Türkiye’nin en büyük özel doğal gaz dağıtım şirketi olan Aksa Doğalgaz, 2021 yılı faaliyet raporunu yayınladı. Faaliyet alanında yer alan 27 il, 223 ilçe ve beldede doğa dostu doğal gazı 4 milyon abonesine kesintisiz ulaştırma amacıyla 7/24 çalışan şirket, ülke ekonomisi için yükselişini sürdürerek rekor rakamlara imza attı.
Aksa Doğalgaz, uzun vadeli stratejiler izleyerek planlı yatırımlarına ara vermeden devam etti; 2021 yılı cirosunu bir önceki yıla göre yüzde 48 oranında artırarak 10,5 milyar TL’ye, FAVÖK marjını yüzde 42 artırarak 1,3 milyar TL’ye, öz kaynaklarını yüzde 13 artırarak 1,4 milyar TL’ye ulaştırmayı başardı. Bir önceki döneme göre şirket net kârı yüzde 31,5 artışla 623 milyon TL olarak açıklanırken, bu dönemdeki toplam yatırım tutarı ise yüzde 55 artışla 891 milyon TL olarak gerçekleşti.
Türkiye’nin en büyük özel doğal gaz dağıtımcısı Aksa Doğalgaz, 2021 Yılı Faaliyet Raporu’nu yayınladı. Türkiye genelinde hizmet verdiği 27 il, 223 ilçe ve beldede, 16,1 milyon nüfus, 5,7 milyon potansiyel aboneye hizmet veren Aksa Doğalgaz’ın kuruluşundan bugüne kadar enerji alanında ülke ekonomisine ve abonelerine sağladığı tasarruf, 2021 yıl sonu itibarıyla 75 milyar TL’yi aştı. Doğal gaz dağıtım ağını genişletmeye devam eden Aksa Doğalgaz, abone sayısını bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında artırarak 2021 yıl sonu itibarıyla 4 milyona ulaştırdı.
“Sürdürülebilirlik hedefiyle çalışıyoruz”
Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak, abonelerine her koşulda kesintisiz hizmet sunmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için kesintisiz 7/24 çalıştıklarını belirten Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, “Aksa Doğalgaz olarak bu yıl da sürdürülebilir büyüme ve kârlılığımızı ivmelendirmek için çalıştık. Paydaşlarımıza karşı yükümlülüklerimizi aksatmamak ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam etmek en önemli hedeflerimiz arasında yer aldı. Bu kapsamda üstümüze düşen sorumlulukları yerine getiriyor, yürüttüğümüz sürdürülebilirlik çalışmaları ile ülkemizin karbon emisyonu azaltım hedeflerine yılda 7,4 milyon ton ile katkı sunuyoruz.” dedi.
Yaşar Arslan, “Yıl içerisinde Türkiye’de dağıtılan toplam doğal gazın yaklaşık yüzde 21,5’una denk gelen 11,6 milyar m³ doğal gaz dağıtarak 27 ildeki 223 ilçede ve beldede yaşayan yaklaşık 4 milyon abonemizin hayatlarına dokunduk. Şebeke uzunluğumuzu bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 7,5 oranında artırarak 34.181 km’ye ulaştırdık. 2021 yılında 54 yeni yerleşim yerinde yaklaşık 1 milyon insanımız daha Aksa Doğalgaz hizmet kalitesi ve ayrıcalığıyla tanıştı. 2020 yılına göre yüzde 48 oranında artışla 10,5 milyar TL ciro elde ettik. Bir önceki döneme göre yüzde 31,5 oranında artışla ulaştığımız 623 milyon TL kâr ise ürettiğimiz değerin diğer bir somut yansıması oldu. 2021 yılında yaptığımız 891 milyon TL yeni yatırımımızla, faaliyetlerimize başladığımız 2002 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz yatırımların toplam değeri 4,9 milyar TL’ye ulaştı.” ifadesine yer verdi.
Önümüzdeki 5 yıllık dönemde, 123 ilçeyi daha doğal gaz konforu ile buluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Arslan, her yıl ortalama 5.300 km yeni dağıtım şebekesi yaparak toplam şebeke uzunluğunu da 61.200 km’ye ulaştırmayı planladıklarını belirtti. Arslan, “Bu yatırımların toplam tutarı ise 2021 yılı birim fiyatları ile 6 milyar TL seviyesinde. Yeni ilçelerle birlikte potansiyel abone sayımız 6,1 milyona ulaşacak. 2026 yılı sonunda abone sayımızın 4,9 milyonu aşacağını öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.
Faaliyetlerinin tümünde insana, doğaya ve sosyal yaşama saygı anlayışıyla çalışan, net satışlar bazında Türkiye’nin en büyük 51’inci şirketi konumunda bulunan Aksa Doğalgaz, enerji arz güvenliğini çeşitlendirmek ve alternatif yakıtlar arasında en çevre dostu olma niteliğine sahip doğal gazın çevreye muhtemel etkilerini sıfırlamak amacıyla, Yenilenebilir Gaz Üretilmesi Ar-Ge Projesi’ni geliştirdi. Yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak elde edilen hidrojenin doğal gazla harmanlanmasıyla elde edilen kompozit karışımla, arz güvenliği ve enerji verimliliğinin sağlanarak dışa bağımlılığın azaltılması, karbon emisyonunu düşürecek olan sürecin başlatılması hedefleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK’nın yakından takip ettiği GAZBİR & GAZMER bünyesinde Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen bu projede, 2021 yılında doğal gaza yüzde 20 oranında hidrojen karıştırılması işlemi başarıyla tamamlandı.
Şehirler doğalgazla nefes alıyor
Aksa Doğalgaz; faaliyet gösterdiği bölgelerdeki tüm canlılar için hava kirliliğinin hem ölçülebilir hem de hissedilebilir düzeyde azalmasına destek olmaya devam ediyor. Kömürle ısınan bir daire, yıllık ortalama 4,5 ton karbon emisyonuna neden olurken doğal gaz kullanan bir hane, ortalama 2,1 ton daha az karbon emisyonu gerçekleştiriyor. Dağıtım bölgelerinde yıllık karbon emisyonu azaltımı 7,4 milyon tona ulaşan Aksa Doğalgaz, sürdürülebilirlik faaliyetleri ve karbon ayak izini sıfırlamaya yönelik çalışmalarıyla, üç yıldır üst üste “Düşük Karbon Kahramanı” seçilerek doğa dostu marka olduğunu tescilledi.