CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında koronavirüs sürecinde tarım sektöründe yaşananları ve alınması gereken önlemleri anlattı.
Koronavirüs sonrası bütün ülkelerin çiftçisine verdiği desteği arttırdığını, yeni önlemler aldığını hatırlatan Sarıbal, ülkemizde alınan önlemlerin yetersiz olduğunu belirtti. AK Parti’nin tarımsal üretimi arttırma adına hazineye ait arazileri ekime açmasını değerlendiren Sarıbal, “Ekim yapılsın diye hazineye ait 9 bin 700 dekar arazi çiftçinin üretimine açıldı. Bunu açıklarken de metrekare olarak açıkladılar ‘9 milyon 700 metrekare araziyi çiftçinin hizmetine sunduk’ dediler. Bu hesaba göre söylersek, AKP iktidarı boyunca çiftçi tarafından ekilemeyen arazi miktarının 35 milyar metre kare.” diye konuştu.
Orhan Sarıbal, koronavirüs nedeniyle çiftçiye yapılacağı söylenen ödemelerin ise 2019 yılına ait olduğunu kaydetti. Sarıbal, şöyle konuştu: “Bakan şunu söyledi: ‘Hazineye ait atıl durumda olan yaklaşık olarak 9 bin 700 dekar araziyi üretime alıyoruz. Bunu da bedelsiz olarak çiftçilere veriyoruz’ dedi. Bu 9 bin 700 dekarlık araziyi de şöyle yazdılar; ‘9,7 milyon metre kare.’ İktidarın yaptığı en iyi iş Goebbels Modeli’ni uygulamak ve rakamlarla oynamak. Buradan Sayın Bakan’a söylüyorum; 9 bin 700 dekar yani 9,7 milyon metre kare olarak söylediğiniz arazi miktarı sizin 18 yılda ektirmediğiniz, çiftçiyi uzaklaştırdığınız, çiftçiyi yoksullaştırdığınız için şu anda ekilmeyen arazi miktarı tam 35 milyar karedir.
Bunun dışında dediler ki; “Biz 20 Mart tarihi ile 1 milyar 572 milyon 500 bin TL’lik bir ödemeyi yapıyoruz. Yine 26 Mart tarihinde 1 milyar 987 milyon 581 bin lirayı daha ödüyoruz.” Bu ödemeleri kimsenin cebinden ödediği yok. Hala 2019 sezonun çiftçinin üretim sırasında yaptığı masrafları, ürününü hasat etti, ürününü elinden çıkardı, hala 2019 sezonun paraları ödeniyor. Peki, tam mı ödeniyor? Hayır. 2019’da 16,9 milyar ödemeleri gerekiyordu. 2020 yılında 22 milyar olarak bütçeye koydular. Hala 2019 yılının ödemeleri devam ediyor, 2020 de burada duruyor. Oysa asıl 2020 yılında çiftçiye ödemeleri gereken Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde biridir. Onun karşılığı da yaklaşık olarak 48,7 milyar TL’dir. Yani vermeleri gerekenin çok altında verecekler onu da bir ikramiye gibi, bir bağış gibi ödeme moduna sokarak çiftçiye iyilik yaptıklarını düşünmekteler.”
“Çiftçi tarlada olmalı”
Koronavirüs salgını sonrası alınan sokağa çıkma yasağı kararından çiftçinin etkilenmemesi gerektiğini kaydeden Orhan Sarıbal, tarımsal üretimin önemli bir unsuru olan mevsimlik tarım işçileri için de ayrıca önlemler alınmasının önemli olduğunu vurguladı. Sarıbal, “Bilindiği gibi mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarını ve büyüklerini evde bırakma imkânına sahip değiller. Mevsimlik tarım işçilerinin sokağa çıkma yasaklarından muaf tutulması şarttır. Mevsimlik tarım işçilerinin, koronavirüs salgınına karşı her türlü sağlık tedbiri alınarak, çalışma alanlarını ulaşması mutlaka sağlanmalıdır.” diye konuştu.
Yerel Yönetimler
“Merkezi hükümet tarım sektörü için gerekli adımları atmazken, muhalefet partilerinden seçilenler başta olmak üzere yerel yönetimler, üreticilere destek anlamında çok ciddi adımlar attı, atmaya da devam ediyor.” diyen Sarıbal, CHP’li belediyelerin tarıma ve çiftçilere yönelik yaptıkları çalışmaları aktardı. Bursa Milletvekili Sarıbal, “Özellikle CHP’li belediyeler bu anlamda gurur verici çalışmalar yürütüyorlar. Merkezi hükümetin bütün engellemelerine rağmen, ihtiyaç sahibi vatandaşlara sosyal yardımlar yapmaya devam eden belediyelerimiz, tarım sektörüne de önemli katkılar sunuyorlar. Umarım bu çabalar merkezi hükümete de örnek olur ve çiftçinin hak ettiği destek kendilerine sağlanır.” diye konuştu.