Kevser Yörür – Diş Hekimi
Toplum olarak en büyük sıkıntılarımızdan biri okumadan, araştırmadan, kulaktan dolma bilgilere inanmamız. Siz siz olun, hele ki konu sağlık ise mutlaka önce uzmanına danışın.
Bu yazımızda dişlerle ilgili doğru bilinen yanlışlara değineceğiz.
Sert fırçalamak dişleri daha iyi temizler. YANLIŞ.
Aksine, fazla kuvvet uygulayarak diş ve diş etlerine zarar verebiliriz. Hekiminizin ağız sağlığınızın gerekliliğine uygun önerdiği sertlikte diş fırçası ile diş etinden dişe doğru dairesel hareketlerle fırçalama yapılmalıdır.
Dişleri temizletmek zararlıdır. YANLIŞ.
Altı ayda bir yaptıracağınız hekim kontrolünde gerekli görülürse temizlik önerilir. Böylelikle sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olur, diş kaybetmekten korunursunuz.
Diş teli sadece çocuklara takılır. YANLIŞ.
Ortodontik tedavi gerekli olduğu durumda her yaşta uygulanabilmektedir. İskeletsel bozukluklar gelişim çağında düzeltilebiliyorken, dişsel bozukluklar her yaşta çözülebilir.
Dişleri karbonat ve tuz gibi malzemelerle doğal yoldan beyazlatmak sağlıklıdır. YANLIŞ.
Bu maddeler diş minesine oldukça zarar verir. Beyazlatma hekim kontrolünde uygulanması gereken profesyonel bir uygulamadır.
Süt dişlerine anestezi yapılmaz. YANLIŞ.
Süt dişlerine, daimi dişlere yapılan her işlem, güvenle uygulanabilir.
Süt diş tedavileri sadece “pedodonti (çocuk diş hekimi)” tarafından, tel tedavileri sadece “ortodontistler” tarafından, implant tedavileri sadece “çene cerrahları” tarafından uygulanabilir. YANLIŞ.
Diş hekimliği eğitim süreci tüm branşları içerdiğinden, bir diş hekimi ağız ve çene bölgesinde her türlü uygulamada yetki sahibidir. Hekimler ilgi alanlarına göre istedikleri branşta eğitimler alıp kendilerini geliştirebilirler. Sorununuzun derecesine göre gerektiğinde (sedasyon ve genel anestezi uygulamaları, çene ameliyatları vb.)sizi uzmana yönlendirebilirler.
Hareketli protezler çamaşır suyuna konup steril edilmelidir. YANLIŞ.
Çamaşır suyu proteze geri dönüşümü olmayan hasarlar verir. Temizlik, diş macunu, diş fırçası, temizleyici tabletler ve profesyonel bakım ürünleri ile yapılmalıdır.
Protez gece uyurken çıkarılırsa alışılamaz. YANLIŞ.
Gece protezle uyumak, eklem sorunları ve kemik kayıplarına yol açar. Hekiminizin önerisi dışına çıkılmamalıdır.
Merak ettiğiniz soruları instagram@dishekimikevseryorur sayfası aracılığıyla ulaştırabilirsiniz. Hepinize sağlıklı gülüşler dilerim.