Anadolu Gazeteciler ve Spor Yazarları Derneği, 13.Olağan Büyük Kongresi’nde Federasyona dönüşme kararı alındı, Federasyon Başkanlığına da oy birliği ile Genel Başkan İbrahim Erdoğan seçildi. Gürsu Belediyesi Adrenalin Park Tesislerinde yapılan ve Anadolu’nun çeşitli kentlerinden gelen delegasyonun katılımıyla gerçekleşen, “AGSYD Geleneksel Anadolu Medya Buluşması ve 13. Olağan Büyük Genel Kurulu”nda; derneğe bağlı şubelerin, kendi illerinde bağımsız bir dernek statüsüne geçmeleri de kararlaştırıldı.
Divan Başkanlığını Gazeteci Yazar Cennet Cankılıç’ın, Başkanvekilliğini Gazeteci Hamdi Aktürk’ün, Katip Üyeliklerini de Şeyda Turaçlar ile Dursun Dağtekin’in yaptığı kongrede, Federasyon Genel Merkezinin de Ankara’da konuşlanmasında mutabık kalındı.
Genel Başkan İbrahim Erdoğan kongrede yaptığı konuşmada, etkinliğin gerçekleşmesinde ev sahipliğini üstlenen AGSYD Bursa Şubesi’ne, Gürsu Belediyesi’ne ve Osmangazi Belediyesi’ne teşekkür etti. Erdoğan, “Gürsu Belediyemizin çalışkan Başkanı Mustafa Işık, derneğimizin Anadolu Medya buluşmalarına 2. kez destek verip vesile olduğu için, Osmangazi Belediye Başkanımız Erkan Aydın’a da desteği için camiamız adına şükranlarımızı sunuyorum.” dedi.
Kongredeki konuşmasında, gazetecilik mesleğinin icra edilişiyle ilgili sıkıntılara da değinen Genel Başkan İbrahim Erdoğan, “Türk basınının, özellikle basın özgürlüğü açısından evrensel standartların çok gerisinde olduğu bir gerçektir. Bu durum demokrasilerdeki en önemli denetim mekanizmalarından biri olan medyanın; Yasama, Yürütme ve Yargıdan sonra 4.Güç olma işlevini ortadan kaldırmıştır. Medya mutlaka asıl işlevine rücu ettirilmelidir. Gizli ya da açık sansür basın özgürlüğüne en ağır darbedir ve bu durum; maalesef son yıllarda ülkemiz medyasının adeta kabusu olmuştur. Bu tür yaklaşım içeren uygulamalardan kaçınılacak tedbirler alınmalıdır.
Türkiye açısından hayati önem taşıyan bu süreçte medyanın kullandığı dil önemlidir. Şiddeti teşvik etmeyen, yargısız infaz yapmayan, haysiyet cellatlığına soyunmayan, terörü ve her türlü savaşı asla özendirmeyen, tam tersine insanları ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen, dini, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun, evrensel insani değerleri esas olan barış dili tercih edilmeli ve basın bu yönde teşvik edilmelidir.
Türkiye’de en kolay yapılan iş medya işidir. İsteyen herkes bir mevkute beyannamesi ile gazete, dergi veya herhangi bir süreli yayın çıkartabilmektedir. İnternet haberciliğinde veya dijital medya sektöründe durum daha vahimdir; herhangi bir koşul ya da kriter aranmadan, dileyen herkes, ne yazık ki ‘sözde gazetecilik’ faaliyeti yürütebilmektedir.
Medyanın içinde bulunduğu bu sancılı süreç, gazetecilik mesleğinin etik değerlerini ve kamusal işlevini ortadan kaldırmakta; kalemini tehdit ve şantaj için kullanan sahte gazetecilerle, toplum için mesleğini zor şartlarda icra etmeye çalışan gerçek gazetecileri aynı kefeye koymaktadır.
Mutlaka yeni bir gazetecilik tarifi yapılmalı, çağa uygun kriterler ve kurallar içeren yasası ile birlikte; meslek odası yapılanmasını da kapsayacak biçimde, mesleğin yeniden yapılandırılması sağlanmalıdır. Gazeteciliğin yeniden kamu yararı gözeten bir faaliyete dönüştürülmesi; içinde bulunduğumuz çarpık sistemin değişmesi için zorunludur.” şeklinde konuştu.
AGSYD’nin tek liste ile gidilen kongresinde Genel Başkanlığa İbrahim Erdoğan oy birliği ile yeniden seçilirken, yönetim, denetim ve onur kurulu şu isimlerden oluştu:
Yönetim Kurulu: İbrahim Erdoğan, Yüksel Baysal, Cennet Cankılıç, Ömer Aydoğdu, Çetin Gürol, Hasan Şirin, Hasan Özdemir, Mustafa Boz, Osman Semih Gülen, Fatih Kaymaz, Mehmet Duman, Soner Manav, Dursun Dağtekin, Çağla Şahin, Habibullah Efendigil.
Denetleme Kurulu: Şeyda Turaçlar, Mustafa Gültekin, Halil Ataş.
Onur Kurulu: Mustafa Cengiz, Hamdi Aktürk, Hilmi Çetin, Mustafa Sağıroğlu, Ali Fikri Aşık.TDGF Delegeleri: İbrahim Erdoğan, Yüksel Baysal, Cennet Cankılıç, Ömer Aydoğdu.