T.C. İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürlüğü, “26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü” kapsamında kamuoyunu bilgilendirdi. Bağımlılığın ülkelerin bu gününü ve yarınlarını tehdit eden ve bilhassa yeni yetişen kuşakları esir hale getiren oldukça kapsamlı ve farklı aşamalarıyla topyekûn mücadeleyi zorunlu kılan önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğu vurgulandı.
T.C. İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürlüğü, günün önemiyle ilgili şu bilgilere yer verdi: “Kişinin ve toplumun madde kullanımını, satımını önlemek ve madde kullanımının önüne geçmek amacıyla ulusal ve uluslararası birçok yasal mevzuatlar ve çalışmalar ortaya konmuştur. Bunların en önemlilerinden biri de Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 1987 yılında uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirmek amacıyla ilan ettiği “26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü”dür. Madde kullanım bozukluğu birey ve toplum açısından önemli bir hastalıktır. Madde kullanım bozukluğu bulunan bireylerin beyin yapılarında kimyasal ve fiziksel değişimler saptanmıştır. Madde kullanım bozukluğu tedavisi, belirli planı ve prensipleri içeren kapsamlı bir protokol ile sağlanmaktadır. Madde kullanım bozukluğu bulunan bireylerin bağımlılığın bir hastalık olduğunu kabul ederek tedavide uyulması gereken kurallar olduğunu bilmesi ve uyum göstermesi tedaviyi daha mümkün kılmaktadır. Madde kullanım bozukluğu, yaşam boyu devam eden, tedavi sonrası iyileşme ve uyum sağlamada süreklilik arz eden bir beyin hastalığı olarak tanımlanmaktadır.
Madde bağımlılığının insan ve toplum sağlığına olan zararları tüm dünyaca kabul edilmektedir. Bunlar arasında sağlık, ekonomik, adli, toplumsal, sosyal vb. sıralanabilmektedir. Bütün bunlara ek olarak, madde kullanımı yalnız kullanan bireyi değil ailesini ve tüm toplumu olumsuz yönde etkilemekte ve derin izler bırakmaktadır. Bu bağlamda düşünüldüğünde, madde kullanan kişiler arasında suç işleme ve yasalara karşı gelme davranışının olması, madde bağımlılığının önemli bir toplumsal yönünü ve topluma olan zararlarını yansıtmaktadır. Küresel ve ulusal çapta yayınlanan raporlardan elde edilen veriler, uyuşturucu kullanım yaşının düştüğünü, ölüm oranlarının arttığını, tüm mücadeleye rağmen yeni psikoaktif maddelerin piyasaya sürüldüğünü göstermektedir. Bu verilere göre, bağımlılık yapıcı maddeler ve madde kullanımı ile mücadele, günümüzde çözüm bekleyen öncelikli sorunlardandır. Önemli ve önlenebilir söz konusu halk sağlığı problemine karşı yürütülen ve yürütülecek olan çalışmaların kararlılıkla sürdürülmesi, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun sağlanması, ebeveynlerin ve toplumsal dinamiklerin sürece dahil edilmesi büyük önem arz etmektedir.
Başvurulabilecek Mekanizmalar
Tedavi Merkezleri: Bursa’da bu bağlamda tedavi hizmeti sunan iki tedavi merkezi bulunmaktadır. Bu merkezler Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet vermektedir. Bu merkezlerden biri ÇEMATEM (Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) olup; madde bağımlılıklarından kurtulmak isteyen on sekiz yaş altı bireylere yönelik tedavi hizmeti sunmaktadır. Psikoterapiler, danışmanlık hizmetleri, eğitimler, el sanatları, spor vb. faaliyetler gerçekleştirilerek bağımlılıkların önlenmesi amaçlanmaktadır. Bir diğeri ise, AMATEM (Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi) olup; tedavilerin ön koşulu istekli olunmasıdır. Hastanın tedavi sorumluluğunu alması başarı için temel ve başlangıç aşaması kabul edilmektedir. Tedavi süreci ise hekim ve hastanın birlikte karar verecekleri bir çerçevede planlanmaktadır.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü/Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM): Uyuşturucu madde bağımlılığının biyo-psiko-sosyal bir sorun olduğu göz önüne alındığında Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sunulan hizmetlerin bireylerin madde bağımlılığından korunmasında önemli bir rol üstlendiği ve mücadele sürecine önemli bir katkı sunduğu aşikardır. Bu kapsamda ilimizde 9 ilçemizde 10 adet SHM bulunmaktadır. Bu ilçelerimiz; Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, İnegöl, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Orhangazi, Karacabey ve Gürsu’dur.
ALO 191 Hattı: Hatta uyuşturucu madde kullanıcılarının ihtiyaçlarına yönelik gerekli bilgilendirmeler verilmekte, yönlendirmeler gerçekleştirilmektedir. Uyuşturucu maddeyi bırakma konusunda kararsızlık yaşayan kişilerle motivasyonel görüşmeler gerçekleştirilerek, kişilere tedavi olmaları yönünde telkinler verilmektedir. Bağımlı kişilere ek olarak, yakınlarının (öğrencisi, çocuğu, eşi, komşusu vb.) madde kullanımından şüphe duyan kişilere de madde kullanımına bağlı görülebilecek davranış, duygudurum ve fiziksel değişiklikler hakkında uzmanlar aracılığı ile bilgi verilmektedir. Bunun yanında, madde kullanımı olan kişilerde yaşanabilecek süreçler (şiddet, gasp, istismar vb.) konusunda bilgilendirme de yapılmaktadır.
Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) Çalışmaları: YEDAM kadrosundaki uzman klinik psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarının iş birliğinde bağımlılık sorunu olan bireylere ücretsiz psikososyal destek verilmesi hedeflenmektedir. Bağımlılık sorunu olan bireylerin, tıbbi tedavinin bir alt basamağı olarak iyileştirme/rehabilitasyon sunumunda, yeni bir dünya yerine kendi dünyalarını yaşanılır kılacağı bir seçenek içerisinde topluma kazandırılması hedeflenmektedir. Bursa YEDAM’a 115 numaralı ya da 0224 329 83 35 numaralı hatlardan ulaşılabilmektedir.
Gençlik ve Aile Destek Merkezi (GADEM): Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı birimi olan GADEM, çeşitli maddelere yönelik bağımlılık geliştiren bireyler ve yakınlarına bilgi verme, yönlendirme yapma, danışmanlık sunma ve danışanı takip hizmeti sağlamaktadır. GADEM’e 444 16 00 numaralı telefondan ulaşılabilmektedir.”