Ahmet Emin Yılmaz
Böyle özel bölge yok… Bir yanda, dünyanın bildiği ve Türkiye’nin en büyük ıhlamur ormanları uzanıyor. Hemen yanında, eşi benzeri bulunmaz longoz yer alıyor. Alt tarafta da dünyadaki iki doğal yılan balığı üreme alanından biri olan dalyan var.
Üstelik…
Ağaçların arasına girildiğinde, çevre ve gökyüzü bile görülemiyor.
İşte böylesine özel ve güzel olan, ekonomik değer üreten bu bölgeyi yaşatıp dünya turizmine kazandırabilmek için Büyükşehir Belediyesi ve Karacabey Belediyesi projeler hazırlıyorlar.
Karacabey sahillerinde meteor izlemek için Gökyüzü Şenliği düzenleniyor.
Üstelik…
Yerel amatör heyecanların da katkısıyla Karacabey’in sahilleri, longozu, en büyük Ihlamur Ormanları her geçen gün daha fazla tanınıyor, her geçen yıl daha fazla insan geliyor.
Gelin görün ki…
Dünyanın sayılı Ihlamur Ormanları arasında yer aldığı bilimsel yayınlara konu olan, Türkiye’nin en büyük Ihlamur Ormanları’nın olduğu arazide rüzgar enerjisinden elektrik üretmek için ağaç kesimi yapılıyor.
Firma, 2013 yılında ilk başvurusunu yapıp 49 yıllık kullanma hakkı almış. Sonra konu mahkemelik olmuş. O süreçte Ankara bürokrasisi yeni kriterler koymuş ve izinleri özel koşullara bağlamış.
Fakat…
“Biz 2013’te başvurduğumuzda böyle kriter ve koşul yoktu” anlayışıyla olsa gerek, dünyanın gözbebeği olan bir bölgede, Türkiye için çok özel olan bir alanda rüzgar enerjisinden elektrik üretecek tribünler için arazi resmen temizleniyor, orman içinde yollar açılıyor.
Evet, Türkiye’nin alternatif enerji kaynaklarına ihtiyacı var. Evet, yenilenebilir enerji her şeyden değerli. Hiçbirine itirazımız yok.
Ama bazı şeyleri yanlış anlıyor ve telafisi olmayan adımlar atıyoruz.
Elbette elektrik lazım, ama her yere kurulabilecek tribünler için eşsiz güzelliği ve değeri olan Ihlamur Ormanları’na, Longoza, Dalyan’a kıymayın. Yazıktır, günahtır.
Çevreci enerji için çevreye zarar verilir mi?
Şaşırtıcı olan şu… Rüzgar enerjisinden elektrik üreten RES’ler yenilenebilir enerji kaynağı oldukları için çevreci biliniyorlar.
Karacabey’de Günay-1, Şah, Ala, Yalova adlı RES projelerine ait 107 tribün var. Toplam 41 tribünlü Ata-1 ve Ata-2 projeleri için Türkiye’nin en büyük Ihlamur Ormanları’nda ağaç kesiliyor. 113 tribün daha kurmak için de başvuru var. Çevreci enerji için çevreye zarar verilir mi?
KAYNAK: OLAY GAZETESİ