Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Üstündağ ile Yönetim Kurulu Üyesi 6. Komite Temsilcisi Oğuzhan Ünen, ilçemizde faaliyet gösteren bakkal ve marketlerde ortaya çıkan sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Son günlerde özellikle tütün ürünlerine gelen zam sonrası Karacabey’de faaliyet gösteren bakkal ve marketlerde boş raf ve stantlar dikkat çekmeye başladığını belirten KTSO yöneticileri, “Üyelerimizle yaptığımız görüşmeler ve istişarelerde zam söylentisi sonrası ortaya çıkan bu durumun artık çok “can sıkıcı ve can yakıcı” bir hal aldığı bizlere aktarıldı.” dedi.
KTSO Başkanı Üstündağ ile 6. Komite Temsilcisi Ünen, şöyle devam etti: “Öncelikle “Yerel bakkal ve market esnafımız hangi ürünlerden kazanç elde ediyor” sorusuna cevap ararsak eğer alacağımız yanıt “Şekerleme grubu – Meşrubat grubu”dur. Yerel bakkal ve market esnafımız öncelikle bu iki gruptan gelir elde etmekteler. Bu iki gruptan gelir elde etmek için de çok fazla gelir yaratmasa dahi bazı ürün gruplarını da işyerlerinde barındırmak zorunda kalıyorlar. Bahsedilen bu bazı ürün gruplarının en başında da tütün ürünleri geliyor. Ortalama % 4 kâr marjı bırakan tütün ürünleri üzerinden fayda maliyet analizi yapılırsa bu gruptan olan kazancın birçok üyemizin dükkânında işgal edilen alanın kirasını bile karşılamayacağı gerçeği ile yüz yüze kalmaktayız. İşin fayda maliyet tarafı çok açık iken bir de zam söylentisi sonrası tedarikçilerin tamamen kendini korumaya yönelik pazara ürün sunmaktan kaçınması yerel bakkal ve marketlerimizi, vatandaşlar ile karşı karşıya getirmektedir.”
KTSO Başkanı Muammer Üstündağ ve Yönetim Kurulu Üyesi 6. Komite Temsilcisi Oğuzhan Ünen, hem üyeleri hem de üyelerinin tedarikçileri ile yapılan görüşmeler neticesinde sorunun nereden kaynaklandığını gösteren açıklamalarının devamında; “Peki suçlu tedarikçiler mi? Kesinlikle hayır. Zira tedarikçi firmalar % 1 kâr marjı bu ürünleri yerel bakkal ve marketlerimize ulaştırıyorlar. Bu oranda bir kâr marjı ile çalışan bir şirketin % 10 – 15 oranında gelecek bir zamma stoksuz yakalanması durumunda zam sonrası stoğunu eski haline getirebilmek için kredi sarmalı içine girmesi kaçınılmaz olacaktır.
Tüm bu verileri ele aldığımızda rekabetin zorluğundan ötürü büyüyüp gelişebilen çok az üyemiz olduğu gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz. Tekelleşme bugün başta yerel bakkal ve market esnafımız olmak üzere küçük üyelerimizin sorunu iken, yarın üreticilerimizin, tedarikçilerimizin ve hatta ithalatçılarımızın sorunu haline gelecektir. Bu kapsamda son nokta perakende satıcı için devletin vergiden ziyade biraz marj açması gerekiyor. Çünkü gıda enflasyonunu hem bugün hem de yarın kontrol edebilmek için küçük esnaflarımızı tekelleşmeye karşı desteklememiz gerekiyor. Ölçekçe nispeten küçük üyelerimizi korumanın önemi bugün anlaşılmaz ve destek kalemleri devreye alınmaz ise yarın çok acı durumlar ile karşı karşıya kalacağımız gerçeğini unutmamalıyız.” ifadelerini kullandı.