Karacabey Belediyesi öncülüğünde 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında önceki gün bir seminer düzenlendi. Programda meme kanseriyle ilgili katılımcıları bilgilendiren uzmanlar, erken teşhisin önemine vurgu yaparken, Karacabey İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM Birimi’nde 40 yaş üstü kadınlara ücretsiz olarak meme kanserinin tespitinde önemli bir görüntüleme aracı olan mamografi cihazı ile tarama yapıldığını bildirdi.
Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere Belediye Özel Kalem Müdürü Mehtap Önler’in yanı sıra çok sayıda katılımcı bayan yer aldı.
Seminerde İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Dr. Ümmühan Sena Akçin ve Hemşire Serpil Uzun ile Karacabey Belediyesi’nde görevli Diyetisyen Özge Gündoğan, meme kanseri, organ bağışı ve sağlıklı beslenme konularında önemli bilgiler sundu.
Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavisinin daha başarılı olduğunu hem de yaşam kalitesini önemli ölçüde arttırdığını belirten Dr. Ümmühan Sena Akçin, “Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda, kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan önce tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir.
Ülkemizde toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dahil edilmiştir. Karacabey İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM Birimi’nde 40 yaş üstü kadınlarımıza ücretsiz olarak meme kanserinin tespitinde önemli bir görüntüleme aracı olan mamografi cihazı ile tarama yapılmaktadır. Erken teşhiste en önemli faktör, kadınların bu konuda bilinçlenmesi ve 40 yaşından itibaren düzenli olarak 2 yılda bir mamografi yaptırmalarıdır. Kadınlara tarama merkezlerimizde özellikle erken tanı için aşağıdaki yöntemler öğretilmekte ve uygulanmaktadır. Yine bu taramanın yanında rahim ağzı ve kolon kanserine yönelik taramalar da ücretsiz olarak yapılmaktadır. Yine bu merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi) eğitimi verilmekte ve broşür afiş gibi bilgilendirme materyallerinin dağıtımı da yapılmaktadır.
Erken tanıda en önemli yöntemlerden biri de Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM)’dir. KKMM kadının evinde tek başına rahatlıkla her an uygulayabileceği bir muayene yöntemidir. KKMM’yi etkili bir şekilde yapabilmek için bu konuda eğitim almak ve öğrenilenleri her ay düzenli olarak yapmak gerekmektedir. KKMM eğitimi almak için merkezlerimize başvurulması yeterlidir.” dedi.
Organ bağışı hakkında önemli bilgileri paylaşan Hemşire Serpil Uzun, ülkemizde her yıl binlerce insanın kalp, karaciğer, böbrek yetmezliği nedeniyle organ beklediğini, organ bağışı bilincinin yerleşmemiş olması nedeniyle bu kişilerin yaşamlarını yitirdiğini kaydetti.
Uzun, “Organ nakline yönelik tıbbi ve teknolojik gelişmeler ülkemizde her yıl gelişerek sayı ve çeşitlilik yönünden artmaktadır. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen özellikle kadavradan yani beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden aile onayı sonrasında alınabilen organ bağış oranları 2019 yılında % 20.9 iken 2023 yılında bu oran daha da aşağılara çekilerek %8,7’ye düşmüştür. Ülkemizde en çok böbrek, karaciğer, kalp gibi organların ve kemik iliği gibi dokuların nakline ihtiyaç duyulmaktadır.
Organ Bağışı; kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra (beyin ölümü gerçekleştikten sonra) organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Organ bağışı canlı verici ve beyin ölümü gerçekleşmiş kişi (kadavra) olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Ülkemizde en çok canlı vericiden özellikle böbrek, karaciğer, kalp ve kemik iliği nakilleri yapılmaktadır. Organ bağışı için canlı vericiden bağış aslında en son başvurulacak çaredir. Maalesef ki ülkemizde yapılan en çok nakil şeklidir.
Gönüllülük esasına dayalı olan organ bağışında bağışçı olmak için İl/ İlçe Sağlık Müdürlüklerine, devlet ve özel hastanelerin organ bağışı birimlerine ya da aile hekimliğine başvurulabilir. İlçemizde de Karacabey İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde ve Karacabey Devlet Hastanesi’nde organ bağış işlemi aktif olarak yapılmaktadır. Organ bağışında bulunduktan sonra kişi istediği zaman bundan vazgeçebilir ve e devlet üzerinden iptal işlemi yapabilir.” ifadelerine yer verdi.
Karacabey Belediyesi’nde görevli Diyetisyen Özge Gündoğan ise, meme kanseri risk faktörleri, meme kanserinde beslenme ve beslenmenin gücüyle kanserden korunma yolları konularına değinerek, meme kanserine karşı farkındalık sağlamaya hazır olduklarını vurguladı. Gündoğan, bu gibi seminerlerde halkı bilinçlendirmek adına her zaman yer alacağını da sözlerine ekledi.