Bursa İl Kuraklık Kriz Merkezi toplantısı geçtiğimiz hafta yapıldı. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda ilgili kurum ve kuruluşlar, su kullanıcı örgüt temsilcilerinin katılımı ile yapılan toplantıda önemli kararlar alındı. Buna göre kuraklıkla mücadelede alınan kararlar şöyle sıralandı:
1- Su kotu seviyeleri % 50’nin altına düşen göl, gölet ve barajlarda sulama sezonunun kalan bölümündeki izleme planında, kaynaktaki su miktarı ve kullanıcı talepleri değerlendirilerek mevcut ürün desenine göre ana kanal, yedek kanal ve tersiyerlere verilecek su miktarının belirlenmesi, şebeke dışı alanlara su verilmemesi sulama suyu, sulama birliği veya sulama kooperatifi üyelerinin tamamına yetmeyeceği için suyun öncelikle sabit tesislere (meyve bahçeleri, v.b.) verilmesi, günlü, bölgesel, sıralı ve kısıntılı sulama programları yapılarak (en fazla 2 veya 3 sulama) rotasyonla sulamanın sağlanması, gerekirse su rezervinin durumuna göre tek yıllık bitki sulamalarına son verilerek ikinci ürün ekiminde su kısıtınıngöz önünde bulundurulması, kuraklık konusunda daha toleranslı ürünlerin ekiminin yapılması veya ikinci ürün ekiminin yapılmaması tavsiye edilecek. Söz konusu uygulamalarda kullanıcılarla ilgili ortaya çıkacak problemler takip edilecek.
2- Buharlaşmanın çoğu toprak ıslak olduğunda ilk birkaç gün içerisinde meydana geliyor. Üreticilerin bir kısmı gündüz sıcağında sulama yapmayı tercih etmekte dolayısıyla buharlaşma kayıpları ile birlikte geceleri sulamada kullanılacak su, tahliye kanallarına giderek ziyan olmaktadır. Gece sulamasını mecburi hale getirmek için sulama kanallarına sadece geceleri su verilmelidir.
3- Tarla içi su kayıplarının azaltılması bakımından tarla içi su arkları temiz tutulmalı, kanal ve kanaletlerdeki bakım ve onarımlar zaman kaybedilmeden tamir edilmelidir. Sulama suyu, tarla kapasitesi ile solma noktası arasında toprakta tutulan su miktarından fazla su verilmemelidir.
4- Toprak yüzeyindeki buharlaşmayı azaltmak ve solar enerjiden korumak için yabancı otlarla çapalama, ot biçme, kültivatör, kimyasal mücadele uygulanması sonucu bitki artıkları tarlada bırakılmalı kimyasal gübreleme daha dikkatli uygulanmalı ve derin sürüm yapılmamalıdır. Yağmur suyundan ve sulama suyundan daha fazla faydalanmak için ve süzülmeyi önlemek için kaymak tabakası önlenmelidir.
5- Sosyoekonomik şartların elverdiği ölçüde toprak yapısına uygun damlatıcıların seçilmesi durumunda daha fazla su tasarrufu ile daha yüksek verim ve kalite sağlayan damlama veya yağmurlama sistemlerinin kullanımı ve vahşi sulama yöntemlerinden vazgeçilmesi sağlanmalıdır. Sulama esnasında bitkinin etkili kök derinliğine kadar suyun indirilmesi gerekmektedir. Fazla su kaybını önlemek için sebzelerde suyun 25 santimetreye, meyve bahçelerinde yaklaşık 50 santimetre derinliğine indirildikten sonra sulamaya son verilmelidir. Yerçekiminin etkisi ile sulamadan sonraki ilerleyen saatlerde su toprağın altına inecektir.
6- Su seviyesi yeterli seviyede olmayan sulama tesislerinden faydalanan üreticilerin bağlı oldukları mahalle muhtarlıklarında sulama sezonunun kalan bölümünde yukarıda belirtilen kuraklık şartlarında uygulanacak önlemlerle ilgili İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Sulama Birlik veya Kooperatifleri ve sulama birliği üyesi üreticileri ile birlikte toplantılar yapılması, uygulanacak önlemlerin sms, whatsapp, sosyal medya vs. yayım araçları vasıtası ile sulama birliği üyelerinin bilgilendirilmeleri, ayrıca uygulanacak önlemlerin denetlenmesi ve yönlendirilmeleri Sulama Birlikleri ve Sulama Kooperatifleri tarafından sağlanması yönünde kararlar alınmıştır.