Atanamayan Uzmanlar Derneği (ATAUZDER), uzman çavuşların kazanılmış haklarını kaybetmeleri ve yaşadıkları mağduriyetlere ilişkin olarak Meclis görüşmelerini sürdürüyor. Bu doğrultuda AK Parti, MHP ve Yeniden Refah Partisi milletvekillerini ziyaret eden ATAUZDER üyeleri, mağduriyetlerinin giderilmesini ve kazanılmış haklarını geri almayı talep ediyor.
6 Mart 2023 tarihinde kurulan Atanamayan Uzmanlar Derneği (ATAUZDER), 3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunu’na tabi görev yapmış, sağlık niteliğini kaybetmiş veya kendi isteğiyle uzman çavuşluk mesleğinden ayrılmış Uzman Çavuş’ların bir kamu kuruluşuna atanamamaları konusunu gündeme taşıyarak, mağdur olan uzman çavuşların mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.
Bu kapsamda ATAUZDER yönetimi arayışı için Türkiye Millet Meclisi’nde; Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekilleri; Mehmet Ali Çelebi, Erol Keleş, Ali Kıratlı ve Ümmü Gülşen Öztürk, Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Fevzi Zırhlıoğlu, Musa Küçük ve MHP MYK Üyesi Turan Şahin ile Yeniden Refah Partisi Milletvekili Ali Yüksel’i ziyaret etti.
Atanamayan Uzmanlar Derneği (ATAUZDER) Genel Başkanı Mustafa Gündeşli, vekillerimizin nazik davetleriyle olumlu ve ılımlı görüşmeler gerçekleştirdik. Vekillerimiz sorunun çözümü konusunda yardımcı olacaklarını, bunun bir devlet meselesi ve vefa borcu olduğunu, bu mağduriyetin giderilmesi adına her türlü desteği vereceklerini belirttiler. Haklı mücadelemizde sesimizi duyan, bizlere değerli vakitlerini ayırarak desteğini esirgemeyen AK Parti ve MHP’li milletvekillerimize eski uzman çavuşlar ve aileleri adına çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
ATAUZDER Genel Başkanı Mustafa Gündeşli, kamuoyunun dikkatini çekmek ve sorunlarını paylaşmak adına şunları kaydetti: “Uzman Çavuşların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri çerçevesinde yapılan atamaları, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’nun 5’inci maddesinin son fıkrası ile Uzman Erbaş Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülmektedir. 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’nun 5’inci maddesinin son fıkrasında; “Uzman Erbaşların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92’nci maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için en az yedi hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir” denilmektedir.
Bu durumda Türk Silahlı Kuvvetleri’nde en az 7 hizmet yılı süresini dolduran ve kendi isteği ile görevinden ayrılan Uzman Çavuşlar, kamu kurum ve kuruluşlarının boş memur kadrolarına atanma hakkına sahiptirler. 2016 yılından önce göreve başlayan ve 2 yıl görev yapmaya müteakiben bırakmak zorunda kalan Uzman Çavuşlar da hak kaybına uğramıştır. Bu Uzman Çavuşların ‘kazanılmış’ haklarıdır. Lakin hak sahibi binlerce kahraman Uzman Çavuş, kazanılmış hakları olmasına rağmen yıllardır kamuda memur olarak kadrolara atanamamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları, uzman çavuşların atanma taleplerine; “Personel alımı yapmıyoruz. Atanabileceğiniz boş kadromuz yoktur. Hizmetinize ihtiyacımız yoktur, personel giderlerimiz fazladır” şeklinde bizlere olumsuz yanıtlar vermektedirler.
Yukarıda söz edilen kanun maddesinde atanma hakkında sadece usul belirtilmiş, vatan ve millet için sahada canını ortaya koyarak görev yapan kahramanların atanma taleplerinin kurumlarca kabul edilmesi yönünde herhangi bir açıklama olmamıştır. Bu nedenle ve atama takdirinin kurumların inisiyatifine bırakılması sebebiyle maalesef ‘kazanılmış hakkımız’ olmasına rağmen atanamıyoruz. Yıllardır bu mağduriyetimiz artarak devam etmektedir. Bizler tüm bu olumsuzluklara karşın umudumuzu yitirmedik. Devletimize ve milletvekillerimize inanıyor, güveniyoruz. Haklı mücadelemizde sesimizi duyan, bizlere destek veren herkese bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.”