Karacabey İlçe Müftülüğü, 16 Haziran 2024 Pazar günü kutlanacak olan Kurban Bayramı öncesi bayram namazının saat 06.12′de başlayacağını duyurdu. “Kurban” ile ilgili özel bir açıklama yapan Karacabey İlçe Müftüsü Abdullah Karaca, “Bayramda, önce kendi gönüllerimiz bir sevinç yumağı hâline gelmeli. Akrabalarımızı, komşularımızı, dostlarımızı, arkadaşlarımızı yeniden hatırlamalıyız. Küskünlükleri, dargınlıkları ortadan kaldırmalıyız. Hastalara, öksüzlere, yetimlere, kimsesizlere, şehit yakınlarına, gazilerimize, ülkemize sığınan kardeşlerimize bayram sevincini yaşatmalıyız.” dedi.
Kurban ibadetinin takvaya; takvanın da Allah’a ulaştırdığına değinen İlçe Müftüsü Karaca, “Kurban, can da dahil olmak üzere, inanmış bir kimsenin bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir ifadesidir.” diye konuştu.
İlçe Müftüsü Abdullah Karaca, yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Dini bayramlarımızdan ikincisi olan Kurban Bayramı, İslâm’ın beş temelinden biri olan Hac ibadetinin yerine getirildiği ve mali bir ibadet olan kurban vecibesinin ifa edildiği günlerdir. Gerek maddi gerekse manevi her türlü yakınlığı ve yakın olmayı kuşatacak bir anlama sahip olan kurban kelimesi dini terminolojide kendisiyle Allah’a yaklaşılan şeyi ifade ederken, özel olarak da Allah’ın ihsan buyurduğu varlığa bir şükran borcudur.
Kurban ibadeti, diğerlerinden farklı olarak candan fedakarlıktır. Nitekim Allah’a kurban sunan Hz. Âdem’in iki oğlundan, iki kardeşten birinin kurbanı kabul edilmiş, diğerinin kabul edilmemiştir. İmtihanı kazanıp da kurbanı kabul edilenler arasında İbrahim peygamber de vardır. Hz. İbrahim, oğlunu kurban etmek üzere yüzüstü yatırdığı zaman emri yerine getireceği anlaşılınca evladının canına bedel olarak kurbanlık gönderilmişti.
Kurban, can da dahil olmak üzere, inanmış bir kimsenin bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir ifadesidir. Malını kurban eden bir insan gerektiğinde canını cihatta ve Allah yolunda kurban edebilecektir.
Yeryüzünde her toplum tarafından bilinen ve uygulanmakta olan kurban ibadeti Hz. İbrahim peygamberle birlikte daha özel bir anlam kazanmıştır. Hz. Peygamber (s.a.s.) de, “Babanız İbrahim’in sünneti” olarak nitelendirdiği bu mirası kendi sünnetinin çerçevesinde bizlere hediye etmiştir.
Kurban Kesmek, hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Meşrûiyeti, Kitab, sünnet ve icma` ile sâbittir. Kurban kesmenin kitaptan, yani, Kur’an’dan delili Kevser suresidir. Bu sûrede Cenâb-ı Hak, Resûlullah Efendimize hitaben: “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser, 2) buyurmaktadır.
Kurban ibadetinin mahiyetini ve kurban ile müminlerin bu ibadetle nail olduğu rahmeti Hazreti Peygamber s.a.v. şöyle açıklamıştır: “Âdemoğlu Kurban Bayramı günü, Allah katında kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmamıştır. Şüphesiz kesilen o kurban kıyamet günü boynuzları ve kılları ile gelir. Hiç şüphe yok ki, kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında kabul görür. Öyle ise gönüllerinizi kurban ile hoş edin.”
Kurbanın ibadet boyutu kadar, toplumsal fonksiyonu da önem arz eder. Allah için kesilen kurban ibadetinde, tüketimi itibariyle muhtaç insanların doyurulması gibi amaçlar gözetilir. Böylece kurban, Müslüman toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Zengine malını Allah rızası için harcama ve başkalarıyla paylaşma alışkanlığını verir; onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır.
İnsan kurban kesmekle, Allah’ın emrine uymakta, Allah yolunda kusursuz, önemli ve değerli bir malını feda etmektedir. Neticede fakirleri de bayram günlerindeki sevince ortak ederek, birlik ve kardeşlik içinde huzurlu bir bayram geçirmelerini sağlar.
Kurban ibadeti, takvaya; takva da Allah’a ulaştırır. Nitekim Yüce Rabbimiz hac kurbanlarından söz ederken kurbanların, aslında Allah’ı yüceltme ve O’na şükretme vesilesi olduğunu belirttikten sonra şöyle buyurur: “Onların (kurbanların) etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.” (Hac, 37) buyurmaktadır. Bu vesileyle Kurban Bayramı’nızı tebrik ederiz. Karacabey için Kurban Bayramı namazı 16 Haziran 2024 tarihinde saat 06.12’de kılınacaktır.”