Karacabey Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Ramazan Düzen isyan etti:
Karacabey Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Düzen, çiftçiye verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirterek, “Sesimizi duyurabilmek için elimizden geleni yaptık fakat kimse kapımızı çalmadı, sorunlarınızı dinleyelim, çözüm arayalım demedi. Şimdi biz bu kadar borç ile önümüzdeki sezonda nasıl üretim yapalım?” diye yakındı.
Ziraat Odası olarak çiftçinin sıkıntılarını sürekli dile getirmeye çalıştıklarını, hem üreticinin hem de sanayicinin sesini duyurmak adına da yaklaşık 1 ay önce Karacabey’de ülkede geniş yankı uyandıran bir eylem yaptıklarını vurgulayan Düzen, “Bu eylemin sonucunda devlet büyüklerimizden sorunlarımızı çözeceklerine dair söz aldık, fakat sorunlarımız çözülmediği gibi daha da büyüdü. Geçen yıl 4,90 liraya domates alan sanayici bu yıl 1,5 ile 2 lira arası bir fiyata domates aldı. Şu anda domates üreticisi verilen sözlerden önce dekarda 15 bin lira zarar ederken, şimdilerde dekarda 20 bin ile 25 bin lira arası zarar etmekte. Bunun yanında fabrikalarda yazılan yüksek fireler, ret alarak geri dönen kamyonlar ve tarlada kalan domatesler ile çiftçimiz son yılların en zor dönemini geçirmektedir.” dedi.
Çiftçi adına önemli bir başka ürün olan biber de benzer sıkıntıların yaşandığına değinen Ramazan Düzen, “Yine aynı sanayici geçen yıl köz için kapya biberini 13 ile 18 lira arasında alırken, bu yıl 7 liraya alım yapıyor. Salçalık biberde de senaryo aynı. Salçalık biber geçen yıl 7 ile 13 lira arasındayken, bu yıl 4 liradan satılıyor. Üstelik toplama ve nakliye masrafları da çiftçiye ait.” ifadesini kullandı.
Bu sezon üretimden büyük zarar ettiklerini ileri süren Karacabey Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Ramazan Düzen, başta iktidar olmak üzere yetkili ve ilgili tüm kurumlara seslenerek çiftçiye sahip çıkmalarını istedi.
“Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz!”
“Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz!” mesajı veren Ramazan Düzen, açıklamasında şunları kaydetti: “Maliyetlerin % 100 arttığı bu dönemlerde, bu hesaba bakarak kimin kar ettiğini sorgulamanızı rica ederiz. Çiftçi mi kar ediyor, yoksa uygun fiyatlar ile alım yapan sanayicilerimiz mi? Verilen sözlerin karşılığında çiftçiye yarar sağlayacak bir uygulama maalesef göremedik. Devlet büyüklerimiz verilen sözleri mi tutmadı, yoksa sanayiciler bu sorunları fırsata mı çevirdi? Çiftçiler olarak bunu bilmek istiyoruz.
Sayın iktidar devlet büyüklerimiz, milletvekillerimiz, İl ve İlçe Başkanlarımız, Ziraat Odası Genel Başkanımız ve TOBB Başkanımız, sizlere sesleniyorum;
Buğday, ayçiçeği, pancar, mısır, pamuk para kazandırmadı ve bunun önlemi alınmadı. Bunun sonucunda çiftçi evini geçindirmek ve borçlarını ödeyebilmek için sebze ekimine yöneldi. Geldiğimiz noktada sebze de para etmedi ve çiftçimiz büyük mali zararlar gördü. Şimdi biz de sizlere sormak istiyoruz.
Maliyetlerin % 100 arttığı bu dönemde geçen yıla göre ucuz alımlar yaparak kar eden sanayiciler ve daha fazla borçlanan çiftçilerimiz fark edilmedi mi?
Ya da düzensiz ve fazla ekim önceden tespit edilip çiftçilere bu konuda bilgi verilemez miydi?
Geçen yıl koyulan ihracat yasağının bu yılı etkileyeceği öngörülemez miydi?
Sesimizi duyurabilmek adına elimizden geleni yaptık, ancak kimse kapımızı çalmadı, sorunlarınızı dinleyelim, çözüm arayalım demedi.
Şimdi biz bu kadar borç ile önümüzdeki sezon nasıl üretim yapalım?
Sayın devlet büyüklerimizden acil çözüm planları bekliyoruz. Borçlarımızı ödeyebilmek için kredi ve uzun vadeli erteleme desteği talep ediyoruz. Çiftçimizin üretim yapabilmesi için bu desteklere acil ihtiyacı vardır. Saygılarımızla.”