Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kahverengi kokarca böceği ile mücadele hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Söz konusu istilacı zararlının 2024 üretim sezonunda özellikle Karacabey ve Orhangazi ilçelerindeki kivi bahçelerinde yoğun bir popülasyonu tespit edildiği bilgisini veren İl Müdürlüğü, kahverengi kokarcanın sonbahar döneminde ev, depo, ahır gibi korunaklı kışlık alanlara çekilmeye başladığını da kaydetti.
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kahverengi kokarca, süne ile aynı familyadan gelen bir böcek türüdür. Süne yalnızca hububatlara zarar verirken, kahverengi kokarca 300’den fazla bitki türüne zarar verebilmektedir. Bu zararlı, bitkileri emerek ürünün ekonomik değerini ve kalitesini düşürmektedir.
Kahverengi kokarca böceği ile mücadelenin en etkili yolu mekanik mücadeledir. İstilacı ve zararlı bir böcek olan kahverengi kokarca ile ilgili olarak, ilimizde 2021 tarım sezonunda “Marmara Bölgesindeki Kahverengi Kokarca Popülasyonunun Takibi” projesi kapsamında çalışmalar başlatılmıştır. 2024 yılı sürvey çalışmaları kapsamında, İnegöl’de 2, Karacabey’de 1, Kestel’de 3, Mudanya’da 2, Orhangazi’de 4, Osmangazi’de 2 ve Yıldırım’da 1 olmak üzere toplam 15 lokasyonda tuzaklar kurulmuş, kontroller ve sürveyler gerçekleştirilmiştir.
2024 üretim sezonunda, özellikle Orhangazi ve Karacabey ilçelerindeki kivi bahçelerinde yoğun bir popülasyon tespit edilmiştir. Bu bölgelerde üç kez ilaçlama yapılmış ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden geçici tavsiye izni talep edilerek bu bahçelerin ilaçlanması sağlanmıştır. Kivi bahçeleri dışında kalan alanlarda ise yapılan saha kontrollerinde önemli bir kahverengi kokarca varlığına rastlanmamıştır. Kahverengi Kokarca Eylem Planı çerçevesinde, üreticiler saha çalışmaları sırasında bilgilendirilmektedir. Ayrıca Bakanlık tarafından hazırlanan broşür ve bilgilendirme materyalleri çiftçilere dağıtılmaktadır. Çiftçilerimizden isteğimiz, sonbahar döneminde özellikle ev, depo ve ahır gibi korunaklı alanlara çekilen kahverengi kokarcanın mekanik olarak toplanarak imha edilmesidir. Zararlının bu kışlak alanlarda kontrol altına alınması, gelecek sezonda meydana gelebilecek olası zararların en aza indirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.”