Mustafa Arı
Ramazan ayını uğurladık sayılır. Biz ondan razı olduk. İnşallah Ramazan ayı da bizden razı olmuştur. Eğer o bizden razı oldu ise ne mutlu bize bayramı hak ettik demektir. 11 ayın sultanı rahmet ve bereket ayı olan Ramazan ayını hep beraber uğurlarken, İslam dünyası olarak bayrama ulaşmanın sevinci ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Allah’ın biz kullarına sevinç ve mutluluk kaynağı olarak armağan ettiği bayramlarımızın her ikisi de özel ibadet zamanlarının birer parçası mesabesindedir. Söz konusu ibadet zamanlarından birincisi Kur’an ve oruç mevsimi olarak on bir ayın sultanı addedilen Ramazan ayı; diğeri de dinimizin temel ibadetlerinden olan hac günleridir. Esasen her ikisi de kulluk şuurunun tezahürü olan ibadetlerimizden ve sorumluluk bilinciyle ihya ettiğimiz şefkat, merhamet, yardımlaşma, dayanışma, paylaşma ve kimsesizlerin kimsesizi olma gibi bizi biz yapan değerlerimizden beklediğimiz ecir ve sevabın sevinç günleridir.
Bayramların milli ve dini duyguların, inanışların pekişmesi, taze ve canlı tutulması fonksiyonu yanında, toplumun birlik ve beraberliğini sağlamada büyük önemi vardır.
Bayramlar, insanlar arasındaki sevgi bağlarının güçlendiği, dargınların barıştığı, toplumsal dayanışmanın arttığı, kardeşlik ruhunun canlandığı, yaşlıların, hastaların, kimsesizlerin ziyaret edildiği, hediyeleşme, birlikte yeme-içme, paylaşma ve ikramların olduğu, neşe, sevinç, eğlence dolu, huzurlu ve mutlu günlerdir. Arefe veya bayram sabahı mezarlıklar ziyaret edilir, Kur’an okunur, dualar edilir, ahirete göçmüş olan yakınlar hatırlanır.
İnsan yaşlandıkça: paraya, pula değil ilgiye, sevgiye, değer verilmeye, önemsenmeye ihtiyacı vardır. Bir anne ve baba için sevdiklerinin onları ziyaret etmesi; onları hayata bağlar, yaşama sevinci verir.
Bayramın eski heyecanı yok. Zaman ilerledikçe insanlar arasındaki sıcaklık ve samimiyetin kaybolduğunu düşünüyorum. Çok farklı bir dönemdeyiz. Akraba gezmeleri de kalmadı. Herkes aile ve akraba ziyaretleri yerine tatile kaçıyor. Tatile gidilecekse bile yakın akrabalarla bayramlaştıktan, yaşlılar ziyaret edildikten, bayramlaşma bittikten sonra gidilmelidir. Tatili istediğiniz zaman yapabilirsiniz, ancak bayramları istediğiniz zaman kutlayamazsınız. Bayramı bayram tadında kutladığımızda; değerlerimizi yaşatmış oluruz. Anne, baba, yakın akrabalar ve uzak akrabalar ziyaret edilerek aile bağları güçlendirilir. Çocuklar yakın akrabaları tanır, onlar ile olan bağları güçlenir. Bayramların özünde birlik ve beraberlik duygusunu coşkuyla pekiştirmek, gelecek kuşaklara örnek olmak vardır.
Bayramlar güzellikleri paylaşmak için bir fırsattır. Bayram sevincini her günümüze yansıtmalıyız.
Her günümüz bayram gibi olsun. Müminin en büyük bayramı günahlarının af olunduğu gündür. Günahsız geçen her gün bayramdır. Kalplerimiz Kuran ve iman nuruyla dolsun. Gönüllerimiz saadetli, hanelerimiz bereketli, vücutlarımız sıhhatli, bayramımız mübarek olsun.