CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Ziraat Bankası’nın personeline hediye etmek üzere 300 milyon liralık saat aldığı iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Sarıbal, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde iddiaların doğru olup olmadığını sordu.
İddialara göre Ziraat Bankası, kuruluşunun 159. yılı dolayısıyla, 10 yıl ve üstünde bankada çalışmış 15 bin personeline her biri yaklaşık 31 bin lira değerinde olan İsviçre malı kol saati hediye etti. Aynı iddialara göre indirimli alındıkları halde bu saatlerin toplam değerinin 300 milyon lirayı bulduğu belirtiliyor. Personelin büyük çoğunluğunun hediye edilen saatleri internet üzerinden satışa çıkardığı da ifade ediliyor.
Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Vekil Orhan Sarıbal, “Çiftçimize uygun kredi kullandırarak üretime destek olması gereken Ziraat Bankası’nın kaynaklarını İsviçre saati alarak yurt dışına aktarmasını doğru buluyor musunuz?” diye sordu.
Saatlerin iktidara yakın bir firmaya sipariş edildiği yönündeki iddiaları da değerlendiren Sarıbal, “Öyle anlaşılıyor ki bu saatler iktidara yakın bir firmaya sipariş edilmiş. Burada personele hediye vermekten çok, birilerini zengin etme amacı olduğu görülüyor. Kamu kaynakları yandaş firmalara aktarılıyor.” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi şöyle: “Medyada da yer alan haberlere göre Ziraat Bankası, kuruluşunun 159. yılı dolayısıyla 10 yıl ve üstünde hizmet vermiş olan 15 bin banka personeline, bugünün kuru ile, her biri 31 bin lira değerinde olan İsviçre malı saat hediye etti. Aynı iddiaya göre alınan saatlerin toplam değeri 300 milyon lirayı buldu. Aynı haberlerde, Ziraat Bankası çalışanlarının saat alımını doğruladığı ifade edilmektedir.
Bu bağlamda;
1- Ziraat Bankası’nın 10 yıl ve üstünü dolduran personele 15 bin saatin tanesini kaç Euro’dan almıştır?
2- Bu saatlerin piyasa etiket fiyatının 31 bin TL olduğu görülmektedir. Ziraat Bankası aldığı saatlere toplam kaç TL ödemiştir? Saatlerin indirimli alındığı ve toplamda 300 milyon TL ödendiğine ilişkin iddialar doğru mudur?
3- Ülkemizin ciddi bir döviz ihtiyacı söz konusu iken, Ziraat Bankası’nın personeline hatıra olarak yabancı marka saat almasının gerekçesi nedir?
4- Hediye saat alımı için nasıl bir yol izlenmiştir? İhale yapılmış mıdır? Belli bir saatçilik firmasının tercih edilmesinin gerekçesi nedir?
5- Çiftçimize uygun kredi kullandırarak üretime destek olması gereken Ziraat Bankası’nın kaynaklarını İsviçre saati alarak yurt dışına aktarmasını doğru buluyor musunuz?
6- Ziraat Bankası, pahalı saatlere ödediği parayı geçim sıkıntısı yaşayan personeline dağıtsaydı daha iyi bir iş yapmış olmaz mıydı?”