelim ki çocuklarımız bizim yarınlarımız. Çocuklarınızı sevin, onlara değer verin ve bunu hissettirin. Sevgiyle yaklaşın, iyi örnek, model olun.
Hepinize iyi tatiller diliyorum.