Mustafa Arı
Ramazan ayı kameri ayların 9.’sudur. Ramazan ayı Kur’an’ın indirildiği aydır, karanlıktan aydınlığa çıkma ayıdır. Ramazan, Kur’an ve mukabele ayıdır. Ramazan ayı bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi’ni içinde bulundurduğu aydır. Ramazan rahmet, mağfiret ve bağışlanma ayıdır. Ruha şifa veren, Teravih namazı kılınan bir aydır. Ramazan, oruç ve cömertlik ayıdır. Ramazan sabır ayıdır. Ramazan ayı cehennemden kurtuluş, cennete kavuşmaktır. İnsanın kendisini hesaba çekme ayıdır.
Allah’a itaat, ibadet, iyilik, ihsan ayıdır. Hz. Peygamber bu aya günahları yaktığı için “Ramazan” ismini vermiştir. Çünkü yağmur genellikle yeryüzünü temizler, onun gibi Ramazan’da müminleri kirlerinden arındırır.
Mübarek ayda farz olan orucu tutan, tövbe eden müminlerin günahları yanar. Böylece kirlerinden arınırlar. Kulun din ve dünya işlerini düzenlediği, Mevlasına daha fazla yaklaştığı aydır. Şeytanların zincire vurulduğu, cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı aydır.
Büyük günahlardan kaçınıldığı sürece beş vakit namaz ile iki Cuma ve iki Ramazan arasında geçen günahlara kefaret olur.
Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Ramazan’ı yaşadığı halde günahlarını bağışlatamayan kimsenin burnu yerlerde sürsün.”
Bu ayda emri altında olanların işlerini hafifletenler, ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affedilir.
Cennet şu 4 kişiye özlemle kucak açmış beklemektedir; 1- Kur’an-ı Kerim’i okuyan, 2- Oruç tutan, 3- Açları doyuran, 4- Dilini tutan (yani yalan, gıybet, iftira ve çirkin sözlerde muhafaza eden).
Ramazan, en zor günlerin kolaylıkla halledildiği aydır, oruç onlara mani olmamıştır. Mesela Bedir Savaşı Hicret’in ikinci yılı Cuma günü yapıldı. Uzza putu Hicret’in 8. yılı yıkıldı. Lat putu Hicret’in 9. yılı Ramazan’da yıkıldı. Mekke’nin fethi hicretin 8. yılı Ramazan ayının 10. günü vuku buldu.
Bu ayda yapmamız gereken ibadetler şöyle:
1- Her daim Kur’an okumalı, Kur’an dinlemeliyiz. 2- Kulluk bilincimizi oluşturmalıyız. 3- Oruç tutmalıyız. 4- Zikir yapmalıyız. 5- Kaza ve Nafile namazları kılmalıyız. 6- Kendimizi hesaba çekmeliyiz. 7- Sadaka fitre vermeliyiz. 8- Fakirlere yardım etmeli, muhtaç olanları gözetmeliyiz. 9- Kabirleri ziyaret etmeliyiz. 10- Nefsimizi terbiye etmeliyiz. 11- Çocuklarımızı namaza ve camiye alıştırmalıyız. 12- Hasta ziyaretlerinde bulunmalıyız. 13- Peygamberimize çokça Salat-ü Selâm getirmeliyiz. 14- Cennete girmek için her türlü gayreti sarf etmeliyiz.
Bu ayı fırsat bilmeliyiz. Çünkü bize çok şey kazandırır. Oruçlunun susması tespih, uykusu ibadet, duası makbul, ameli de çok sevaptır. Bu mübarek ayı iyi değerlendirmesini bilelim.