KAAN SAĞIR – UZMAN PSİKOLOG
Karanlık üçlü psikolojide narsisizm, makyavelizm ve psikopatinin kişilik özelliklerini ifade eder. Kötü duygu, düşünce ve davranış nitelikleri nedeniyle bunlara “karanlık” denir. Karanlık üçlü uygulamalı psikolojide özellikle kolluk kuvvetleri, klinik psikoloji ve işletme yönetimi alanlarında kullanılmaktadır. Bu özelliklerde yüksek puan alan kişilerin, özellikle liderlik pozisyonlarında olmaları durumunda, bir örgüt için suç işlemeleri, sosyal sıkıntıya neden olmaları ve ciddi sorunlar yaratmaları olasıdır.
Ayrıca daha az şefkatli, hoş, empatik, hayatlarından memnun olma ve kendileri ve başkalarının iyi olduğuna inanma olasılığı daha düşüktür. Her üç karanlık üçlü özelliği de kavramsal olarak farklıdır, ancak ampirik (deneysel) kanıtlar üst üste geldiğini göstermektedir. Onlar çirkin-manipülatif kişilerarası bir tarzla ilişkilidir. Narsisizm veya özseverlik, kişinin kendi bedensel ve zihinsel benliğine karşı duyduğu hayranlık ve bağlılık, kabaca tabirle kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan bir terimdir.
Makyavelizm, başkalarının manipülasyonu ve sömürülmesi, ahlakın olmaması, duygusuzluk ve daha yüksek düzeyde kişisel ilgi ile karakterizedir. Psikopati psikolojide empati ve vicdan eksikliği ile karakterize olan bir kişilik bozukluğu olarak tanımlanmakta, bu kişilik bozukluğunu ifade etmek için kullanılmaktadır.
Bir faktör analizi, beş kişilik özelliği arasında düşük uyumluluğun karanlık üçlü ile en güçlü korelasyon olduğunu, nevrotiklik ve vicdan eksikliğinin ise karanlık üçlü üyelerinden bazılarıyla ilişkili olduğunu buldu. Kabul edilebilirlik ve karanlık üçlü gelişme üzerinde korelasyon değişikliği göstermektedir. Karanlık üçlü. Bu kişiler kaostan beslendikleri için sık sık kaos yaratabilirler. Onlar, yarattıkları kaostan kendilerini kolayca geriye çekerken siz kendinizi onların yarattığı kaosun bir parçası olarak bulabilirsiniz.
Yani, manipülasyon becerileriyle insanları rahatça kontrol edebilirler. Antisosyal, hatta sadistik kişilik özelliklerine sahip insanlar için dark triad lider bir motivasyon kaynağıdır. Örneğin, antisosyal ve/veya sadistik kişilik özelliklerine sahip birçok sosyal medya trolü, dark triad bir liderin varlığından güç alarak harekete geçip etrafa saldırabilir. Liderin emir vermesi, bir şey söylemesi gerekmez. Varoluşu bile bu psikopatolojiden güç alan diğer psikopatolojiler için yeterli olabilir. Özgüvenli, sağlam duruşları, çabuk ve keskin kararlar almaları ve uygulamaya geçirmeleri, insanların onlara güvenmesini, inanmasını sağlar.
Oysa bu duruş, tutum ve davranışlar çizdikleri imajın yanıltıcı bir yansımasıdır. Yani perde arkasındaki gerçeklik farklıdır. Sonuç olarak, bazen sana ‘ideal’ gibi gözüken herhangi bir şey, bir psikopatolojinin özelliği olabilir. Farkına varamayabilirsin; ancak farklı kaynaklardan okuyup araştırır, üzerinde düşünürsen doğru sonuca varabilirsin. Düşünmek ve sorgulamak sahip olduğun en büyük güç; çünkü seni özgürleştirir. Bunu hep aklında tutmalısın; ayrıca, psikolojik bir problemi olmasa bile gereğinden fazla güç elde etmek, her insanı zehirler. Bu zehir etrafa yayılıp diğer birçok insanı etkileyebilir. Dolayısıyla, gücün denetlenmesi ve dengelenmesi bir ülkede yaşayan hemen herkes için çok daha olumlu sonuçlar verir.