Karacabey’de Nilüfer Deresi’nin kirliliği ile ilgili doğasever İlhan Düzen’in CİMER’e yaptığı şikayetin ardından, ilçemizin sanayi esnaflarından genç girişimci ve doğasever Emin Kaygın da benzer bir şikayeti Bursa Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa Birimi’ne yaptı. YÖREM Gazetesi’nde yayınlanan haberler sonrası duyarlı davranan Kaygın şikayetinde; Nilüfer Deresi’nin kirli olduğunu, koku yaptığını ve balıkların öldüğünü belirtti. Emin Kaygın’ın dilekçesini Bursa Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne gönderen Büyükşehir Belediyesi’ne İlhan Düzen’e gönderilen yazıda olduğu gibi bire bir aynı yanıt verildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bursa İl Müdürlüğü’nün cevap yazısında; “Söz konusu şikayete istinaden teknik elemanlarımızca denetim yapılmış olup, dereye arıtmasız atıksu deşarjı gözlenmemiştir.” denildi.
Nilüfer Deresi’ne yönelik bir açıklama yapan Karacabeyli doğasever Emin Kaygın, bütün gün sıcak altında çalıştıktan sonra vakit buldukça Karacabey çevresindeki derelere stres atmak için balık avına çıktığını belirterek, “Ancak Nilüfer Deresi’nin kirliliği bu hobimize izin vermiyor.” dedi.
Kaygın, geçtiğimiz günlerde YÖREM Gazetesi’ndeki haberi gördükten sonra kendisinin de duyarlı bir birey olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa Birimi’ne şikayette bulunduğunu, Büyükşehir Belediyesi’nin de ‘vatandaş talebi’ doğrultusunda konuyu Bursa Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne havale ettiğini, ancak yetkililerin gazete haberinde olduğu gibi aynı ifadelerle kendisine yazılı yanıt gönderdiğini söyledi. Kaygın, “Günden güne vahim bir hal alan bu sorunun çözülmesini istiyorum. Çevre katliamına dur demeliyiz. Yetkililer bir zahmet koltuklarından kalksın ve Nilüfer Deresi’ndeki kirliliği yerinde görsünler.” ifadesini kullandı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bursa İl Müdür Vekili Mehmet Ersan Aytaç imzasıyla aynı doğasever İlhan Düzen’e olduğu gibi Eray Kaygın’a da şikayeti sonrası verilen yanıtta şunlar kaydedildi: “Söz konusu şikayete istinaden teknik elemanlarımızca denetim yapılmış olup, dereye arıtmasız atıksu deşarjı gözlenmemiştir. Bununla birlikte ilimizde bulunan derelere arıtılmış atıksu deşarj eden arıtma tesisleri, Valiliğimizden (Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) alınmış atık su deşarj konulu Çevre İzni kapsamında ani denetimlerle denetlenmekte olup, günlük 5.000 metreküp üzerindeki kapasiteye sahip büyük arıtma tesislerinin deşarj suları online olarak Bakanlığımız portalından izlenmekte ve limit aşımı olduğunda otomatik olarak numune alınarak ilgili mevzuat uyarınca gerekli işlemler yürütülmektedir. Atıksu ve deşarjlar ile ilgili olarak herhangi bir uygunsuzluğun tespiti durumunda 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili hükümleri gerince idari yaptırım uygulanmaktadır.”