23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin açılışının 100. yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü nedeniyle kutlama etkinlikleri yapılamazken, CHP Karacabey İlçe Örgütü temsili katılımla Cumhuriyet Alanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk bıraktı. CHP İlçe Başkanı Gönül Avil’in yanı sıra, ilçe yönetimi, Kadın ve Gençlik Kolları ile Ercan Yıldız başkanlığındaki Atatürkçü Düşünce Derneği Karacabey Şube yöneticilerinin de katıldığı törende saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
Cumhuriyet Halk Partisi Karacabey İlçe Başkanı Gönül Avil, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, demokrasiye vurgu yaptı.
İşgale ve boyun eğmeye razı olmayan Anadolu halkının tarihini yazarken en karanlık günlerini demokrasiyle aştığına dikkat çeken CHP İlçe Başkanı Gönül Avil, özellikle bu ülkeyi omuzlarında yükseltecek olan çocuklara çok güvendiklerini söyledi.
CHP İlçe Başkanı Avil, şunları kaydetti: “Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün armağanıyla dünya çocuklarına atfedilen tek bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 100. yıldönümünü kutluyoruz. Bu bayram; milli iradeyi kişisel sultası aracı olarak görmeyip, ona saygı gösterenlere kutlu olsun! Yine bu bayram; milli iradeyi baskıya bahane etmeye kalkmayıp, demokrasiyi üstün tutanlara kutlu olsun!
Her toplum, her ulus kendi tarihini yazar. İşgale ve boyun eğmeye razı olmayan Anadolu halkı da tarihlerini yazarken en karanlık günlerini demokrasiyle aşmıştır. Evet işgal, yoksulluk, geri kalmışlık, çağdışılık, boyun eğmişlik savaş koşulları içinde de işletilen demokrasi ile yenilmiştir. Bozgun, zafere dönüşmüştür. Atatürk, Anadolu’da düzenlenen kongreler takvimi tamamlanınca Büyük Meclis’i kurma kararı aldı; çünkü amacı vatanı kurtarmak, vatanı kurtarmak için de Cumhuriyeti kurmaktı. 23 Nisan 1920’de kurulan TBMM Türkiye için yeni bir yönetim biçimini, yeni bir devleti, egemenliğin el değiştirmesini simgeliyordu. Osmanlı ailesinden halka, millete geçen egemenlik ve bunu işletecek olan Cumhuriyet rejimi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki küflenmiş yönetim anlayışının Türkiye Cumhuriyeti’nde çağdaşlaştırılmasını simgeleyen bir bayramdır. Bu bayram, ülkemizin geleceği olan çocuklara armağan edilmiştir. Çünkü Cumhuriyeti ve çağdaş demokrasiyi yaşatsınlar diye…
Çağdaş dünyada ve elbette Türkiye’de demokrasinin iki kaynağı vardır; 1- Muhalefetin örgütlenme ve ifade özgürlüğüne sahip olduğu, muhalefetin iktidarla eşit hak ve olanaklara sahip olarak örgütlenebildiği, propaganda yapabildiği adil ve şeffaf seçimler. 2- Seçilen iktidarların, başta muhalefet, ifade ve basın özgürlükleri olmak kaydıyla, temel insan hak ve özgürlüklerine saygılı davranması ve bütün eylemlerinin bu ilkeyi gözeten yargı denetimine (anayasal, yasal ve idari yargı) tabi olması.
Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni uygarlık, demokrasi ve insan hakları yolundan kimse çeviremeyecektir. 23 Nisan, bu ülkede her çocuğun üzerine doğar doğmaz iliştirilmiş ve ondan asla alınamayacak bir bağımsızlık hediyesidir. Gurur bizim, inanç bizim, yarınlar bizim, sen buna inan, Atamızdan armağan, yüzyıllarca yaşa 23 Nisan…
Başta Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyetimizi birlikte kurduğu silah ve dava arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, daha güzel günlerde uluca nice 23 Nisan’lar sevincini özgürce ve coşkuyla yaşamak dileklerimizle, bütün Karacabeyli hemşehrilerimizin, özellikle de bu ülkeyi omuzlarında yükseltecek olan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum.”