Bursa’dan dikkat çeken deprem ve tsunami uyarısı geldi. Karacabey’i de oldukça yakından ilgilendiren konuyla ilgili Marmara Bölgesi’ndeki aktif fay hatlarını işaret eden Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, “Türkiye’de aktif fay hattı geçen 24 il var. Bu 24 ilin içerisinde de en fazla risk taşıyan illerden biri Bursa. İlimizde 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ayrıca Bursa’da tsunami riski de var. Doğal olayları yaşamak tabiatın gereğidir. Bizim depremi, taşkınları durdurma gibi bir şansımız yok. Bursalılar doğal olayı yaşamaya her daim hazır olmalı.” dedi.
Yaşanabilecek olası depremlerde yer altındaki hareketlilik sonrasında farklı doğa olaylarının meydana gelebileceğini söyleyen TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Bursa’yı bekleyen büyük deprem tehlikesine karşı uyarılarda bulundu.
Doğal olaylara örnekler veren TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, “Ülkemizde yaşanan taşkın olaylarını doğal afet olarak adlandırmak çok doğru değil. Afet olabilmesi için mala mülke veya insana zarar vermesi lazım. Geçtiğimiz günlerde Van’da yaşanan deprem, 5.2 büyüklüğündeydi. Aldığımız haberlere göre de can ve mal kaybı yoktu. Dolayısıyla bunu doğal olay olarak adlandırmamız lazım. Eğer bunun büyüklüğü biraz daha artmış olsaydı ve bizde bunlara karşı önlem almamış olsaydık o zaman doğal afet olurdu. Tıpkı Ankara’da yaşanan taşkın gibi. Orada bir doğal afet oldu ve hayatını kaybedenler olmuştu. Türkiye’de veya dünyanın her yerinde doğal olaylar olmaya devam edecek. Doğal afet olabilmesi içinde can ve mala zarar vermesi gerekiyor. Doğal afetleri doğal olay şeklinde karşılamayı biz engelleyebiliriz. Önemli olan bu olaylara karşı yaşayıp, bunlarla ilgili önlemler alabilmek.” dedi.
Bursa’yı bekleyen büyük deprem ve tsunami tehlikesine karşı uyarılarda bulunan Başkan Engin Er, ‘”Türkiye’deki aktif fay hattı geçen 24 il var. Bu 24 ilin içerisinde de en fazla risk taşıyan illerden biri Bursa. Marmara Denizi’nden geçen aktif Kuzey Anadolu fay hattının çok kolu var. İznik’ten başlayıp Gemlik, Mudanya ve Karacabey ilçelerine uzanan ve şehrin içinden; Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer ve Mustafakemalpaşa’ya doğru devam eden aktif ve canlı fay hatlarımız var. Bu fay hatlar üzerinde oluşabilecek büyük bir depreme, doğal olaya hazırlıklı olmazsak, bunun doğal afete dönüşmesi çok yüksek. Ayrıca Bursa’da 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Bursa bu doğal olayı yaşamaya her daim hazır olmalı. Yakın zamanda Bursa’da taşkın olayını da yaşadık. Burada da birçok vatandaş vefat etti. Heyelan Bursa’nın birçok merkez ilçelerinde yaşandı. 100’ün üzerindeki binayı boşaltmak durumunda kalmıştık. Bursa’da tsunami riski de var. Doğal olayları yaşamak tabiatın gereğidir. Bizim depremi, taşkınları durdurma gibi bir şansımız yok. Projelerimiz ve planlarımız olmadığı için heyelanı da engelleme şansımız yok ama bizim bütün bunlara hazırlıklı olma şansımız var. Bursa bu doğal olayları yaşadı ve yaşamaya da devam edecek.
Vatandaşları kırmızı alarm diye korkutmak istemiyoruz ama planımızı buna göre yapmamız lazım. Kırmızı alarm olarak anlamayalım ama Bursa doğal afet anlamında her şeye hazırlanmalı. Hazırlanmanın birinci yolu da, 1/100 binlik plandan başlayarak, 1/1000’lik uygulama planlarını revize etmemiz lazım. Doğal afetlere karşı diklenerek, fay hattının üzerine bina yaparak bu iş olmaz. Biz neyi yaşarsak o gün gündemde onu görüyoruz. Biz depremi de, taşkını da, heyelanı da, kaya düşmesini de bütün olarak değerlendirmeye alırsak, bu olaylara karşı önlem alabiliriz. Japonya’da 7 büyüklüğünde bir deprem olduğunda, insanlar oldukları yerde durup, tutunup, 15 dakika sonra hayatlarına devam ediyorlar. Biz de böyle bir Bursa ve Türkiye istiyorsak, önlem almalıyız.” ifadelerini kullandı.
Şehrin ve binaların içinden geçen aktif fay hatlarını ciddiye almamız gerektiğini de vurgulayan Engin Er, yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Er, “Aktif fay hatların üzeri, riskli alanların başında gelir. Heyelan bölgeleri Bursa’nın birçok bölgesinde var. Can kaybı olmasa bile mal kaybıyla bunlara şahit oluyoruz. Bursa’da taşkın olayına dikkat etmemiz lazım çünkü birçok yerde bu risk var. Bursa dağın eteklerinde kurulu bir şehir olduğu için ani yağışlarla taşkını tetikler. Bursa’da bütüncül plan yapılması şart. Hepsini bir masaya yatırmamız lazım. Sonuçta kentsel dönüşümü binalarımız yenilensin, güzelleşsin diye yapmıyoruz. Büyükorhan, Harmancık ve Keles harici neredeyse bütün ilçelerde kendi adıyla anılan fay hatları var. Bina sağlam değilse, oluşabilecek orta büyüklükteki bir depremde, doğal olayı doğal afet şeklinde görebiliriz. Bütün Bursa’yı masaya yatırıp, ona göre plan yapmamız lazım. Mutlaka denetim yapmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
KAYNAK: enbursa.com