Karacabey Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Ramazan Bay, ticari araçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüleri 1 Aralık 2020 tarihinde başlayan zorunlu kış lastiği uygulaması konusunda uyardı. Bay, kış lastiği uygulamasının can ve mal güvenliği açısından önemli olduğunu vurguladı.
Karacabey Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Ramazan Bay, yaptığı açıklamada; “Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı’nın Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile ilgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği ile ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda, her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanılması zorunluluğu getirilmiştir. Bursa Valiliğimizin de ilan ettiği üzere, ilimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren yolcu ve eşya taşınmasında kullanılan ticari araçlarda da 1 Aralık 2023 – 1 Nisan 2024 tarihleri arasında kış lastiği uygulaması yapılacaktır. Sürücülerin can ve mal güvenliği açısından kış lastiği kullanmaya hassasiyet göstermeleri çok önemlidir. Ayrıca yapılacak denetimlerde ticari araçlarına kış lastiği taktırmayanlara 2 bin 568 TLpara cezası kesileceğini de hatırlatmak isterim.” dedi.
Başkan Bay, “Yük ve Yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliği açısından güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekir. Kış şartlarına uygun önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçlar yolu kapatmak, kazalara sebebiyet vermek gibi olumsuzluklara sebebiyet vermektedir. Kış Lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla çok daha iyi yol tutuşu ve yol güvenliği sağlar. Ayrıca, şiddetli hava akımına bağlı sis, rüzgar, kar sürgünü, erken ve gizli buzlanma gibi olumsuzlukların yaşandığı ve trafik kazalarına neden olan karayolu kesimlerine gelinmeden önce megafonla veya led ekranlı panel cihazı bulunan ekip otolarıyla sürücüler; görüş mesafesinin azaldığı takip mesafesini arttırmaları, şerit izleme kurallarına uymaları, sis farlarını kullanmaları, yavaş ve dikkatli seyretmeleri, gündüzleri de yakını gösteren ışıklarını yakmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.
“Araçların kış bakımları da önemlidir”
Sürücülere yaklaşan kış öncesi araç bakımlarını yaptırmaları gerektiği konusunda da hatırlatmalarda bulunan Ramazan Bay, şu bilgilere yer verdi: “Radyatör sistemindeki suyun donmaması için antifiriz kullanılmalıdır. Soğutma sistemini korozyona karşı korumak için yaz-kış kullanılması gereken antifriz, kışın soğutma sisteminin donmasını önler. Kış mevsimi önceden hava filtresini kontrol etmek, temizlemek veya kullanılmayacak durumdaysa değiştirmek gerekir. Ön cam sileceklerinin kış ayarlarının zorlu koşullarında iyi performans göstermesi için aşınmışsa değiştirilmesi gerekir. Yazın bunaltıcı sıcaklarında silecekler çabuk aşınmış olabilir. Silecekleriniz aşınmışsa, kendiniz de kolayca değiştirebilirsiniz. Böylece yağmurlu ve karlı havalarda görüşünüz önemli ölçüde artar. Alkol içermeyen uygun bir cam silecek sıvısı, cam yıkama sistemini sıfır dereceye kadar, donmaktan koruyabilir. Buzlu havalarda camınızı temizlemek istiyorsanız dikkat.
“Lastiklerin dış deliklerini kontrol edin”
Otomobilin yola tutunmasını sağlayan lastiklerin ideal diş derinliğinin 3 mm olması gerekir. Eğer kışın karlı yollarda kaymak istemiyorsanız, mutlaka lastiklerinizi kontrol ettirin. Kışın havadaki nem ortamının artmasıyla, buji kabloları ve distribütör kapağındaki çatlaktan nem girip otomobil çalışmayabilir. Onun için elektrik sistemini kontrol edin. Periyodik bakımların dışında kışa girmeden önce motor yağının mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Uzun süre kullanılan yağ, motoru koruma özelliğini kaybeder. Arka camdaki buharlaşmayı önleyen rezistansın kontrol edilmesi, eğer herhangi bir problem varsa onarılması veya değiştirilmesi gerekir. Kış mevsimi öncesinde kalorifer ve klima bakımının mutlaka yapılması gerekir. Klimalı otomobillerde polen filtresi değiştirilir. Kalorifer hortumları kontrol edilir.”